vanoirschot.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 991 – mei 2023
Dertiende filiaal voor Van Oirschot

Met de opening van het nieuwe filiaal in Kapellen keert groothandel Van Oirschot in zekere zin terug naar de oorsprong. De streek ten noorden van Antwerpen is immers de bakermat van de firma, die in 1967 in Ekeren werd opgericht. Met dit filiaal versterkt Van Oirschot zijn netwerk en biedt de plaatselijke installateurs een afhaalmogelijkheid in de buurt.

delabie.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 991 – mei 2023
Ambities van Delabie in de Benelux

Met de verhuis naar een nieuwe vestiging met meer kantoorruimte en een showroom met opleidingscentrum heeft Delabie Benelux een belangrijke stap vooruit gezet. Het team werd uitgebreid en met de nieuwe toonzaal kunnen professionals kennis maken met het productgamma. In België heeft het merk al een stevige positie verworven, maar in Nederland en Luxemburg is er nog potentieel. De firma maakt zich sterk dat ze ook in die landen dezelfde marktaandelen als in België kan bereiken. Daarvoor rekent Delabie op een totaalaanbod voor openbaar sanitair, maar ook op de inzet van een competent en gedreven team.

mitsubischi.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 991 – mei 2023
Efficiënte systemen voor Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric heeft de afgelopen jaren op alle vlakken een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Het Belgische team is gegroeid tot 75 personen en het gamma is sterk uitgebreid. De firma profileert zich als een echte totaalaanbieder, met niet alleen systemen voor de traditionele airconditioning-toepassingen, maar ook IT-koeling, commerciële koeling, balansventilatie, warmtepompen enzovoort. Omwille van corona was het echter tot nu toe nog niet mogelijk om grootschalige evenementen te organiseren om alles aan de geïnteresseerden voor te stellen. Daar kwam in april verandering in met de Heat Pump Days, wanneer het bedrijf zijn partners uitnodigde in De Hoorn in Leuven.

ehpa_1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 991 – mei 2023
De impact van 60 miljoen warmtepompen in de EU

Het REpowerEU programma om de EU minder afhankelijk te maken van energie-import, kent een belangrijke rol toe aan warmtepompen. Om het gebruik van fossiele brandstoffen voor woningverwarming te verminderen, zou het aantal ervan tegen 2030 meer dan moeten verdrievoudigen van een huidige kleine 18 miljoen tot 60 miljoen. Een team van Cambridge Econometrics, een studie-instelling gespecialiseerd in het berekenen van de economische impact van beleidsbeslissingen, ging na wat dat zou betekenen voor de EU. Hiervoor werd samengewerkt met de belangenverenigingen European Heat Pump Association (EHPA) en European Climate Foundation.

daikin2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 991 – mei 2023
Partner in decarbonisering

De decarbonisering van de Europese verwarmingssector was het thema bij uitstek op de ISH beurs in Frankfurt. Dat zal in de eerste plaats gebeuren door de overschakeling op warmtepompen. Warmtepompspecialist Daikin wil hier ten volle op inspelen en stelde een totaalpakket voor: een aangepast aanbod aan toestellen, investeringen in productiecapaciteit om aan de vraag te kunnen voldoen, en ondersteuning van de vakman om de overgang vlot te laten verlopen. Europese verankering is daarbij de rode draad: Daikin ontwerpt zijn toestellen voor de lokale markt en produceert ze in Europa.

viessmann.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 991 – mei 2023
Recordomzet en recordinvestering voor Viessmann

De stemming op de Viessmann-stand op ISH Frankfurt was opperbest: zowel de omzet als het aantal medewerkers gingen in stijgende lijn. Bovendien is het bedrijf op koers om zijn duurzaamheidsdoelstellingen te halen, waarmee het meteen bewijst dat meer activiteit niet gepaard hoeft te gaan met meer uitstoot. Viessmann wil volop de kansen van de energietransitie benutten en rekent daarvoor op twee pijlers: innoverende warmtepomp-oplossingen met natuurlijke koelmiddelen, en een doorgedreven digitalisering.

