climapacpodcast2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Sanitair warm water met een warmtepomp

Dat warmtepompen een zuinige en milieuvriendelijke manier van verwarmen zijn, is ondertussen bekend. Maar hoe zit het met warmwatercomfort? Dikwijls wordt dat aangehaald als het zwakke punt van een warmtepompinstallatie. Is dat werkelijk zo, of gaat het om een mythe? FCO Media bracht enkele experts rond de tafel voor een gesprek: Yves Vervacke, Frederik Lecointre en Geert Gallet van leverancier Climapac, Tom Debrabandere van installatiebedrijf Quartier en Steven Beirinckx van studiebureau BM Engineering.

innovagebouw.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Innoverende warmtepomptoepassingen voor bestaande woningen

Elk jaar organiseert EHPA, de Europese vereniging van de warmtepompsector, de Heat Pump Award, een wedstrijd voor innoverende toepassingen van warmtepompen. De projecten zijn ingedeeld in verschillende categorieën: gebouwen, industrie, steden en voorbeeldprojecten. We wat dieper in op drie interessante inzendingen voor 2023 die zich specifiek richten op bestaande woningen. Dit is immers een van de grootste uitdagingen voor de energietransitie in gebouwen.

panasonichercull2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Duurzame kmo-units met Panasonic

De markt van kleine kmo-units is booming, en dan heel specifiek entiteiten van 100 tot 300 m2. Van startende tot groeiende bedrijven, voor elk type onderneming vallen er voordelen te halen. Tenminste als die unit voldoet aan enkele basisvoorwaarden, zoals een goede bereikbaarheid, kostenefficiëntie, comfort, duurzaamheid en met een toekomstgericht potentieel (aanpasbaar). Hercull heeft zich toegelegd op de ontwikkeling van (semi)-industriële units en logistiek op een maatschappelijk verantwoorde manier. We bezochten bedrijvenpark Kratos in Marke, een project van Hercull waar ze ook zelf hun kantoor hebben. Panasonic warmtepompen zorgen voor een comfortabel en duurzaam binnenklimaat.


Technicert november-december 2023
netzeroconceptandcarbonneutralnaturalenviro20230817103233utc.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Vooruitgang in elektrocalorische warmtepompen

In het kader van het ElKaWe-project doen diverse instituten binnen de Duitse kennisinstelling Fraunhofer onderzoek naar elektrocalorische warmtepompen als alternatief voor de gangbare compressorcyclus. Elektrocalorische warmtepompen hebben twee belangrijke voordelen ten opzichte van compressoraangedreven varianten: ze kunnen veel hogere rendementen halen, en ze hebben geen koelmiddelen nodig. Het onderzoeksinstituut heeft een belangrijke stap gezet naar een praktische toepassing van het elektrocalorisch principe, namelijk de ontwikkeling van een zeer performante sturingselektronica.

dg20230530vaillantvorsselmans17.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Duurzaamheid voor Evergreen-gebouw

Iedereen in Wuustwezel kent het. Het nieuwe Evergreen-gebouw van Vorsselmans, een toonaangevende Kempense specialist in aluminium, gevelconstructies en zonnepanelen, bepaalt met zijn 12 meter hoogte niet alleen het landelijke zicht, maar is ook een schoolvoorbeeld van duurzaam bouwen, werken en innoveren. Twee Vaillant flexoTHERM VWF 197/4 bodem-water warmtepompen in cascade zorgen voor verwarming en koeling van het groene kantoorgebouw.

daikinwaverenergietransitie5pers.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 993 – oktober 2023
Warmtepompen: eindklant blijft aarzelen

Na de energiecrisis pasten veel Belgen hun verwarmingsgedrag aan. Blijft de Belg nadenken over duurzame oplossingen? Is het Belgisch woningpark klaar voor de energietransitie? En welke rol speelt de warmtepomp hierin? Voor het tweede jaar op rij liet Daikin een Nationaal Verwarmingsonderzoek afnemen bij de Belgische woningeigenaars. Luc De Smet van Daikin, Tom Defruyt van Eneco, Vincent Vancaeyzeele van Techlink en Sam Hamels van UGent gingen hierover in debat.

