thermocomfortkaysun.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 998 – mei 2024
Thermo Comfort stelt gamma voor aan partners

Een van de voordelen van de verhuis van Thermo Comfort naar Malle is dat de firma daar over veel meer mogelijkheden beschikt dan in de oude vestiging in centrum Antwerpen. Zo kan men er klanten en relaties uitnodigen in aangename omstandigheden. Begin maart maakte Thermo Comfort daarvan gebruik met het initiatief Bati@Home, een serie infodagen om nieuwigheden in het aanbod voor te stellen. Een van de aandachtspunten was het LG en Kaysun-gamma van airconditioners en warmtepompen. Verder werd het gamma warmwatertoestellen van Thermor voorgesteld.

weishauptservice5.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 998 – mei 2024
360° service van Weishaupt

De verwarmingsfabrikant Weishaupt heeft een sterke reputatie opgebouwd bij de professionals. Twee aspecten springen er daarbij uit. Ten eerste is er natuurlijk de kwaliteit van de toestellen. Ten tweede, en minstens even belangrijk, is de kwaliteit van de service. De Weishaupt service-bestelwagens zijn een begrip in de verwarmingswereld en professionals weten dat ze voor al hun vragen bij de firma terecht kunnen. Met de energietransitie trekt de fabrikant deze lijn door naar warmtepompen. Zeker in renovatie is daar een grote nood aan ondersteuning.

im997aprtechwprisewpbalanceren.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 997 – april 2024
Balancering van het elektriciteitsnet door warmtepompen

De elektrificatie stelt het bestaande elektriciteitsnet voor uitdagingen. Enerzijds komen er verbruikers bij, met name door woningverwarming en vervoer, terwijl er anderzijds meer wisselende productie wordt aangesloten, zoals zon en wind. Alleen inzetten op een verzwaring van het net wordt bijzonder duur en omslachtig. Door slim gebruik te maken van de mogelijkheden tot flexibiliteit die er al zijn, kan men de investeringen beperken. Dikwijls denkt men daarbij aan warmtepompen om pieken in het stroomaanbod op te vangen.


Resideo rectangle mei 2024
facqambravasamsung4_1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 997 – april 2024
Samenwerking tussen Facq en Ambrava

Vanaf dit voorjaar zal het nieuwe gamma monoblock lucht-water warmtepompen van Ambrava-Samsung beschikbaar zijn in de Facq verkooppunten. Dat is het resultaat van een strategisch akkoord tussen beide partijen voor dit gamma voor de residentiële markt. Hiermee speelt de groothandel in op de huidige marktontwikkeling en wordt het aanbod van duurzame producten voor hernieuwbare energie versterkt, onder meer via het ‘Groene Huis’. Om wat meer te weten over deze samenwerking, hebben we gesproken met Peter Borgers, Business Unit Manager Heating bij Ambravan en Inna Chebotareva, Category Manager HVAC bij Facq.

criticaldownarrowiconisolated20231127050116utc.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 997 – april 2024
Industrie bezorgd om dalende cijfers warmtepompverkoop

De Europese warmtepompmarkt was tot voor kort consistent stijgend. Het ene jaar ging het wat sneller dan het andere, maar de algemene trend bleef constant. In 2022 zorgde de energiecrisis zelfs voor een nooit geziene boom. Vorig jaar kwam daar verandering in. Voor het eerst in 10 jaar werd een daling opgetekend. Dat is bijzonder zorgwekkend, gezien de Europese klimaatdoelstellingen net van een versnelling uitgingen. Sectorfederatie EHPA lichtte de cijfers toe.

installercustomer1sbmcopy.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 997 – april 2024
Nieuw Europees kwaliteitslabel ‘Stand By Me – Certified Partner’ van Daikin

Op 1 april 2024 riep Daikin het Europees kwaliteitslabel ‘Stand By Me – Certified Partner’ (SBM CP) in het leven. Het is bedoeld voor installateurs die Daikin Altherma’s op een kwalitatieve manier installeren en de eindklanten onderhoudsdiensten aanbieden, inclusief Daikin verlengde productgarantie via het ‘Comfort Plus’ pakket.

fraunhoferpropaanlabo.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 996 – maart 2024
Een milieuvriendelijke en veilige koelcyclus

Warmtepompen zorgen op een klimaatvriendelijke manier voor verwarming en warm water, en kunnen doorgaans ook nog koelen. Ze werken echter nog dikwijls op koelmiddelen die schadelijk zijn voor het klimaat. Het Fraunhofer ISE instituut heeft daarom in samenwerking met de industrie een koelcyclus ontwikkeld op het milieuvriendelijke en goedkope alternatief propaan. Een geothermische warmtepomp met deze cyclus heeft zo weinig propaan nodig, dat het toestel zonder verdere veiligheidsmaatregelen binnen kan worden opgesteld. Ook voor grotere toepassingen wordt volop aan oplossingen met propaan gewerkt. De bezwaren dat het gebruik van deze koelmiddelen gevaarlijk zou zijn, zijn ongegrond. We gebruiken al 30 jaar isobutaan in koelkasten. Daarvan staan er al miljoenen stuks jarenlang te werken zonder problemen, terwijl isobutaan even goed een brandbare koolwaterstof is.

