ctcoverzichtgamma.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Eeuwfeest voor warmtepompspecialist

De warmtepomp heeft de wind in de zeilen. Iedereen wil een graantje meepikken van die groeimarkt en dus schakelen fabrikanten van verwarming of airconditioning massaal over op warmtepompen. Enkele constructeurs zijn echter al tientallen jaren gespecialiseerd in deze techniek. Aangezet door de olieschokken van de jaren 70 startten zij al met warmtepompen, die ze systematisch verder ontwikkelden. Een van deze pioniers is CTC, een firma uit Zweden, zowat de bakermat van de warmtepomp in Europa. Deze firma viert nu haar 100-jarig bestaan en heeft duidelijke ambities op de Benelux-markt.

weishauptaeroblockwabfront.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Stille en performante monoblok

Op de ISH in Frankfurt waren monoblok lucht-water warmtepompen op propaan overal te zien. Weishaupt vormde geen uitzondering, en stelde eveneens een dergelijk toestel voor. Trouw aan zichzelf legde de fabrikant de lat zeer hoog: hetzelfde niveau qua design en stille werking halen als de vorige generatie lucht-water splits, maar dan voor een monoblok-constructie. Met de Aeroblock heeft Weishaupt deze ambitie waargemaakt.

mitsubischi.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 991 – mei 2023
Efficiënte systemen voor Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric heeft de afgelopen jaren op alle vlakken een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Het Belgische team is gegroeid tot 75 personen en het gamma is sterk uitgebreid. De firma profileert zich als een echte totaalaanbieder, met niet alleen systemen voor de traditionele airconditioning-toepassingen, maar ook IT-koeling, commerciële koeling, balansventilatie, warmtepompen enzovoort. Omwille van corona was het echter tot nu toe nog niet mogelijk om grootschalige evenementen te organiseren om alles aan de geïnteresseerden voor te stellen. Daar kwam in april verandering in met de Heat Pump Days, wanneer het bedrijf zijn partners uitnodigde in De Hoorn in Leuven.

ehpa_1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 991 – mei 2023
De impact van 60 miljoen warmtepompen in de EU

Het REpowerEU programma om de EU minder afhankelijk te maken van energie-import, kent een belangrijke rol toe aan warmtepompen. Om het gebruik van fossiele brandstoffen voor woningverwarming te verminderen, zou het aantal ervan tegen 2030 meer dan moeten verdrievoudigen van een huidige kleine 18 miljoen tot 60 miljoen. Een team van Cambridge Econometrics, een studie-instelling gespecialiseerd in het berekenen van de economische impact van beleidsbeslissingen, ging na wat dat zou betekenen voor de EU. Hiervoor werd samengewerkt met de belangenverenigingen European Heat Pump Association (EHPA) en European Climate Foundation.

daikin2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 991 – mei 2023
Partner in decarbonisering

De decarbonisering van de Europese verwarmingssector was het thema bij uitstek op de ISH beurs in Frankfurt. Dat zal in de eerste plaats gebeuren door de overschakeling op warmtepompen. Warmtepompspecialist Daikin wil hier ten volle op inspelen en stelde een totaalpakket voor: een aangepast aanbod aan toestellen, investeringen in productiecapaciteit om aan de vraag te kunnen voldoen, en ondersteuning van de vakman om de overgang vlot te laten verlopen. Europese verankering is daarbij de rode draad: Daikin ontwerpt zijn toestellen voor de lokale markt en produceert ze in Europa.

pansonicsettleaquarea.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 990 – april 2023
Steelframebouw samen met Panasonic Aquarea lucht-water warmtepompen

Settle Projects , de uitvoerende tak van Settle bv, uit Aalter is een trendsetter. De totaalaannemer en bouwpromotor is actief in residentiële nieuwbouw en renovatie en trekt onvoorwaardelijk de duurzame, energie-efficiënte en circulaire kaart. Settle heeft de voorbije jaren een stevige reputatie opgebouwd met energieneutrale woningen die bewijzen dat dit perfect hand in hand kan gaan met comfort en kwaliteit. Voor de luchtbehandeling wordt steevast een beroep gedaan op de Aquarea lucht-water warmtepompen van Panasonic.

