135210123xlnormalnone.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 998 – mei 2024
Van ATTB tot Climafed

In 1973 werd de Associatie van Thermische Technieken in België (ATTB) opgericht als de vereniging van leveranciers van verwarmingsketels in ons land. Aanvankelijk was het een gespecialiseerde sectorvereniging die zich hoofdzakelijk bezighield met het verzamelen van marktgegevens van de ketelverkoop. Gaandeweg sloten meer en meer specialiteiten zich bij de vereniging aan (rookgasafvoer, hydraulische installaties, hernieuwbare energie…) en verschoof ook de rol van ATTB naar een brede sectorvereniging informatieplatform. Ondertussen zitten we volop in de energietransitie. ATTB wil hier haar verantwoordelijkheid opnemen, wat ook een aangepaste organisatie vraagt. Om dat in de verf te zetten onderging ATTB een grondige hervorming tot Climafed.

pmh24ereleden.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 998 – mei 2024
Prijs Marcel Herman voor onderzoek in PCM

Atic, de vereniging van de HVAC technici, hecht veel belang aan de opleiding van de volgende generaties. Om beloftevolle studenten aan te moedigen, werd daarom de Prijs Marcel Herman in het leven geroepen. Die gaat naar een verdienstelijk eindwerk op het vlak van HVAC. Er worden twee prijzen uitgereikt, een voor academische masters en een voor professionele bachelors. Traditioneel worden de eindwerken voorgesteld na afloop van de algemene vergadering van de vereniging. Winnaars voor dit jaar waren Basile Chaudoir voor zijn studie over het gebruik van PCM in klimaatplafonds en Jacques Colin voor een studie over compacte systemen voor het hergebruik van grijswater.

techlink_1.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 998 – mei 2024
Techlink informeert over warmtepompen in renovatie

De grote uitdaging van de energietransitie zit in renovatie, daar is iedereen het over eens. Overschakelen van een ketel op een warmtepomp is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe dimensioneer je best een warmtepomp in een bestaande woning? Is vloerverwarming altijd noodzakelijk? Wanneer kies je best voor een hybride installatie? Op deze en andere vragen werd ingegaan op een roadshow van sectororganisatie Techlink.

aticentretienhvac2_1.jpg

WETGEVING  
Install Magazine 998 – mei 2024
Minimumprogramma voor onderhoud van HVAC-systemen in Brussel

Vorige maand organiseerde Atic, de vereniging van HVAC-technici samen met Leefmilieu Brussel een webinar over het minimumprogramma voor onderhoud van HVAC-systemen in het Brussels Gewest. Deze gedetailleerde presentatie was bijzonder nuttig, nu zowel de handleiding voor het onderhoud als de opleiding tot EPB-onderhoudscoördinator vorm krijgen. De vernieuwde reglementering slaat nu niet alleen op airconditioningsinstallaties (ministerieel besluit van 2014) maar ook op verwarmingsinstallaties type 2 (ministerieel besluit van 2023). Er wordt een hele reeks handelingen voor onderhoud en controle in beschreven. In dit artikel gaan we er dieper op in.

facqopendeurschip2.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 998 – mei 2024
Aan boord met Facq

Groothandel Facq gaf dit voorjaar een originele invulling aan de formule van een traditionele opendeurdag. De Facq Discovery Days vonden namelijk plaats op een speciaal ingericht schip, de Blue Rhapsody. Zo kon de groothandel niet alleen zijn gasten ontvangen in een apart kader, maar ging bovendien naar de klanten toe. De Blue Rhapsody hield halt in Gent, Antwerpen en Brussel, waar in totaal ongeveer 1.200 personen op de uitnodiging ingingen. Het initiatief werd erg gewaardeerd, en bij Facq denkt men al aan een tweede editie, met bijkomende aanlegplaatsen.

mitsuelecboomr290.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 998 – mei 2024
Mitsubishi Electric is klaar voor de komende uitdagingen

De HVAC-sector staat voor twee grote uitdagingen. Enerzijds is er de energietransitie, die vooral innoverende oplossingen vraagt in warmtepomptechniek. Anderzijds is er de nieuwe F-gassenreglementering die een belangrijke impact heeft op het gebruik van koudemiddelen. Beide hebben te maken met de strijd tegen klimaatopwarming waardoor hun effect op de sector in grote mate overlapt. Als vooraanstaande fabrikant van HVAC-systemen is Mitsubishi Electric volop bezig om passende systemen te ontwikkelen. Wat dat allemaal concreet inhoudt, kon men ontdekken op de Heat Pump Days in Boom.

sdmbezoekers1.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 998 – mei 2024
Sanitairtrends uit Milaan

De Milan Design Week is een van de belangrijkste evenementen op de kalender in de wereld van design en vormgeving. Dit evenement omvat twee grote delen. Er is eerst en vooral het Salone del Mobile, met om de twee jaar een speciale deelbeurs rond sanitair, het Salone del Bagno. Daarnaast is er het Fuorisalone gedeelte. Dit telt niet minder dan 350 evenementen verspreid over de stad. Ook diverse fabrikanten uit de badkamerwereld hadden een speciale locatie uitgekozen om hun concepten onder de aandacht te brengen.

daikinbluedays3a.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 998 – mei 2024
Daikin Blue Days 2024 – Let’s Connect!