weishauptaeroblockwei.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 996 – maart 2024
Warmtepompen toepassen in renovatie

Naar schatting wachten er in België nog 3 tot 3,5 miljoen woningen op een duurzame verwarmingsinstallatie. Een warmtepomp is daarvoor de meest voor de hand liggende kandidaat. Over de geschiktheid van warmtepompen voor renovatie doen er echter nogal wat verhalen de ronde. Reden genoeg voor fabrikant Weishaupt om juiste informatie te geven. De boodschap is duidelijk: warmtepompen zijn wel degelijk geschikt voor renovatie, mits een zorgvuldig ontwerp. Daarvoor is een goede voorbereiding cruciaal. Weishaupt kan de vakman hierin bijstaan. Hoe dat alles in zijn werk gaat, was het onderwerp van een podcast.

inventumfabriek5.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 995 – februari 2024
Inventum Technologies opent nieuwe fabriek voor warmtepompen

De Nederlandse fabrikant Inventum Technologies, bekend van onder meer warmwatertoestellen en warmtepompen, mikt volop op de warmtepomptechniek. Vlak naast de bestaande fabriek in Houten, bezuiden Utrecht, werd namelijk een gloednieuwe productievestiging opgetrokken, speciaal voor ventilatiewarmtepompen. Hiermee wil Inventum Technologies klaarstaan voor de verwachte groei op de warmtepompmarkt. Als Nederland straks gasloos wil zijn, moeten er heel wat gasketels vervangen worden. Om die klus te klaren, rekent Inventum Technologies op de ventilatiewarmtepomp. Eigen aan dit toestel is dat het zijn energie haalt uit de ventilatielucht van de woning. Zo is er geen buitenunit nodig, waardoor dit type toestel een oplossing is voor dichtbebouwde gebieden.

boschaveiroproductie1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 995 – februari 2024
Bosch investeert in warmtepompen

Om de energietransitie te realiseren, zijn er stevige investeringen nodig in productiecapaciteit voor warmtepompen. Als vooraanstaande fabrikant investeert Bosch 1 miljard euro in ontwikkeling en productie tegen 2030. De eerste concrete resultaten van dat plan zijn al zichtbaar, met de opstart van een productielijn in de vestiging in Aveiro in Portugal. Hier lopen de eerste buitenunits op propaan (R290) van de band. Dit is nog maar een start van een investering van 100 miljoen euro in de site, die moet leiden tot extra productiegebouwen en laboratoria.

climapacpodcast2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Sanitair warm water met een warmtepomp

Dat warmtepompen een zuinige en milieuvriendelijke manier van verwarmen zijn, is ondertussen bekend. Maar hoe zit het met warmwatercomfort? Dikwijls wordt dat aangehaald als het zwakke punt van een warmtepompinstallatie. Is dat werkelijk zo, of gaat het om een mythe? FCO Media bracht enkele experts rond de tafel voor een gesprek: Yves Vervacke, Frederik Lecointre en Geert Gallet van leverancier Climapac, Tom Debrabandere van installatiebedrijf Quartier en Steven Beirinckx van studiebureau BM Engineering.

innovagebouw.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Innoverende warmtepomptoepassingen voor bestaande woningen

Elk jaar organiseert EHPA, de Europese vereniging van de warmtepompsector, de Heat Pump Award, een wedstrijd voor innoverende toepassingen van warmtepompen. De projecten zijn ingedeeld in verschillende categorieën: gebouwen, industrie, steden en voorbeeldprojecten. We wat dieper in op drie interessante inzendingen voor 2023 die zich specifiek richten op bestaande woningen. Dit is immers een van de grootste uitdagingen voor de energietransitie in gebouwen.

panasonichercull2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Duurzame kmo-units met Panasonic

De markt van kleine kmo-units is booming, en dan heel specifiek entiteiten van 100 tot 300 m2. Van startende tot groeiende bedrijven, voor elk type onderneming vallen er voordelen te halen. Tenminste als die unit voldoet aan enkele basisvoorwaarden, zoals een goede bereikbaarheid, kostenefficiëntie, comfort, duurzaamheid en met een toekomstgericht potentieel (aanpasbaar). Hercull heeft zich toegelegd op de ontwikkeling van (semi)-industriële units en logistiek op een maatschappelijk verantwoorde manier. We bezochten bedrijvenpark Kratos in Marke, een project van Hercull waar ze ook zelf hun kantoor hebben. Panasonic warmtepompen zorgen voor een comfortabel en duurzaam binnenklimaat.

netzeroconceptandcarbonneutralnaturalenviro20230817103233utc.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Vooruitgang in elektrocalorische warmtepompen