remeha.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 991 – mei 2023
Ervaring opdoen met waterstof

Nederland wil wel af van aardgas, maar dat wil niet zeggen dat het land daarom ook volledig gasloos zal worden. Er zijn namelijk plannen om groene waterstof te produceren in de Noordzee, en die dan te verdelen doorheen het land. Daarvoor kan het bestaande gasnet worden gebruikt, mits enkele aanpassingen. De groene waterstof zou dan kunnen dienen als aanvulling op groene elektriciteit. Een mogelijke toepassing is de verwarming van woningen die moeilijk geschikt kunnen gemaakt worden voor een warmtepomp. Een mooie gedachte, maar werkt het ook in de praktijk? Daarom werden er proefprojecten opgezet, in samenwerking met fabrikant Remeha.

bosch2.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 991 – mei 2023
Bosch Home Comfort Group boven de doopvont

ISH Frankfurt is traditioneel de gelegenheid voor Duitse bedrijven om hun beleid toe te lichten, en dit jaar was dat ook het geval voor Bosch Thermotechnology. Meest in het oog springende aspect was de naamsverandering in Bosch Home Comfort Group. De nieuwe naam gaat gepaard met een verbreding van het assortiment naar bredere comfortoplossingen voor de woning, die ook direct aan de consument zullen verkocht worden. Verder mikt Bosch op de decarbonisering van verwarming, in de eerste plaats met warmtepompen, zowel als standalone als in hybride opstellingen. Het gamma ketels is ook ‘hybrid ready’ om de overstap te kunnen maken naar een koolstofneutrale verwarming.

thermocomfort.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 991 – mei 2023
Thermisch comfort met ventiloconvectoren

De opkomst van de warmtepomp betekent dat het afgiftesysteem moet aangepast worden. Doorgaans denkt men dan aan vloerverwarming, maar ook ventiloconvectoren hebben interessante troeven. Ze kunnen werken als lage-temperatuurverwarming en zorgen ook voor efficiënte en zuinige koeling. Thermo Comfort heeft met de AirLeaf een interessante oplossing.

euroindex2.jpg

MEET- EN REGELTECHNIEK  
Install Magazine 991 – mei 2023
Een rookgasanalyser voor het smartphone-tijdperk

Euro-Index brengt de Eurolyzer S1 uit Op het vlak van elektronische rookgasanalysetoestellen heeft Euro-Index een stevige reputatie verworven voor innovatie en hoge prestaties. 25 jaar na de introductie van de eerste Eurolyzer zet het bedrijf die lijn verder met de Eurolyzer S1. Dit toestel behoudt de sterke punten van zijn voorgangers

flamco2.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 991 – mei 2023
Oplossingen voor systeemwaterkwaliteit van Flamco

Een efficiënte warmtegenerator is de basis voor een goed werkende installatie, maar dat alleen is niet voldoende. De energie moet ook getransporteerd worden naar waar ze nodig is. Dat kan alleen maar als het systeemwater van een goede kwaliteit is: dus zonder lucht en vuil. Flamco (onderdeel van Aalberts hydronic flow control) heeft daarvoor de passende oplossingen.

reflexwinkelmann2.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 991 – mei 2023
Duurzame producten voor de energietransitie

Duurzaamheid, comfort en energie-efficiëntie, dat waren de krachtlijnen bij Reflex Winkelmann op de stand van ISH 2023. De specialist in drukbehoud en hydraulische oplossingen voert daarbij een tweesporenbeleid: enerzijds door systemen te ontwikkelen die de prestaties van verwarmingsinstallaties verbeteren, en anderzijds door de milieu-impact van de eigen productie te verminderen, met name door gebruik te maken van loodvrij messing en groen staal. Het nieuwe motto is Lets. Value. Future.