boschpc24waterstof.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 998 – mei 2024
Bosch blijft voorzichtig positief voor 2024

Met een omzet van 91,6 miljard euro in 2023 en een EBIT marge van 5.3% op jaarbasis op bedrijfsactiviteiten kan de Bosch groep tevreden terugblikken op het afgelopen jaar. Voor 2024 zijn de vooruitzichten gematigd positief. Men verwacht nog groei, maar de zwakke start van dit jaar zal het moeilijk maken om de vooropgestelde omzetstijging te behalen. Om de ambities waar te maken, mikt de groep op groeidomeinen zoals medische technologie en elektrische mobiliteit.

geberit150alba.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 998 – mei 2024
150 jaar innoverende sanitairtechniek

Bij de naam Geberit denken de meeste mensen spontaan aan spoeltechniek. Het bedrijf mag dan wel uitgegroeid zijn tot een wereldwijd actieve groep met een totaalaanbod in sanitairtechniek en badkamerinrichting, de naam blijft onlosmakelijk verbonden met efficiënte toiletspoeling. Dat is niet toevallig: al van de introductie van het eerste spoelreservoir in het begin van de twintigste eeuw is de firma een voorloper geweest in sanitairtechniek, een verhaal dat 150 jaar geleden begon in Rapperswil in Zwitserland.

rexelbelgium1.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 996 – maart 2024
De installateur bijstaan in de energietransitie

De energietransitie houdt een sterke mate van elektrificatie in. De combinatie PV-panelen – batterij – warmtepomp zal aan belang winnen in de woninginstallatie. Dat betekent ook dat de traditionele grenzen tussen specialiteiten aan het vervagen zijn. Distributeur Rexel is klaar voor deze evolutie en heeft zijn assortiment uitgebreid met HVAC-producten. Maar meer nog dan een leverancier van toestellen, moet een groothandel ook een leverancier van kennis zijn. Rexel zet dus volop in op het informeren en bijstaan van de vakman.


Resideo rectangle mei 2024
13220138dann.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 995 – februari 2024
Award voor de Jonge Vlaamse Aannemer voor Adriaensens Bouwbedrijf

Elk jaar reikt bouwfederatie Embuild Vlaanderen de Awards voor de Jonge Vlaamse Aannemer uit. Dit jaar viel er een bedrijf uit de installatiesector in de prijzen: Adriaesens Bouwbedrijf uit Mortsel. Reden genoeg voor een gesprek met zaakvoerder Katleen Adriaensens.

descomons1.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 994 – november 2023
Desco vernieuwt filiaal in Bergen

Begin oktober nodigde groothandel Desco klanten en partners uit voor de feestelijke heropening van het gerenoveerde filiaal in Bergen. Dit werd grondig onder handen genomen en kreeg een nieuwe inrichting, toonzaal en gevel. Het doel was om de Desco-sfeer te introduceren en zo de positie van de groothandel in Henegouwen verder uit te bouwen.

thermocomfort1gebouw.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 993 – oktober 2023
Klaar voor de energietransitie

De warmtepomp zit in de lift, en dat heeft alles te maken met het plan van de Europese Commissie voor een koolstofneutrale EU tegen 2050 . Daartoe moet gebouwenverwarming overschakelen op uitstootvrije systemen, en een warmtepomp is dan een voor de hand liggende keuze. Thermo Comfort, de specialist voor innoverende klimaatsystemen binnen de Engels Groep speelt hier volop op in. Door de sterke groei van de activiteiten werd een verhuis uit Antwerpen naar een ruimere vestiging in Malle noodzakelijk. Dit ingrijpend gerenoveerd pand is tegelijk ook een staalkaart van de technieken die Thermo Comfort aanbiedt.

descologistics20501.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 992 – september 2023
Groothandel Desco investeert in nieuwe logistieke site

Over een dik jaar moet het nieuwe magazijn van Desco er staan. Sinds kort kreeg het project ook een naam: Logistics 2050. Want het gaat hier niet over zomaar een opslagplaats; het is een state-of-the-art-concept dat het Belgische familiebedrijf duurzaam de toekomst inloodst. Desco heeft een visie op lange termijn. “Het is enkel met deze langetermijnstrategie dat Desco kan blijven groeien en de fakkel kan doorgeven aan de volgende generaties,” volgens Frank Dedecker, CEO van Desco. De nieuwe logistieke site in Wijnegem moet de goederenstroom vereenvoudigen en de interne transporten beperken. “Met deze investering kunnen we het succesverhaal van Desco verder zetten. We kijken ernaar uit om door te groeien tot marktleider, met onze persoonlijke service als sterkte”, aldus Frank Dedecker.

