rehauclipflexas.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 994 – november 2023
Compacte en veelzijdige mof voor warmtenetten

In het kader van de energietransitie streeft men naar meer efficiënte verwarmingssystemen. Warmtenetten bieden dan interessante mogelijkheden. Door gebruik te maken van gelijktijdigheidsfactoren kan men het geïnstalleerd vermogen laag houden. Bovendien heeft men een grotere keuze aan warmtebronnen, niet alleen stookplaatsen maar ook bijvoorbeeld restwarmte uit de industrie. In Duitsland zijn dergelijke systemen al meer ingeburgerd. REHAU, de specialist in kunststof leidingsystemen heeft een gespecialiseerd aanbod voor warmtenetten. Dit is nu uitgebreid met een bijzonder veelzijdige mof om ingegraven koppelingen te beschermen.

spirotech8stappenlabo.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 994 – november 2023
Acht stappen naar een performante installatie

Lage-temperatuurverwarming zit duidelijk in de lift, onder meer door de overschakeling van CV-ketels op warmtepompen. Voor een goede werking moet het systeemwater echter van een onberispelijke kwaliteit zijn. Factoren die deze kwaliteit nadelig kunnen beïnvloeden, zijn er in overvloed, denk maar aan chemische processen, afzettingen, vuildeeltjes of lucht. Ook kan de pH-waarde onaangepast zijn aan de materialen. Mircobiologische groei bij lage temperaturen kan ook voor corrosie zorgen. Specialist in waterkwaliteit Spirotech heeft een achtstappenplan opgesteld om de waterkwaliteit en dus ook de goede werking van een installatie te waarborgen.

boschprofessionalhamer.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 993 – oktober 2023
Bosch Professional mikt op gezondheid en simplificatie

De vakman bijstaan in zijn dagtaak, dat is de essentie van de nieuwe filosofie van Bosch Professional, het merk van professioneel gereedschap. Meer concreet heeft de fabrikant daarvoor twee krachtlijnen bepaald: gezondheid en simplificatie. De nieuwe slogan is dan ook niet voor niets ‘Hard Work Made Easier’. Werken uitvoeren op de werf is soms moeilijk. Door de gebruiksvriendelijkheid te verhogen en slimme functies toe te voegen, geeft Bosch Professional de vakman een duwtje in de rug.

fernox22.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 993 – oktober 2023
Systeemwaterkwaliteit is cruciaal voor de energietransitie

Efficiënte warmtegeneratoren zijn een noodzakelijke voorwaarde om de verwarming te decarboniseren, maar dat alleen zal niet volstaan. De warmte moet ook efficiënt getransporteerd worden naar de ruimte waar ze nodig is. Daarbij speelt de kwaliteit van het systeemwater een grote rol. Als die niet in orde is, loopt de warmte-overdracht fout, door slecht werkende pompen, vastzittende regelkleppen, verstopte warmtewisselaars, enzovoort. Fernox, de Britse specialist in chemicaliën, magneetfilters en spoelpompen om systeemwater zuiver te houden, kwam 25 jaar geleden voor het eerst op de Belgische markt. We spraken met Yves Desplenter over zijn ervaringen in de afgelopen kwarteeuw.

begetubexs3lekfunctiehd.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 993 – oktober 2023
Voordelig leidingsysteem van Begetube

De meerlagenbuizen van de fabrikant Fränkische zijn een vaste waarde in het assortiment van leverancier Begetube. Tot nu toe waren er twee varianten: Alpex Duo met een dikke aluminiumlaag en Alpex Duo Flex met een dunnere aluminiumlaag, die, zoals de naam aangeeft, buigzamer was. Nu komt er een derde lijn bij: Alpex Duo XS, als budgetvriendelijke aanvulling. Bovendien wordt het gamma vervolledigd met een reeks perskoppelingen in de kunststof PPSU. Deze hebben het voordeel dat ze met verschillende types persbek kunnen gemonteerd worden, en bovendien voldoen ze al aan de toekomstige Europese eisen voor het loodgehalte in drinkwaterinstallaties

hansgroheibox2montage.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 992 – september 2023
De nieuwste generatie inbouwlichamen

