buderus13.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 987 – november 2022
Professionele hybride opstelling dankzij Buderus-training

Zoekt u een comfortabele oplossing voor de verwarming en koeling van de woning van uw klant? Dan kiest u best voor een Buderus hybride opstelling. Op die manier geniet uw klant op een duurzame manier van warmte- en warmwatercomfort.

frigrodenul5.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Panasonic warmtepompen voor ’t Otel Jan De Nul

Bouw-en baggerbedrijf Jan De Nul staat voor expertise, kwaliteit en investering in mens en techniek. Dat blijkt nu ook opnieuw met de bouw van ’t Otel, een bedrijfshotel om buitenlandse en Belgische werknemers tijdelijk onderdak te geven. Het gebouw bestaat uit 14 wooneenheden met 1 of 2 slaapkamers, een fitnesszaal en enkele gemeenschappelijke ruimtes voor de praktische zaken, zoals fietsenstalling, huisvuilopberging en een wasruimte. De bewoners beschikken niet alleen over stijlvolle en comfortabele appartementen, maar kunnen ook gebruik maken van hotelservice. Op die manier kunnen ze ten volle genieten van hun vrije momenten of krijgen ze ruimte voor een gezonde focus op studie.

vanmarckewpdoprefab.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Van Marcke ontzorgt elke installateur

Met de grote veranderingen in de HVAC-markt en de stijgende energieprijzen, neemt de vraag naar warmtepompen toe. “We moeten alle installateurs mee krijgen in het warmtepompverhaal. Met zijn uitgebreid aanbod aan services is Van Marcke de perfecte partner om de installateur hierbij te ontzorgen. Naast onze Solutions Centers en Big Blue Points, is er een steeds belangrijkere rol weggelegd voor ons opleidingscentrum, Van Marcke College”, aldus Vincent Dumortier, Category Manager HVAC bij Van Marcke.


CC Happening 2023
banner_1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Maximaal rendement halen uit hernieuwbare energie

Bij keuzes tussen verwarmingssystemen is rendement een van de doorslaggevende factoren. Maar wat bedoelt men precies met rendement? Tot nu toe zagen we al te gemakkelijk fossiele brandstoffen als primaire energie. Alles is namelijk gebaseerd op een gegeven hoeveelheid gas of olie, die, naargelang de toepassing, wordt omgezet in warmte, een motor aandrijft, of gebruikt wordt om elektriciteit te produceren. Het komt er dan op aan om dat alles zo efficiënt mogelijk te doen. De groeiende opkomst van groene elektriciteit wijzigt dit gegeven echter fundamenteel. Hans Dolfeyn van Stiebel Eltron schetst de gevolgen daarvan voor de warmtepomp.

buderuswpfoto1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 985 – september 2022
Efficiëntie door planning

Naar verwachting zullen we meer en meer warmtepompen zien in renovatie. Mits de juiste kennis voor het ontwerp van verwarmingsinstallaties kunnen professionals hierop inspelen. Voor een efficiënte werking van een warmtepomp is er echter een juist ontwerp en dimensionering nodig. Het volgende artikel toont de nodige stappen aan de hand van een concreet voorbeeld, namelijk een lucht-water warmtepomp.

daikinbluealtherma.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 985 – september 2022
Daikin optimistisch over warmtepompmarkt

Na een noodgedwongen onderbreking van twee jaar door corona, knoopte Daikin weer aan met de traditie van de Blue Days. Deze evenementen zijn een combinatie van netwerkmoment en productvoorstelling, waarbij de fabrikant zijn visie voor de komende jaren toelicht. De grote opkomst bewijst dat deze formule duidelijk in de smaak valt. We gaan kort in op de marktvisie van Daikin.

therconterwalle1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 985 – september 2022
Thermastage warmtepompen voor duurzame verwarming en SWW