puzzle20221107232711utc_1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 989 – maart 2023
Riothermie als stukje van de puzzel

De warmte- en koudebehoefte vergroenen, wordt een van de kernuitdagingen van de energietransitie. Het zal erop aankomen om alle mogelijke bronnen optimaal te benutten. Recent is de interesse voor riothermie sterk gestegen, iets waar de hoge energieprijzen niet vreemd aan zijn. Wat de mogelijkheden en beperkingen van deze techniek zijn, kwam aan bod op een expertennamiddag. We geven enkele krachtlijnen.

thumbuphandofbankagentconfirmonhomeorres20221123192208utc_1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 989 – maart 2023
Sterk pleidooi voor natuurlijke koelmiddelen

TRI-HP is een onderzoeksproject in het kader van Horizon2020 met als doel om trigeneratiesystemen (warmte, koude en elektriciteit) te ontwikkelen op basis van warmtepompen met natuurlijke koelmiddelen die gebruik maken van verschillende warmtebronnen. Het liep van 2019 tot 2023 en begin februari van dit jaar werd de afsluitende bijeenkomst gehouden in Brussel. In tegenstelling tot wat men zou verwachten, werd hier niet diep ingegaan op de technische resultaten van het onderzoek. De meeste aandacht ging uit naar de kwestie van natuurlijke koelmiddelen in warmtepompen, en hoe dit moest vertaald worden in de herziening van de F-gassenverordening

thermischewprapport.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 989 – maart 2023
Potentieel van thermisch aangedreven warmtepompen

Als men het heeft over warmtepompen, denkt men doorgaans aan elektrisch aangedreven verwarming. Nochtans is dat laatste slechts een deel van de realiteit. Het overgrote deel van de markt bestaat weliswaar uit elektrisch aangedreven warmtepompen met een compressorcyclus, maar daarnaast zijn er nog andere principes, met name de thermisch aangedreven toestellen met een absorptie of adsorptiecyclus. De Europese sectororganisaties EHI (verwarming) en EHPA (warmtepompen) vragen meer aandacht voor deze laatste omdat ze een antwoord bieden op enkele specifieke problemen van de energietransitie.

weishauptwp1omgeving.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 988 – februari 2023
Renoveren met warmtepompen

Door de energiecrisis staat de warmtepomp volop in de belangstelling. Vele gezinnen willen niet alleen hun huidige energierekeningen verlagen. Ze kijken verder naar de toekomst en willen tegelijk ook af van fossiele brandstoffen, om verdere verrassingen te vermijden. Een warmtepomp in een bestaande woning plaatsen, gaat echter niet zomaar; doorgaans zijn er aanpassingen nodig. Ook de dimensionering van de warmtepomp zelf moet met de nodige zorg gebeuren. Eenvoudige vuistregels volstaan niet, zeker als de vakman in kwestie nog weinig ervaring met de techniek heeft. Daarom biedt de fabrikant Weishaupt een volledige technische ondersteuning aan voor warmtepompinstallaties in renovatie.

buderus13.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 987 – november 2022
Professionele hybride opstelling dankzij Buderus-training

Zoekt u een comfortabele oplossing voor de verwarming en koeling van de woning van uw klant? Dan kiest u best voor een Buderus hybride opstelling. Op die manier geniet uw klant op een duurzame manier van warmte- en warmwatercomfort.

frigrodenul5.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Panasonic warmtepompen voor ’t Otel Jan De Nul

Bouw-en baggerbedrijf Jan De Nul staat voor expertise, kwaliteit en investering in mens en techniek. Dat blijkt nu ook opnieuw met de bouw van ’t Otel, een bedrijfshotel om buitenlandse en Belgische werknemers tijdelijk onderdak te geven. Het gebouw bestaat uit 14 wooneenheden met 1 of 2 slaapkamers, een fitnesszaal en enkele gemeenschappelijke ruimtes voor de praktische zaken, zoals fietsenstalling, huisvuilopberging en een wasruimte. De bewoners beschikken niet alleen over stijlvolle en comfortabele appartementen, maar kunnen ook gebruik maken van hotelservice. Op die manier kunnen ze ten volle genieten van hun vrije momenten of krijgen ze ruimte voor een gezonde focus op studie.