daikinaltherma1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 1003 – mei 2025
Daikin mikt op duurzaamheid op de ISH beurs in Frankfurt

Op de ISH beurs in Frankfurt heeft Daikin enkele innovaties gelanceerd. Daikin introduceert de Altherma 4 H, de eerste reeks residentiële warmtepompen met koudemiddel R290 (propaan) van het merk, ontworpen voor eengezinswoningen. We praten met Lieven Verstaen, Manager product management bij Daikin.

weishauptaeroblock.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 1003 – mei 2025
Bewezen prestaties en geluidsarme werking

Geluidshinder is een delicaat punt bij lucht-water warmtepompen. Niemand wil een zoemend toestel dicht bij zijn raam. Een te luide buitenunit kan ook voor ergernis tussen buren zorgen. Daarom hecht Weishaupt bijzonder veel aandacht aan de geluidsarme werking van de toestellen. Met de vorige Biblock uitvoering haalde de fabrikant zelfs 35 dB(A) op 1,5 m van de buitenunit, wat het zo goed als onhoorbaar maakt. Met de nieuwere toestellen in Monoblock uitvoering, heeft de fabrikant die prestaties kunnen evenaren. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de Aeroblock WAB 11 als testwinnaar uit de bus kwam bij de consumentenorganisatie Stiftung Warentest.

heytecthermaheatlghulstebinnenunit.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 1003 – mei 2025
Design lucht-water warmtepomp op R290 voor energetische renovatie

In Harelbeke onderging een villawoning uit 1967 een complete energetische renovatie. Enkele jaren geleden werden nieuwe, overgedimensioneerde radiatoren geplaatst, tot voor kort verwarmd met mazout. Recent werd er een LG THERMA V R290 Monobloc lucht-water warmtepomp geïnstalleerd die toelaat zeer energiezuinig te verwarmen met propaan (R290) als koelmiddel. Het project kwam tot stand in samenwerking tussen Thermaheat, erkend installateur van LG warmtepompen, en HEYTEC.

reznorliraeditorialbackgroundindustrialadobestock109470102scaled.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 1003 – mei 2025
Duurzame oplossingen van Reznor

Reznor heeft de afgelopen decennia een stevige reputatie opgebouwd op het vlak van verwarming van grote ruimtes, met onder meer direct gestookte luchtverhitters en donkerstralers. Die expertise heeft de fabrikant nu toegepast om een duurzaam alternatief uit te werken voor de traditionele gasgestookte toestellen. Het resultaat is de Lira lucht-lucht warmtepomp. Deze is specifiek ontworpen voor het verwarmen en koelen van grote ruimtes.

aquasnap61aq2circuits.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 1003 – mei 2025
Hoge-temperatuur warmtepompen op propaan voor utiliteiten

Een van de grootste uitdagingen om de uitstoot van broeikasgassen van gebouwen te verminderen, is de uitrusting van utiliteiten, zeker in renovatie. Daarvoor zijn er toestellen nodig die voldoende hoge temperaturen en vermogens kunnen leveren. Carrier speelt hierop in op met de Aquasnap 61AQ. Dankzij het gebruik van R290 (propaan) als koudemiddel is dit een toestel dat uitstekende prestaties levert: watertemperaturen tot 75°C bij een luchttemperatuur van -7°C, efficiënte werking tot buitentemperaturen van -25°C en vermogens van 40 tot 140 kW. Bovendien heeft een propaan een lage GWP.

stockfoto1_1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 1003 – mei 2025
Slimmer verwarmen

Het aanbod van groene stroom varieert in de tijd, wat zich onder meer vertaalt in grotere prijsschommelingen. Als we naar een grotendeel geëlektrificeerde verwarming gaan door middel van warmtepompen, zullen die toestellen op die schommelingen moeten inspelen. Flexibiliteit wordt het sleutelwoord van het toekomstige energiesysteem. Twee onderzoeksprojecten, Thermi-Var en Steev-Smartheating gingen na hoe warmtepompinstallaties zo efficiënt mogelijk konden worden ingezet in functie van een wisselend stroomaanbod. De resultaten werden begin februari voorgesteld op een evenement bij Buildwise, dat overigens een partner was in het onderzoek.

ehipanel.jpg

WARMTEPOMPEN  
24/04/2025
Rapport van EHI over de Europese verwarmingsmarkt

Begin april stelde EHI, de vereniging van de Europese verwarmingsindustrie, het Heating Market Report 2024 voor, een overzicht van de markt in 13 Europese landen, waaronder België. De conclusie was weinig verrassend: we beschikken over de capaciteit om een grote stap te zetten naar de energietransitie in gebouwen, maar de markt valt stil. Alle betrokken partijen moeten een tandje bijsteken om de markt weer aan te zwengelen.

sfeer.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 1003 – mei 2025
Hybride warmtepompinstallaties besparen gemiddeld 75% gas

Hybride installaties, bestaande uit een ketel en een warmtepomp, worden algemeen aanzien als een snelle manier om in een eerste fase het gasverbruik sterk te doen dalen in bestaande woningen. De installatie kan immers ongewijzigd blijven: men hoeft alleen een warmtepomp te plaatsen om de basislast af te dekken, terwijl de ketel instaat voor de pieklasten. Tot zover de theorie, hoe staat het ermee in de praktijk? In Nederland rekent de overheid sterk op de overschakeling op hybride systemen om de uitstoot van het gebouwenbestand snel te verminderen. Om na te gaan wat het werkelijke effect van de ingreep zou zijn, werd een tweehonderdtal woningen gevolgd over twee stookseizoenen. De resultaten zijn erg bemoedigend.

keerdoksite2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 1002 – februari 2025
Verwarming gebouwen Keerdoksite komt uit rioolwater

Zodra de gebouwen van de twee projecten die momenteel worden gebouwd (D’Île Malines en DOK+) in gebruik zijn, zal de energie voor de verwarming gewonnen worden uit rioolwater.

airheatpumpstandingoutdoorsmodernenvironme20241207133857utc.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 1002 – februari 2025
De nieuwe warmtepompgeneratie

De stijgende belangstelling voor de techniek en nieuwe regelgeving leiden tot grote technische ontwikkelingen op de markt van residentiële warmtepompen. Het toepassingsgebied wordt duidelijk groter, het rendement stijgt verder, en de plaatsing en montage werden eenvoudiger.

dussbnpparibas.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 1002 – februari 2025
Seizoenswarmte-opslag in de praktijk

Het principe achter thermische seizoensopslag is erg eenvoudig: gebouwen hebben een koelvraag in de zomer en een warmtevraag in de winter. Als men de overtollige warmte in de zomer kan opslaan om ermee in de winter te verwarmen, resulteert dat in een zeer energiezuinige manier om thermisch comfort te verzekeren. Doorgaans gebeurt de opslag door middel van boringen, hetzij met een gesloten systeem in een BEO, hetzij met een open systeem met een aquifer. In het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel wordt echter een andere techniek toegepast, namelijk grootschalige ondergrondse watertanks.

skt.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 1002 – februari 2025
Warmtepompen in de industrie

Om de betrokken partijen in te lichten over de mogelijkheden van warmtepompen in de industrie, organiseerde Energik een studiedag, waar ruim honderd geïnteresseerden op af kwamen.