In het kader van het ElKaWe-project doen diverse instituten binnen de Duitse kennisinstelling Fraunhofer onderzoek naar elektrocalorische warmtepompen als alternatief voor de gangbare compressorcyclus. Elektrocalorische warmtepompen hebben twee belangrijke voordelen ten opzichte van compressoraangedreven varianten: ze kunnen veel hogere rendementen halen, en ze hebben geen koelmiddelen nodig. Het onderzoeksinstituut heeft een belangrijke stap gezet naar een praktische toepassing van het elektrocalorisch principe, namelijk de ontwikkeling van een zeer performante sturingselektronica.

dg20230530vaillantvorsselmans17.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Duurzaamheid voor Evergreen-gebouw

Iedereen in Wuustwezel kent het. Het nieuwe Evergreen-gebouw van Vorsselmans, een toonaangevende Kempense specialist in aluminium, gevelconstructies en zonnepanelen, bepaalt met zijn 12 meter hoogte niet alleen het landelijke zicht, maar is ook een schoolvoorbeeld van duurzaam bouwen, werken en innoveren. Twee Vaillant flexoTHERM VWF 197/4 bodem-water warmtepompen in cascade zorgen voor verwarming en koeling van het groene kantoorgebouw.

daikinwaverenergietransitie5pers.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 993 – oktober 2023
Warmtepompen: eindklant blijft aarzelen

Na de energiecrisis pasten veel Belgen hun verwarmingsgedrag aan. Blijft de Belg nadenken over duurzame oplossingen? Is het Belgisch woningpark klaar voor de energietransitie? En welke rol speelt de warmtepomp hierin? Voor het tweede jaar op rij liet Daikin een Nationaal Verwarmingsonderzoek afnemen bij de Belgische woningeigenaars. Luc De Smet van Daikin, Tom Defruyt van Eneco, Vincent Vancaeyzeele van Techlink en Sam Hamels van UGent gingen hierover in debat.

ctcoverzichtgamma.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Eeuwfeest voor warmtepompspecialist

De warmtepomp heeft de wind in de zeilen. Iedereen wil een graantje meepikken van die groeimarkt en dus schakelen fabrikanten van verwarming of airconditioning massaal over op warmtepompen. Enkele constructeurs zijn echter al tientallen jaren gespecialiseerd in deze techniek. Aangezet door de olieschokken van de jaren 70 startten zij al met warmtepompen, die ze systematisch verder ontwikkelden. Een van deze pioniers is CTC, een firma uit Zweden, zowat de bakermat van de warmtepomp in Europa. Deze firma viert nu haar 100-jarig bestaan en heeft duidelijke ambities op de Benelux-markt.

weishauptaeroblockwabfront.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Stille en performante monoblok

Op de ISH in Frankfurt waren monoblok lucht-water warmtepompen op propaan overal te zien. Weishaupt vormde geen uitzondering, en stelde eveneens een dergelijk toestel voor. Trouw aan zichzelf legde de fabrikant de lat zeer hoog: hetzelfde niveau qua design en stille werking halen als de vorige generatie lucht-water splits, maar dan voor een monoblok-constructie. Met de Aeroblock heeft Weishaupt deze ambitie waargemaakt.

mitsubischi.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 991 – mei 2023
Efficiënte systemen voor Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric heeft de afgelopen jaren op alle vlakken een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Het Belgische team is gegroeid tot 75 personen en het gamma is sterk uitgebreid. De firma profileert zich als een echte totaalaanbieder, met niet alleen systemen voor de traditionele airconditioning-toepassingen, maar ook IT-koeling, commerciële koeling, balansventilatie, warmtepompen enzovoort. Omwille van corona was het echter tot nu toe nog niet mogelijk om grootschalige evenementen te organiseren om alles aan de geïnteresseerden voor te stellen. Daar kwam in april verandering in met de Heat Pump Days, wanneer het bedrijf zijn partners uitnodigde in De Hoorn in Leuven.

ehpa_1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 991 – mei 2023
De impact van 60 miljoen warmtepompen in de EU

Het REpowerEU programma om de EU minder afhankelijk te maken van energie-import, kent een belangrijke rol toe aan warmtepompen. Om het gebruik van fossiele brandstoffen voor woningverwarming te verminderen, zou het aantal ervan tegen 2030 meer dan moeten verdrievoudigen van een huidige kleine 18 miljoen tot 60 miljoen. Een team van Cambridge Econometrics, een studie-instelling gespecialiseerd in het berekenen van de economische impact van beleidsbeslissingen, ging na wat dat zou betekenen voor de EU. Hiervoor werd samengewerkt met de belangenverenigingen European Heat Pump Association (EHPA) en European Climate Foundation.

daikin2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 991 – mei 2023
Partner in decarbonisering

De decarbonisering van de Europese verwarmingssector was het thema bij uitstek op de ISH beurs in Frankfurt. Dat zal in de eerste plaats gebeuren door de overschakeling op warmtepompen. Warmtepompspecialist Daikin wil hier ten volle op inspelen en stelde een totaalpakket voor: een aangepast aanbod aan toestellen, investeringen in productiecapaciteit om aan de vraag te kunnen voldoen, en ondersteuning van de vakman om de overgang vlot te laten verlopen. Europese verankering is daarbij de rode draad: Daikin ontwerpt zijn toestellen voor de lokale markt en produceert ze in Europa.