De Daikin Blue Days in het voorjaar worden een traditie. Dit jaar gingen ze door in Edegem, Oostende en Waver en trokken zo’n 750 deelnemers. Een grote opkomst, en daar bestaat een goede reden voor. Het is voor de installateurs een unieke gelegenheid om rechtstreeks van de marktleider te horen welke trends er zich aftekenen en hoe Daikin zich hierop voorbereidt. Producten en service staan hierin centraal.

boschpc24waterstof.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 998 – mei 2024
Bosch blijft voorzichtig positief voor 2024

Met een omzet van 91,6 miljard euro in 2023 en een EBIT marge van 5.3% op jaarbasis op bedrijfsactiviteiten kan de Bosch groep tevreden terugblikken op het afgelopen jaar. Voor 2024 zijn de vooruitzichten gematigd positief. Men verwacht nog groei, maar de zwakke start van dit jaar zal het moeilijk maken om de vooropgestelde omzetstijging te behalen. Om de ambities waar te maken, mikt de groep op groeidomeinen zoals medische technologie en elektrische mobiliteit.

geberit150alba.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 998 – mei 2024
150 jaar innoverende sanitairtechniek

Bij de naam Geberit denken de meeste mensen spontaan aan spoeltechniek. Het bedrijf mag dan wel uitgegroeid zijn tot een wereldwijd actieve groep met een totaalaanbod in sanitairtechniek en badkamerinrichting, de naam blijft onlosmakelijk verbonden met efficiënte toiletspoeling. Dat is niet toevallig: al van de introductie van het eerste spoelreservoir in het begin van de twintigste eeuw is de firma een voorloper geweest in sanitairtechniek, een verhaal dat 150 jaar geleden begon in Rapperswil in Zwitserland.

thermocomfortkaysun.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 998 – mei 2024
Thermo Comfort stelt gamma voor aan partners

Een van de voordelen van de verhuis van Thermo Comfort naar Malle is dat de firma daar over veel meer mogelijkheden beschikt dan in de oude vestiging in centrum Antwerpen. Zo kan men er klanten en relaties uitnodigen in aangename omstandigheden. Begin maart maakte Thermo Comfort daarvan gebruik met het initiatief Bati@Home, een serie infodagen om nieuwigheden in het aanbod voor te stellen. Een van de aandachtspunten was het LG en Kaysun-gamma van airconditioners en warmtepompen. Verder werd het gamma warmwatertoestellen van Thermor voorgesteld.

weishauptservice5.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 998 – mei 2024
360° service van Weishaupt

De verwarmingsfabrikant Weishaupt heeft een sterke reputatie opgebouwd bij de professionals. Twee aspecten springen er daarbij uit. Ten eerste is er natuurlijk de kwaliteit van de toestellen. Ten tweede, en minstens even belangrijk, is de kwaliteit van de service. De Weishaupt service-bestelwagens zijn een begrip in de verwarmingswereld en professionals weten dat ze voor al hun vragen bij de firma terecht kunnen. Met de energietransitie trekt de fabrikant deze lijn door naar warmtepompen. Zeker in renovatie is daar een grote nood aan ondersteuning.

ehpleuven8.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 998 – mei 2024
Leuven mikt op aquathermie

Warmtenetten worden gezien als een veelbelovende mogelijkheid om verwarming te decarboniseren, zeker in stadscentra. Euroheat & Power, de Europese sectorvereniging rond deze techniek, organiseerde een webinar waar gepeild werd naar de ervaringen van Leuven. Deze stad heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen en is een interessante case study. Enerzijds is het een Middeleeuwse stad, met alle complicaties qua erfgoedbescherming en stratenpatroon. Anderzijds kan ze een beroep doen op de expertise van de KULeuven om nieuwe technieken te introduceren.

rensonlaurahottat13.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 998 – mei 2024
Aangenaam binnenklimaat voor herbestemming van industriepand

De woning van architecte Laura Hottat in Etterbeek mag uitzonderlijk genoemd worden. Het is immers een voormalige loods, waar onder meer bier werd opgeslagen, maar die helemaal omgevormd werd tot een moderne minimalistische eengezinswoning. Een aangename woonomgeving veronderstelt ook een gezond binnenklimaat. Daarvoor zorgt een Healthbox van Renson, die een goede luchtkwaliteit garandeert, in combinatie met Invisivent toevoerroosters op de ramen. Bovendien houdt de Renson Fixscreen zonwering de zomerwarmte tegen.

