butechniekenvanmorgen4.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 992 – september 2023
Bouwunie informeert over nieuwe technieken

Om de installateur wegwijs te maken over wat er allemaal op hem afkomt, organiseerde Bouwunie in samenwerking met Buildwise en het project Smartheating, een roadshow over de uitdagingen van morgen en hoe daar best op in te spelen. Op de drie avonden kregen professionals meer informatie van experts ter zake.

installskillsclwkortrijk.jpg

OPLEIDING  
Install Magazine 992 – september 2023
Install Skills 2022-23

Install Skills is de nieuwe naam van de West-Vlaamse Scholenwedstrijd sanitair en verwarming. Die is niet alleen minder omslachtig, maar past ook beter bij de evolutie van het initiatief. Doorheen de jaren is het wedstrijdkarakter naar de achtergrond verdwenen, en ligt de nadruk veel meer op overdracht van kennis en ervaring. Na 16 edities blijft het basisconcept wel hetzelfde: de leerlingen teamwerk en praktijkervaring bijbrengen door hen een functionele installatie te laten realiseren. De steun van de sector speelt daarbij een cruciale rol: zo kunnen leerlingen immers kennis maken met hedendaagse technieken.

solarsolutions5.jpg

BEURS  
Install Magazine 992 – september 2023
Duurzame oplossingen op Solar Solutions/Green Heating Solutions

Duurzame energie is in opmars en de markt daarvoor ziet dan ook een enorme groei. Installateurs, groothandels en andere professionals in de sector doen er daarom goed aan om de gecombineerde vakbeurs Solar Solutions/Green Heating Solutions te bezoeken. Hier kunnen zij de nieuwste producten op het gebied van zonne-energie, duurzaam verwarmen, energieopslag en EV-laadinfrastructuur ontdekken. Deze eerste Belgische versie van de beurs vindt plaats op woensdag 25 en donderdag 26 oktober 2023 in Kortrijk Xpo.

dsc0412ok.jpg

BEURS  
Install Magazine 992 – september 2023
Aandacht voor binneninstallaties op Aquarama Trade Fair

De Aquarama Trade Fair is niet alleen een netwerkgelegenheid; er is ook een uitgebreid lezingenprogramma over alle facetten van waterbehandeling. Enkele daarvan zijn gewijd aan binneninstallaties voor drinkwater. Dat maakt het ook de moeite voor professionals in sanitaire installaties om af te zakken naar de Brabanthal in Leuven op 19 oktober.

daikinbluedays1b.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Daikin Blue Days

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Na een verplichte pauze van twee jaar organiseerde Daikin Belgium in Eghezée, Gent en Halen opnieuw de succesvolle Daikin Blue Days, die ook dit jaar weer op een grote opkomst konden rekenen. De deelnemers kregen in een aangename setting naast het nodige vertier ook een zeer divers programma voorgeschoteld, met o.a. de evolutie van de HVACR-markt in residentiële, commerciële en industriële toepassingen, huidige en toekomstige tendensen, inzicht in de koudemiddelenproblematiek, Daikin services en enkele revolutionaire productontwikkelingen.

bauhuis.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Cool & Comfort Happening 2023

Na de Franstalige editie in 2022, keert de Cool & Comfort Happening in de oneven jaren terug naar Vlaanderen, meer bepaald naar ’t Bau-huis in Sint-Niklaas. De formule blijft dezelfde: een combinatie van HVACR congres en netwerkevent. Concreet vertaalt zich dat in een reeks lezingen, afgewisseld met netwerkmomenten, het geheel afgesloten met een gezellige receptie. De lezingen zijn verdeeld over twee zalen, zodat de deelnemers telkens het onderwerp kunnen kiezen dat het best bij hun interesses aansluit. De opzet van het evenement is dus dubbel: enerzijds bijblijven met de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van wetgeving en techniek, en anderzijds contacten leggen met collega’s en leveranciers.

buurtkrachtthermisch_1.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Warmtewende in gebouwen

De doelstellingen voor de energietransitie in gebouwen zijn uitgezet, nu moeten we nog alleen maar uitzoeken hoe we die kunnen bereiken. Om die vraag te helpen beantwoorden, organiseerden Ode, de Vlaamse sectororganisatie voor duurzame energie, en Cogen Vlaanderen, de sectororganisatie rond WKK, een studiedag.

