wppsymposiumvandenbulck18.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 987 – november 2022
Het jaar van de warmtepomp

De stemming in de warmtepompsector is zonder meer positief. De verkoop is door het dak geschoten, en stilaan groeit het besef bij de consument dat de warmtepomp een breed inzetbaar alternatief is voor verwarming op fossiele brandstof. De sector maakt zich sterk dat de bezorgdheid over de impact van warmtepompen op het elektriciteitsnet ongegrond is. Een bedenking is wel dat het huidige enthousiasme voor de techniek ingegeven is door de enorm gestegen energieprijzen. Het zal erop aankomen om de beweging niet te laten stilvallen als de prijzen zich weer stabiliseren.

installday220713.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 987 – november 2022
Techlink wil installatievak beter bekend maken

Blije gezichten alom aan het einde van deze vijfde editie van Install Day, de vakbeurs georganiseerd door bouwfederatie Embuild, en Techlink, de vereniging van de installatieberoepen. Met meer dan 4,200 bezoekers voor ruim 250 exposanten, was dit een recordeditie. Een speciale vermelding gaat naar het vierhonderdtal scholieren dat de beurs bezocht heeft. De sector kampt met een gebrek aan instroom, dus het is van levensbelang om de jongeren warm te maken voor een carrière in de installatietechniek. Techlink wil haar steentje bijdragen en stelde een imagocampagne voor.

hpforum223sfeer.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 987 – november 2022
Heat Pump Forum pleit voor versnelde invoering warmtepompen

EHPA, kort voor European Heat Pump Association, is de federatie van de Europese warmtepompsector, en groepeert fabrikanten, kennisinstellingen en energiebedrijven. Elk jaar wordt een forum georganiseerd om de stand van zaken te bespreken. Bij die gelegenheid worden ook verdienstelijke projecten in de kijker gezet tijdens de Heat Pump Award Ceremony. De editie 2022 vond plaats in het Atomium in Brussel, en had als thema Ambition requires action: The Heat Pump Accelerator for RepowerEU.


CC Happening 2023
cch222.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 987 – november 2022
Tevredenheid over Cool & Comfort Happening 2022 in Charleroi

Op 22 september vond de Cool & Comfort Happening voor de eerste plaats in het Franstalig landsgedeelte, meer bepaald in de Charleroi Espace Meeting Européen (CEME), op een boogscheut van het centrum van Charleroi. Hoewel opkomst relatief beperkt was (ongeveer 200 deelnemers), was het twintigtal exposanten toch zeer tevreden over de contacten. Een groot deel heeft zich trouwens al ingeschreven voor de volgende editie. Naar goede gewoonte bracht ook de editie 2022 een goedgevuld lezingenprogramma in een aangename sfeer.

shk221scholieren.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Op weg naar de energietransitie

Net als de overige uitgestelde vakbeurzen werden omwille van de coronamaatregelen, zoals VSK Utrecht of MCE in Milaan, was het resultaat van SHK in Essen (Duitsland) eerder gematigd. Het is een mooi voorbeeld van de klassieke vraag of het glas halfvol dan wel halfleeg is. SHK 2022 was een duidelijk kleinere editie dan in 2018 (2020 werd afgelast) met ook een lagere opkomst, anderzijds was iedereen tevreden dat er weer een gelegenheid was voor echte ontmoetingen. We zien deze editie dus best als een opstap naar 2024.