viegaworld3dmodel.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 992 – september 2023
Nieuw koolstofneutraal scholingscentrum voor Viega

Vakkennis is de sleutel tot de energietransitie, dat staat als een paal boven water. Als toonaangevende fabrikant van systemen voor installatietechniek zet Viega volop in op kennisoverdracht. Bij de bouw van het nieuwe opleidingscentrum Viega World in de vestiging van Attendorn-Ennest (Duitsland) dacht de firma verder dan alleen informatie verstrekken. Het gebouw zelf is een voorbeeld van de toepassing van energiezuinige technieken. Daarvoor was een doorgedreven gebruik van digitalisatie, meer bepaald BIM, van cruciaal belang.

thercontrainingcenter20230525091115.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 992 – september 2023
Thercon 2.0: Excellence als kernwaarde

Wie het nieuwe gebouw van Thercon bezoekt, kan niet naast de grote groene E op de muur kijken. Die staat er niet zomaar, maar symboliseert ‘Excellence’ als kernwaarde voor het bedrijf. Tegelijk staat die E ook voor de verschillende vlakken waarop Thercon die excellentie wil bereiken, zoals ecologie en efficiëntie. Met de verhuis naar een nieuw pand zet de firma een volgende stap in haar ontwikkeling.

vanoirschot.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 991 – mei 2023
Dertiende filiaal voor Van Oirschot

Met de opening van het nieuwe filiaal in Kapellen keert groothandel Van Oirschot in zekere zin terug naar de oorsprong. De streek ten noorden van Antwerpen is immers de bakermat van de firma, die in 1967 in Ekeren werd opgericht. Met dit filiaal versterkt Van Oirschot zijn netwerk en biedt de plaatselijke installateurs een afhaalmogelijkheid in de buurt.

delabie.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 991 – mei 2023
Ambities van Delabie in de Benelux

Met de verhuis naar een nieuwe vestiging met meer kantoorruimte en een showroom met opleidingscentrum heeft Delabie Benelux een belangrijke stap vooruit gezet. Het team werd uitgebreid en met de nieuwe toonzaal kunnen professionals kennis maken met het productgamma. In België heeft het merk al een stevige positie verworven, maar in Nederland en Luxemburg is er nog potentieel. De firma maakt zich sterk dat ze ook in die landen dezelfde marktaandelen als in België kan bereiken. Daarvoor rekent Delabie op een totaalaanbod voor openbaar sanitair, maar ook op de inzet van een competent en gedreven team.

159869224xlnone.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 990 – april 2023
Zuinig verwarmen en gezondheid

Met de hoge energieprijzen zijn vele gezinnen gaan besparen op verwarming. Ondoordachte besparingen kunnen echter tot een ongezond binnenklimaat leiden, zeker in oudere en slecht geïsoleerde woningen. Rehva, de koepelorganisatie van Europese HVAC-technici, zet een en ander op een rijtje.

descointeam3.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 987 – november 2022
Desco ontvangt professionals op de expo Inteam

In het filiaal Desco Luik (Ans) werd de Inteam actie georganiseerd, om de vakmensen kennis te laten maken met nieuwigheden uit de Desco Collection. Dat omvat een breed gamma innovaties van de groothandel op het vlak van badkamers, watertechniek en verwarming. Tevens was het een goede gelegenheid om in te gaan op de toekomstplannen van de firma, zoals de opening van een ultramodern en duurzaam logistiek centrum in Wijnegem.

rbmteam1.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 987 – november 2022
RBM versterkt team

RBM, de Italiaanse totaalaanbieder van installatiemateriaal, kende de afgelopen jaren een gestage groei in ons land. Om de uitbreiding van de activiteiten te ondersteunen, werd het verkoopsteam versterkt. Technische producten zoals het RBM-assortiment vereisen immers advies en ondersteuning. Daarom deed RBM een beroep op mensen die al een brede ervaring in de sector hebben. We maken kennis met Koen Fransen, Didier Parduyns en Didier Van Damme.

