banner_1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Maximaal rendement halen uit hernieuwbare energie

Bij keuzes tussen verwarmingssystemen is rendement een van de doorslaggevende factoren. Maar wat bedoelt men precies met rendement? Tot nu toe zagen we al te gemakkelijk fossiele brandstoffen als primaire energie. Alles is namelijk gebaseerd op een gegeven hoeveelheid gas of olie, die, naargelang de toepassing, wordt omgezet in warmte, een motor aandrijft, of gebruikt wordt om elektriciteit te produceren. Het komt er dan op aan om dat alles zo efficiënt mogelijk te doen. De groeiende opkomst van groene elektriciteit wijzigt dit gegeven echter fundamenteel. Hans Dolfeyn van Stiebel Eltron schetst de gevolgen daarvan voor de warmtepomp.

smitsairjetsystemensacrondeuitvoering.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Steeds meer hooginducerende SAC-plena voor distributiecentra

Bij heel wat transport- en overslagbedrijven schakelt men – mede door de aanzienlijke stijging van de gasprijzen – over van gas op elektriciteit voor het verwarmen van logistieke hallen. “Steeds meer distributiecentra maken hiervoor gebruik van hogedruk lucht-lucht warmtepomp units in combinatie met Smitsair hooginducerende SAC-plena”, aldus Rolf Langeweg, Commercial Director van Smitsair Jetsystemen B.V.

bwtacceleratorduplex.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Waterbehandeling op maat voor Accelerator

Accelerator staat niet enkel voor de samenwerking tussen verschillende biotechbedrijven en onderzoeksinstituten op het vlak van life sciences, maar ook voor de naam van een nieuw gebouw op het Utrecht Science Park. BWT – met rijke ervaring en expertise in apparatuur voor waterbehandeling op laboratoriumniveau – zorgde er voor een installatie op maat. Door een doordachte aaneenschakeling van standaardcomponenten kan de gevraagde waterkwaliteit worden bekomen en gewaarborgd.


CC Happening 2023
schellveiligheid1hoekventiel.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Veiligheid in sanitaire installaties

Schell, de Duitse fabrikant van kranen, stelt in zijn assortiment verschillende aspecten van veiligheid voorop, met bescherming van de waterkwaliteit en oplossingen tegen vorstschade, verbranding of lekken.

aquaconcepthotel1.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Expertise in maatwerk voor projecten

Aquaconcept, de Belgische fabrikant van douchewanden, heeft de afgelopen jaren een stevige plaats verworven op de markt. Dat is onder meer te danken aan de service en de vele mogelijkheden tot maatwerk en personalisering. Diezelfde kwaliteiten hebben de firma in staat gesteld om door te dringen op de projectmarkt, meer bepaald in de hotelsector. Project sales manager Mathias De Blicck geeft wat toelichting.

villeroybochsalesadvisorsartis.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Sales Advisors sturen ook opleiding en digitale tools aan

In de voorbije jaren zijn Steffi Vissers, Gael Mammarella en Karel De Clercq uitgegroeid tot vertrouwde gezichten bij Villeroy & Boch. Als Sales Advisor zijn zij zeer breed in het sanitaire werkveld actief. Ze zijn niet enkel de link naar groothandels en installateurs (met showroom), maar ook nauw betrokken bij het opleidingsgebeuren en het promoten van de digitale tools.

willemswilrijk4takel.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Alpinisme in de schacht

FlowFit, het innoverende toevoersysteem van Geberit, onderscheidt zich vooral door het installatiegemak. Door het nieuwe type van persfitting met persband, kan men immers verschillende diameters persen met dezelfde klem. Bovendien hoeft men de persklem niet meer rond de fitting te plaatsen, als men aan de persindicator kan, volstaat dat. Die eigenschap komt bijzonder goed van pas als men moet werken in moeilijk bereikbare plaatsen, zoals een uiterst nauwe koker. Firma Willems en Partners kan van ervaring spreken.

bulexconnect1kantoor.jpg

MEET- EN REGELTECHNIEK  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Zorgeloos verwarmen met geconnecteerde systemen

Zorgeloos comfort verzekeren, dat is de centrale prioriteit voor Bulex. De slogan van de verwarmingsfabrikant is niet voor niets ‘Relax, it is Bulex’. Met de MiGo Expert tool wil Bulex de mogelijkheden van geconnecteerde toestellen benutten om het werk van de installateur efficiënter te laten verlopen, en om de klant meer gemoedsrust te bieden.

135590751l.jpg

MEET- EN REGELTECHNIEK  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Energiebesparing door een slimme regeling

Er wordt steeds meer gevraagd van gebouweninstallaties. Ze moeten niet alleen voor thermisch comfort zorgen, maar dat moet ook zo zuinig mogelijk gebeuren. Daardoor worden ze ook complexer: dikwijls zien we combinaties van verschillende technieken, met vaak nog meerdere energieproductiesystemen en/of opslag. De gangbare regelmethodes schieten daarvoor tekort, met als gevolg dat die installaties inefficiënt werken. Builtwins, een spinoff van de KULeuven heeft daarvoor een predictieve regeling ontwikkeld die alle componenten van een installatie efficiënt met elkaar kan laten samenwerken.

bdwschluter5616526796169439695n.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Strakke afwerking op keienbed met Schlüter-Systems producten

Bij de aanleg van een zwembad wilde de klant een bijzonder strak uitzicht, zonder goten of afvoer. Firma BDW Projects vond hiervoor een oplossing dankzij een systeem van Schlüter-Systems waarbij de tegels op een keienbed of split worden gelegd. De voegen worden open gelaten tot 3mm, zodat het water kan infiltreren doorheen het keien- of splitbed op de Schlüter-systems TROBA drainagemat. Zo kunnen de tegels perfect vlak gelegd worden. Het resultaat is een strakke afwerking, zonder enige storende elementen. Om gelijke voegen te garanderen, is er ook het bijpassende voegkruisje beschikbaar van 3 mm breedte. Hierbij kunnen er twee hulpstukken op elkaar worden gezet tot een hoogte van 30 mm.

vaillantstabitec2pompgroep.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 985 – september 2022
Hybride geothermische installatie voor optimaal comfort

Stabitec is een studiebureau dat een totaalservice aanbiedt, met onder meer stabiliteit, speciale technieken en energetische studies. De firma was het dus een beetje aan zichzelf verplicht om van haar nieuwe vestigingsplek een demonstratieproject te maken. Daarom werd gekozen voor een hybride geothermische installatie van Vaillant. De uitwerking en installatie gebeurden door installatiebedrijf Goeminne, met ondersteuning van groothandel Toch.

techlinkwinnaars1.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 985 – september 2022
Eerste Techlink Awards uitgereikt

Techlink, de vereniging voor installatiebedrijven elektriciteit, HVAC en sanitair binnen de Confederatie Bouw, heeft een nieuw initiatief gelanceerd om haar leden in de bloemetjes te zetten. In plaats van de Nacht van de Technieken kwam er nu de eerste editie van de Techlink Awards. De bedoeling is duidelijk: de prestaties van verdienstelijke leden onder de aandacht te brengen. Installatiebedrijven spelen immers een sleutelrol in de energietransitie, en dat verdient om beter bekend te worden.