164209130xlnormalnone.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Ervaringen met groene brandstoffen

De energietransitie wordt doorgaans gelijkgesteld met elektrificatie. Maar de overschakeling op elektrische technieken zal niet van vandaag op morgen gebeuren, zeker niet voor gebouwenverwarming. Groene brandstoffen bieden dan een interessant alternatief. Om de mogelijkheden van groene brandstoffen te schetsen, organiseerde het kenniscentrum BtecCH samen met hogeschool Vives een studiedag.

aticlowemissions6.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Systèmes de production à basses émissions de CO2

En avril dernier, l’Atic, l’association des professionnels CVC, a organisé à la VUB une journée d’étude consacrée aux systèmes de production à basses émissions de CO2. Réunissant de nombreux installateurs, architectes, développeurs de projets, sociétés de maintenance et autres ingénieurs, cette après-midi de conférences entrecoupée de moments de réseautage a permis de faire le point sur la manière dont nous allions répondre à nos besoins futurs en termes de confort thermique tout en réduisant notre impact sur l’environnement et nos besoins en énergie. Au travers de présentations de cas concrets, les divers intervenants ont abordé des sujets aussi divers que les pompes à chaleur, la géothermie, la riothermie, les fluides frigorigènes de demain ou encore les applications de l’hydrogène.

energiecongressfeer2.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
De weg naar een koolstofneutraal gebouwenbestand

Bij het vorige Energiecongres was een van de conclusies dat men aan het eind van de dag nog lang niet was uitgepraat over de uitdagingen van de energietransitie in gebouwen. Toeval of niet, maar voor de editie van dit jaar was er een hele dag voorzien. De traditionele organisator Embuild Vlaanderen werd nu bijgestaan door Flux 50, de organisatie die Vlaanderen op de kaart moet zetten als slimme energieregio. Sprekers vanuit diverse hoeken gingen in op uitdagingen en oplossingen op de weg naar koolstofneutrale gebouwen.

descologistics20501.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 992 – september 2023
Groothandel Desco investeert in nieuwe logistieke site

Over een dik jaar moet het nieuwe magazijn van Desco er staan. Sinds kort kreeg het project ook een naam: Logistics 2050. Want het gaat hier niet over zomaar een opslagplaats; het is een state-of-the-art-concept dat het Belgische familiebedrijf duurzaam de toekomst inloodst. Desco heeft een visie op lange termijn. “Het is enkel met deze langetermijnstrategie dat Desco kan blijven groeien en de fakkel kan doorgeven aan de volgende generaties,” volgens Frank Dedecker, CEO van Desco. De nieuwe logistieke site in Wijnegem moet de goederenstroom vereenvoudigen en de interne transporten beperken. “Met deze investering kunnen we het succesverhaal van Desco verder zetten. We kijken ernaar uit om door te groeien tot marktleider, met onze persoonlijke service als sterkte”, aldus Frank Dedecker.

viegaworld3dmodel.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 992 – september 2023
Nieuw koolstofneutraal scholingscentrum voor Viega

Vakkennis is de sleutel tot de energietransitie, dat staat als een paal boven water. Als toonaangevende fabrikant van systemen voor installatietechniek zet Viega volop in op kennisoverdracht. Bij de bouw van het nieuwe opleidingscentrum Viega World in de vestiging van Attendorn-Ennest (Duitsland) dacht de firma verder dan alleen informatie verstrekken. Het gebouw zelf is een voorbeeld van de toepassing van energiezuinige technieken. Daarvoor was een doorgedreven gebruik van digitalisatie, meer bepaald BIM, van cruciaal belang.