induscabelstg1blockmans.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Nieuw begin voor Induscabel

De traditionele opendeurdag van groothandel Induscabel in Louve Expo in La Louvière was dit jaar niet zoals alle andere. Het was immers enerzijds een afscheid van voormalig algemeen directeur Bernard Blockmans aan klanten en medewerkers, en tegelijk een doorstart van de firma binnen de STG groep.

thermocomfortmallegebouw.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Nieuwe hub Engels Group in Malle in gebruik

Na 95 jaar verhuisde Engels Group in mei 2022 van de Antwerpse Paardenmarkt naar een nieuw logistiek distributiecentrum in de industriezone van Malle. De nieuwe site is grotendeels in gebruik. Enkel de multifunctionele state-of-the-art toonzaal van 2.500 m² zal pas in de eerste helft van 2023 operationeel zijn. Alle faciliteiten zijn aanwezig om installateurs, leveranciers en eigen medewerkers een aangename werk- en verblijfsomgeving te bezorgen. Engels Group mag zich officieel een ‘Great Place to Work’ noemen. “Voor de blijvende groei van onze onderneming was een nieuwe locatie buiten het centrum van Antwerpen noodzakelijk. In Malle hebben we plaats om aan onze toekomst te bouwen”, aldus Jan en Marc Engels, de derde generatie bedrijfsleiders van Engels Group.

geberitmeisetoonzaalb2creserve.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 985 – september 2022
Nieuwe hub in Meise

51 jaar geleden zette Geberit haar eerste stappen op de Belgische markt. Met haar innovatieve kwaliteitsproducten kon de onderneming uitgroeien tot marktleider in de wereld van sanitaire producten. De Zwitserse fabrikant kijkt echter naar de toekomst en steeds meer naar de eindgebruiker. De recente verhuizing naar een nieuw gebouw in het Brixius Business Park in Meise past perfect in dit plaatje. “Geberit is altijd op zoek naar toegevoegde waarde”, aldus José Wyns, algemeen directeur.

lembrehts1.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 985 – september 2022
50-jarig bestaan van Lembreghts

Op 14 mei vierde de firma Lembreghts samen met 900 installateurs haar 50-jarig bestaan. Het bedrijf werd in 1972 door Louis Lembreghts opgericht in Oevel (Westerlo), en is gespecialiseerd in de verdeling van HVAC-materiaal. Het telt nu drie vestigingen en de activiteiten bestrijken zowat heel Vlaanderen.

vmhomepagenl.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 984 – mei 2022
Van Marcke webshop in een nieuw jasje

E-commerce zit al een tijdje in de lift, en de coronamaatregelen hebben die beweging alleen maar versneld. Groothandel Van Marcke speelt hierop in, en heeft recent zijn professionele webshop helemaal in een nieuw kleedje gestoken. Dit is nog maar het begin van een hele digitale vernieuwing; er zitten nog tal van nieuwe functies in de pijplijn. We spraken met Pascal de Spiegeleer en Eline Vanassche over de visie van Van Marcke op e-commerce.

grohefuhr2wkk.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 984 – mei 2022
Duurzaamheid als fundament

Circulariteit en duurzaamheid zijn modewoorden geworden; er gaat geen dag voorbij of iemand heeft het erover. Daardoor dreigen die termen hun betekenis te verliezen. Om na te gaan wat circulariteit in de sanitairsector werkelijk betekent, vroegen we aan sanitairfabrikant GROHE hoe deze firma dit idee in de praktijk vertaalt. Thomas Fuhr, leader fittings Lixil International en Co-CEO van GROHE, stond ons te woord.

lgnieuwkomers2022b2b.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 984 – mei 2022
LG Air Solutions is klaar voor de toekomst

Met extra mankracht wil LG Air Solutions haar positie op de Belgische markt verder versterken. Kris Sampers wordt als Business Development Manager één van de nieuwe gezichten op de Benelux-markt. Pieter Beerten wordt als Service Engineer één van de aanspreekpunten van LG Air Solutions op het terrein. “De toenemende elektrificatie speelt in de kaarten van LG”, aldus de door de wol geverfde vakspecialisten.