Exact 22 jaar na zijn voorganger is de hansgrohe iBox Universal 2, de nieuwste generatie van baanbrekende inbouwtechnieken, een feit. De vereenvoudigde installatie en toegevoegde technische snufjes bieden nog meer comfort, veiligheid en flexibiliteit waardoor het product ideaal is voor toekomstige badkamerinstallaties. Met deze innovatie komt hansgrohe tegemoet aan de behoeften van de installateur en biedt een oplossing voor elke toepassing.

facqconelrekken.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 992 – september 2023
Facq breidt aanbod installatiemateriaal uit

Er is een nieuwe stap gezet in de synergie tussen Facq en de internationale groothandelsgroep GC. De Belgische groothandel neemt namelijk het Conel-gamma op in zijn assortiment. Dat is het eigen label voor installatiemateriaal van GC. De filosofie daarachter is dezelfde als wat we al kennen van het sanitair met het merk Vigour. Conel staat voor producten die gemaakt worden door vooraanstaande fabrikanten, maar die de groothandel aan scherpe prijs kan aanbieden, zonder echter af te doen aan de kwaliteit waar Facq bekend voor staat.

plenion1b.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 992 – september 2023
Standaardsoftware op maat van het installatiebedrijf

Succes zorgt voor nieuwe uitdagingen. Vraag dat maar aan Bart Thienpondt, ERP-ICT verantwoordelijke bij Eco Heating. Het installatiebedrijf uit Melle is tussen 2018 en 2023 exponentieel gegroeid van 7 naar 50 medewerkers, onder meer door enkele succesvolle overnames voor een betere service. Als je bijvoorbeeld geothermische warmtepompen installeert, heb je veel meer controle over de uitvoering als je ook de grondboringen zelf doet, wat ten voordele van de klant is. Maar voor het bedrijf betekent dat wel een ander niveau van ondersteuning. Hiervoor vond Eco Heating standaardsoftware op maat bij Plenion.

flamco2.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 991 – mei 2023
Oplossingen voor systeemwaterkwaliteit van Flamco

Een efficiënte warmtegenerator is de basis voor een goed werkende installatie, maar dat alleen is niet voldoende. De energie moet ook getransporteerd worden naar waar ze nodig is. Dat kan alleen maar als het systeemwater van een goede kwaliteit is: dus zonder lucht en vuil. Flamco (onderdeel van Aalberts hydronic flow control) heeft daarvoor de passende oplossingen.

reflexwinkelmann2.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 991 – mei 2023
Duurzame producten voor de energietransitie

Duurzaamheid, comfort en energie-efficiëntie, dat waren de krachtlijnen bij Reflex Winkelmann op de stand van ISH 2023. De specialist in drukbehoud en hydraulische oplossingen voert daarbij een tweesporenbeleid: enerzijds door systemen te ontwikkelen die de prestaties van verwarmingsinstallaties verbeteren, en anderzijds door de milieu-impact van de eigen productie te verminderen, met name door gebruik te maken van loodvrij messing en groen staal. Het nieuwe motto is Lets. Value. Future.

bwt4.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 991 – mei 2023
Waterbehandeling voor cv-installaties

De slogan For You and Planet Blue geeft de missie van BWT perfect weer: als bedrijf streven naar duurzaam en verantwoord handelen – zowel voor de behoeften van het individu als voor het behoud van onze planeet als unieke leefruimte. “Change the world, sip by sip”, vat Philippe Van Hoeydonck, Sales Manager Domestic Technology, het samen. BWT-innovaties voor het behandelen van cv-water op de ISH 2023-beurs waren onder meer AQA Therm MOVE Power en AQA Therm HWG.

caleffi2.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 991 – mei 2023
Hydraulisch inregelen hoeft niet complex te zijn

Als we de energietransitie willen laten slagen, dan moeten we ook komaf maken met energieverspilling in de verdeelinstallaties. Dynamische hydraulische inregeling wordt dan noodzakelijk. Dat veronderstelt niet alleen dat de juiste regelorganen geplaatst worden, maar vooral dat de hele verdeelinstallatie geoptimaliseerd wordt vanuit een totaalconcept. Caleffi, de specialist in hydraulische verdeelinstallaties, heeft oplossingen waarmee dit eenvoudig te realiseren is. We praatten hierover met Mauro Manfredi managing director van Caleffi International.