ctcoverzichtgamma.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Eeuwfeest voor warmtepompspecialist

De warmtepomp heeft de wind in de zeilen. Iedereen wil een graantje meepikken van die groeimarkt en dus schakelen fabrikanten van verwarming of airconditioning massaal over op warmtepompen. Enkele constructeurs zijn echter al tientallen jaren gespecialiseerd in deze techniek. Aangezet door de olieschokken van de jaren 70 startten zij al met warmtepompen, die ze systematisch verder ontwikkelden. Een van deze pioniers is CTC, een firma uit Zweden, zowat de bakermat van de warmtepomp in Europa. Deze firma viert nu haar 100-jarig bestaan en heeft duidelijke ambities op de Benelux-markt.

weishauptaeroblockwabfront.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Stille en performante monoblok

Op de ISH in Frankfurt waren monoblok lucht-water warmtepompen op propaan overal te zien. Weishaupt vormde geen uitzondering, en stelde eveneens een dergelijk toestel voor. Trouw aan zichzelf legde de fabrikant de lat zeer hoog: hetzelfde niveau qua design en stille werking halen als de vorige generatie lucht-water splits, maar dan voor een monoblok-constructie. Met de Aeroblock heeft Weishaupt deze ambitie waargemaakt.

mitsubischi.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 991 – mei 2023
Efficiënte systemen voor Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric heeft de afgelopen jaren op alle vlakken een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Het Belgische team is gegroeid tot 75 personen en het gamma is sterk uitgebreid. De firma profileert zich als een echte totaalaanbieder, met niet alleen systemen voor de traditionele airconditioning-toepassingen, maar ook IT-koeling, commerciële koeling, balansventilatie, warmtepompen enzovoort. Omwille van corona was het echter tot nu toe nog niet mogelijk om grootschalige evenementen te organiseren om alles aan de geïnteresseerden voor te stellen. Daar kwam in april verandering in met de Heat Pump Days, wanneer het bedrijf zijn partners uitnodigde in De Hoorn in Leuven.

ehpa_1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 991 – mei 2023
De impact van 60 miljoen warmtepompen in de EU

Het REpowerEU programma om de EU minder afhankelijk te maken van energie-import, kent een belangrijke rol toe aan warmtepompen. Om het gebruik van fossiele brandstoffen voor woningverwarming te verminderen, zou het aantal ervan tegen 2030 meer dan moeten verdrievoudigen van een huidige kleine 18 miljoen tot 60 miljoen. Een team van Cambridge Econometrics, een studie-instelling gespecialiseerd in het berekenen van de economische impact van beleidsbeslissingen, ging na wat dat zou betekenen voor de EU. Hiervoor werd samengewerkt met de belangenverenigingen European Heat Pump Association (EHPA) en European Climate Foundation.

daikin2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 991 – mei 2023
Partner in decarbonisering

De decarbonisering van de Europese verwarmingssector was het thema bij uitstek op de ISH beurs in Frankfurt. Dat zal in de eerste plaats gebeuren door de overschakeling op warmtepompen. Warmtepompspecialist Daikin wil hier ten volle op inspelen en stelde een totaalpakket voor: een aangepast aanbod aan toestellen, investeringen in productiecapaciteit om aan de vraag te kunnen voldoen, en ondersteuning van de vakman om de overgang vlot te laten verlopen. Europese verankering is daarbij de rode draad: Daikin ontwerpt zijn toestellen voor de lokale markt en produceert ze in Europa.

pansonicsettleaquarea.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 990 – april 2023
Steelframebouw samen met Panasonic Aquarea lucht-water warmtepompen

Settle Projects , de uitvoerende tak van Settle bv, uit Aalter is een trendsetter. De totaalaannemer en bouwpromotor is actief in residentiële nieuwbouw en renovatie en trekt onvoorwaardelijk de duurzame, energie-efficiënte en circulaire kaart. Settle heeft de voorbije jaren een stevige reputatie opgebouwd met energieneutrale woningen die bewijzen dat dit perfect hand in hand kan gaan met comfort en kwaliteit. Voor de luchtbehandeling wordt steevast een beroep gedaan op de Aquarea lucht-water warmtepompen van Panasonic.