lavhotelalguibinoptichautdelabie.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 998 – mei 2024
Delabie verlengt garantie en breidt assortiment uit

Duurzaamheid en betrouwbaarheid zijn kernwaarden van Delabie; ze liggen aan de basis van een succesverhaal dat al bijna een eeuw aan de gang is. De toekomst van het bedrijf is verzekerd, want de vierde generatie Delabie staat klaar om de fakkel over te nemen. Om de degelijkheid van de producten extra in de verf te zetten, verlengt de firma de garantie naar 30 jaar en de beschikbaarheid van de wisselstukken tot 50 jaar. Degelijk hoeft echter niet hetzelfde te zijn als saai: dat bewijzen de designprijzen die de firma in de wacht gesleept heeft.

youngfemalearchitectworkingoncomputerwith3d20231127053354utc.jpg

DIGITALISATIE  
Install Magazine 998 – mei 2024
Performance gap aanpakken met digital twin

De zogenaamde performance gap is een groeiend probleem in het streven naar koolstofneutrale gebouwen. Met de term wordt het verschil aangeduid tussen het berekende energieverbruik en het werkelijke, eenmaal een gebouw in gebruik is genomen. Dat fenomeen geldt voor zowat alle gebouwen, en het verschil kan sterk oplopen. Een groot deel daarvan komt voor rekening van het HVAC systeem, dat niet werkt zoals berekend. Huidige simulatiesoftware kan dan uitkomst brengen, aan de hand van een ‘digital twin’: een softwaremodel van de installatie.

fernoxspoeling.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 998 – mei 2024
Waterkwaliteit cruciaal voor goede werking van warmtepompen

Het belang van een goede waterkwaliteit in een verwarmingsinstallatie is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Dit begon al met de overschakeling op condensatieketels en hoogrendement circulatiepompen. Deze toestellen leveren hoge prestaties, maar zijn gevoeliger voor vervuiling. Bij warmtepompinstallaties moet men nog meer opletten om corrosie en vervuiling te voorkomen, zeker bij renovatie. Aangepaste maatregelen zijn noodzakelijk. Yves Desplenter van Fernox licht een en ander toe.

bmisolim998magazijn.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 998 – mei 2024
Expertise in technische isolatie voor de Belgische markt

In 2021 greep Baustoff+Metall de kans om als specialist in technische isolatie en brandwerend materiaal in België actief te worden. Met de lancering van de firma Baustoff+Metall ISOL (B+M ISOL) in Deurne kwam er een nieuwe gespecialiseerde verdeler in deze bouwmaterialen op de markt, met als troeven: een team met diepe vakkennis, een uitgebreide voorraad, flexibel en efficiënt tot op de werf geleverd.

84694418xlnormalnone.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 997 – april 2024
Dimensioneren van HVAC-systemen

Een efficiënte HVAC-installatie begint bij een goed ontwerp. Dat lijkt evident, maar in de praktijk wordt er wel eens tegen gezondigd. Reden genoeg voor Atic, de vereniging van HVAC-technici om een studiedag aan ontwerp en dimensionering van HVAC-installaties te wijden. Diverse experts belichtten alle aspecten van de kwestie: verwarming, koeling, ventilatie, sanitair warm water, warmtepompen, afgiftesystemen en geothermische boringen. We lichten er enkele punten uit.

demonstrationofplacefromtheheightwithdrone20231127052734utc.jpg

WETGEVING  
Install Magazine 997 – april 2024
Vergroening Vlaamse nieuwbouw zet zich verder

Veka, het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap heeft de jaarlijkse update van de EBP-cijfers op zijn Energiekaart doorgevoerd. Deze update slaat in grote mate op aangiften van het aanvraagjaar 2020. Voor dat jaar zijn de meeste aangiften nu ingediend. Er zijn ook cijfers beschikbaar voor aanvraagjaar 2021, maar hier blijft het aantal aangiften beperkt, zeker voor appartementen. Deze gegevens moet men dus met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden. Enkele trends tekenen zich toch af.

mce242238.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 997 – april 2024
MCE knoopt weer aan met succes

Na een overgangseditie in 2022 vond Mostra Convegno Expocomfort (MCE) in Milaan weer traditiegetrouw plaats in het voorjaar. Dit was meteen ook de eerste editie die niet meer in de schaduw van corona stond: in 2020 was de beurs wegens de pandemie afgelast en de editie 2022 moest naar de zomer verplaatst worden, wat duidelijk een negatieve invloed had op de opkomst. Voor 2024 toonde de organisatie zich tevreden: MCE was eens te meer de HVAC-beurs bij uitstek op internationale schaal.