183753878l.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Gas in een koolstofneutrale wereld

Gas staat de laatste tijd bijzonder in de belangstelling. Ten eerste is er de rol van gassen, zowel fossiel als hernieuwbaar, in de overgang naar een koolstofneutrale samenleving. De vragen welke rol dat precies is, en hoe groot die moet zijn, lokken nog bitsige discussies uit. Met de invasie van Oekraïne zijn daar veel dringendere vragen bij gekomen, namelijk of er überhaupt nog wel voldoende gas voorradig zal zijn, en zo ja, tegen welke prijs. Stof tot debat genoeg dus voor de jaarlijkse conferentie van Eurogas, de Europese vereniging van de gassector.

odewarmtenettenbxlstudiedagpubliek.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 985 – september 2022
Studiedag “Brussel koolstofvrij maken via warmtenetten”

De gebouwverwarming in Brussel koolstofvrij maken door groene warmtebronnen lokaal te delen, dat was de eerste focus van de recente studiedag rond Heating Cities & Cooling Communities in de gebouwen van Leefmilieu Brussel. De duurzame energiefederaties EDORA, Warmtenetwerk Vlaanderen en Cluster TWEED brachten 200 experts, vertegenwoordigers van lokale en regionale overheden en commerciële partners samen over de rol van warmtenetten in het Brussels gewest.

mce224.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 985 – september 2022
Een beurs op halve kracht

Mostra Convegno Expocomfort is een van de belangrijkste beurzen voor HVAC in Europa. Na een afgelasting in 2020, was het de oorspronkelijke bedoeling om de editie 2022 zoals gewoonlijk in maart te laten doorgaan. Het coronavirus bleek echter taaier dan gedacht, zodat het evenement naar eind juni verschoven werd. Een grote vakbeurs organiseren in de vakantieperiode, houdt echter zijn risico’s in. Zo gaven een aantal belangrijke exposanten verstek, en kende de beurs een trage start. We zien de MCE 2022 dus best als een overgangseditie, om dan in maart 2024 weer volop van start te gaan.

59063988l.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 985 – september 2022
Clima 2022

Clima 2022, het wetenschappelijk congres van Rehva, de Europese koepelvereniging van HVAC-technici, vond eind mei plaats in Rotterdam. Centraal in deze editie stonden de klimaatuitdagingen voor 2030, uitdagingen die door de Russische inval in Oekraïne nog een stuk complexer zijn geworden. Omdat de impact van het coronavirus zich nog liet voelen, werd gekozen voor een hybride formule. Het fysieke congres werd aangevuld met bijdragen online, en er was ook de mogelijkheid om alles op afstand te volgen.

vsk22atlantic.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 985 – september 2022
Klaar voor een gasloze toekomst

Naar deze editie van de vakbeurs VSK in Utrecht werd uitgekeken om verschillende redenen. In 2020 was VSK namelijk de laatste vakbeurs in onze sector die nog normaal doorging voor het conoravirus losbarstte. Nu zou het de eerste grote beurs post-corona zijn. Misschien nog belangrijker is de algemene context op het vlak van energiepolitiek in Nederland. Het is immers de bedoeling om van aardgas af te raken. VSK was dus een goede gelegenheid om te zien hoe een traditioneel gaswandketelland daarop inspeelt.

klimatisatievandetoekomst15.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 983 – april 2022
Klimatisatie van de toekomst

Om een concreet idee te geven van wat de energietransitie voor de bouwsector kan betekenen, organiseerde architectenvereniging NAV samen met sectororganisatie Bouwunie twee info-avonden over de HVAC-systemen in het kader van de 2050 doelstellingen van de EU. Na een algemene inleiding werd ingegaan op drie specifieke projecten, waarin energiezuinige principes werden toegepast. Een kort overzicht.

bb224.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 983 – april 2022
Batibouw keert terug

Na een digitale editie in 2021 keert Batibouw terug als volwaardige fysieke beurs in de zomer van 2022. De verschuiving naar de latere datum was ingegeven door de coronamaatregelen, die het praktisch ondoenbaar maakten om de beurs in de vertrouwde periode te laten doorgaan. De organisatie was echter vastbesloten om opnieuw een fysieke editie te houden, zodra de omstandigheden het toelieten. Zoals Frédéric François van beursorganisator Fisa het uitdrukte: “Batibouw was het laatste grote evenement voor de lockdown en de coronabeperkingen. We hielden eraan om opnieuw het eerste evenement te zijn zodra de beperkingen werden opgeheven.”