In het centrum van Adegem realiseert Huysman Bouw de nieuwe verkaveling Hof ter Walle met twee appartementsgebouwen met elk 14 wooneenheden en 29 woningen. Alle appartementen hebben een open leefkeuken, woonruimte met aansluiting naar het terras, 1 of 2 slaapkamers, een badkamer met bad en/of douche en een was/bergruimte. Dankzij Thermastage lucht-water warmtepompen kunnen de bewoners genieten van duurzame verwarming en sanitair warm water, zonder dat dit zich vertaalt in een dure energierekening.

facqwp3nibe.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 984 – mei 2022
Facq zet warmtepompen centraal

De verwarmingsmarkt is in volle verandering. De warmtepomp speelde al een centrale rol in de energietransitie, maar de hoge energieprijzen hebben nog meer mensen deze techniek toen ontdekken. Als vooraanstaande leverancier van verwarmingssystemen wilde Facq deze trein niet missen. De groothandel zet volop in op warmtepompen, en verwelkomt daarop twee nieuwe leveranciers in het assortiment, namelijk Nibe en Stiebel Eltron. We spraken met Inna Heylbroeck-Chebotareva, de nieuwe category manager bij Facq voor hernieuwbare energie, over de aanpak en plannen van de groothandel.

enrgyeplucon2persa.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 984 – mei 2022
(R)evolutie in duurzame HVAC-concepten

Enrgy, de importeur en exclusief verdeler van Ecoforest warmtepompen uit Harelbeke, is eind vorig jaar Eplucon België geworden. Onder eenzelfde vlag met de Nederlandse Ecoforest-collega’s. Naast Ecoforest warmtepompen importeert Eplucon nog verschillende hoogwaardige energiesystemen uit het buitenland. “We maken van deze systemen duurzame concepten en leveren die aan de installatiebranche in België en Nederland”, aldus bestuurder Matthias Cloet.

remehawp3garage.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 984 – mei 2022
Een oplossing voor ketelvervanging

Warmtepompen besparen fossiele brandstoffen, maar overschakelen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bij nieuwbouw of ingrijpende renovatie is het niet zozeer een probleem. Daar kan men alles afstemmen op dat type verwarming, op het vlak van warmtevraag, afgiftesysteem, eventuele boringen.... We zien dan ook een stijgend marktaandeel van warmtepompen in dat segment. Vanuit het oogpunt van de energietransitie, is dat echter verre van voldoende. Het overgrote deel van de markt bestaat immers nog altijd uit gaswandketels. Die eigenaars zijn wel op zoek naar een energiezuiniger alternatief, maar hebben niet altijd het budget of de gelegenheid om zich te wagen aan een ingrijpend renovatieproject. Een hybride systeem kan dan de oplossing bieden. Bij Remeha is men daar in elk geval van overtuigd. Yves Vanpoucke licht het concept toe.

daikin2c2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 983 – april 2022
Warmtepompen voor renovatie en nieuwbouw

De eisen rond energieprestatie worden steeds strenger, en de hoge energieprijzen hebben zuinigheid meer dan ooit boven aan de agenda gezet. Daardoor wordt het bijzonder aantrekkelijk om gebruik te maken van hernieuwbare energie. Daikin speelt daarop in door het al veelzijdige gamma van warmtepompen nogmaals uit te breiden. Zo zijn er twee nieuwkomers in het Altherma gamma, en wordt er tevens een Multisplit+ geïntroduceerd.

viessmannmunchen1gamma.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 983 – april 2022
Viessmann zet volop in op warmtepompen

Sinds begin dit jaar is Max Viessmann groep CEO van het gelijknamige bedrijf. Tot dan toe deelde hij die verantwoordelijkheid, en volgt zo zijn vader Martin Viessmann op. Die generatiewissel is meteen ook een beleidsomslag voor Viessmann. Er wordt volop ingezet op de overschakeling van verbrandingstechniek naar slimme oplossingen voor hernieuwbare energie. Een concreet gevolg daarvan is de introductie van een reeks lucht-water warmtepompen die specifiek zijn ontworpen voor ketelvervanging.