youngfemalearchitectworkingoncomputerwith3d20231127053354utc.jpg

DIGITALISATIE  
Install Magazine 998 – mei 2024
Performance gap aanpakken met digital twin

De zogenaamde performance gap is een groeiend probleem in het streven naar koolstofneutrale gebouwen. Met de term wordt het verschil aangeduid tussen het berekende energieverbruik en het werkelijke, eenmaal een gebouw in gebruik is genomen. Dat fenomeen geldt voor zowat alle gebouwen, en het verschil kan sterk oplopen. Een groot deel daarvan komt voor rekening van het HVAC systeem, dat niet werkt zoals berekend. Huidige simulatiesoftware kan dan uitkomst brengen, aan de hand van een ‘digital twin’: een softwaremodel van de installatie.

groupofbusinesscolleagueworkingtogetherinth20231128044905utc.jpg

DIGITALISATIE  
Install Magazine 997 – april 2024
Cafca Software – Alles-in-één oplossing voor de installateur

Cafca Software is een vertrouwde naam in de installatiewereld. Het is ondertussen alweer meer dan 25 jaar geleden dat Jean-Pierre Cuypers zijn software ontwikkelaars een duidelijke focus gaf: het leven van de installateur eenvoudiger maken. En de resultaten liegen er niet om. Verschillende klantverhalen bewijzen dat een installatiebedrijf dat gebruik maakt van Cafca Software minstens 30% tijdsbesparing boekt in zijn bedrijfsbeheer in vergelijking tot de periode dat alles manueel gebeurde. Sterker nog, Cafca Software belooft dat het leven van de gebruikers in de toekomst nog beter zal worden!

abigcityislikeablankcanvas20231127050729utc.jpg

DIGITALISATIE  
Install Magazine 997 – april 2024
Technische installaties in BIM integreren

Digitalisering zal een grotere rol spelen in de bouwsector, zoveel is zeker. Toepassingen als BIM zullen een revolutie betekenen in hoe gebouwen ontworpen en uitgevoerd worden. De installatiesector mag die trein niet missen, en daarom lanceerde Techlink TechBiM, een systeem om technische installaties in BIM te integreren. Dat is niet alleen van belang in de bouwfase, maar minstens evenzeer tijdens het latere gebruik, of bij eventuele renovatie. Wat dat concreet kan betekenen werd voorgesteld op een event, de TechBiM summit.