facqopendeurschip2.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 998 – mei 2024
Aan boord met Facq

Groothandel Facq gaf dit voorjaar een originele invulling aan de formule van een traditionele opendeurdag. De Facq Discovery Days vonden namelijk plaats op een speciaal ingericht schip, de Blue Rhapsody. Zo kon de groothandel niet alleen zijn gasten ontvangen in een apart kader, maar ging bovendien naar de klanten toe. De Blue Rhapsody hield halt in Gent, Antwerpen en Brussel, waar in totaal ongeveer 1.200 personen op de uitnodiging ingingen. Het initiatief werd erg gewaardeerd, en bij Facq denkt men al aan een tweede editie, met bijkomende aanlegplaatsen.

mitsuelecboomr290.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 998 – mei 2024
Mitsubishi Electric is klaar voor de komende uitdagingen

De HVAC-sector staat voor twee grote uitdagingen. Enerzijds is er de energietransitie, die vooral innoverende oplossingen vraagt in warmtepomptechniek. Anderzijds is er de nieuwe F-gassenreglementering die een belangrijke impact heeft op het gebruik van koudemiddelen. Beide hebben te maken met de strijd tegen klimaatopwarming waardoor hun effect op de sector in grote mate overlapt. Als vooraanstaande fabrikant van HVAC-systemen is Mitsubishi Electric volop bezig om passende systemen te ontwikkelen. Wat dat allemaal concreet inhoudt, kon men ontdekken op de Heat Pump Days in Boom.

sdmbezoekers1.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 998 – mei 2024
Sanitairtrends uit Milaan

De Milan Design Week is een van de belangrijkste evenementen op de kalender in de wereld van design en vormgeving. Dit evenement omvat twee grote delen. Er is eerst en vooral het Salone del Mobile, met om de twee jaar een speciale deelbeurs rond sanitair, het Salone del Bagno. Daarnaast is er het Fuorisalone gedeelte. Dit telt niet minder dan 350 evenementen verspreid over de stad. Ook diverse fabrikanten uit de badkamerwereld hadden een speciale locatie uitgekozen om hun concepten onder de aandacht te brengen.

daikinbluedays3a.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 998 – mei 2024
Daikin Blue Days 2024 – Let’s Connect!

De Daikin Blue Days in het voorjaar worden een traditie. Dit jaar gingen ze door in Edegem, Oostende en Waver en trokken zo’n 750 deelnemers. Een grote opkomst, en daar bestaat een goede reden voor. Het is voor de installateurs een unieke gelegenheid om rechtstreeks van de marktleider te horen welke trends er zich aftekenen en hoe Daikin zich hierop voorbereidt. Producten en service staan hierin centraal.

mce242238.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 997 – april 2024
MCE knoopt weer aan met succes

Na een overgangseditie in 2022 vond Mostra Convegno Expocomfort (MCE) in Milaan weer traditiegetrouw plaats in het voorjaar. Dit was meteen ook de eerste editie die niet meer in de schaduw van corona stond: in 2020 was de beurs wegens de pandemie afgelast en de editie 2022 moest naar de zomer verplaatst worden, wat duidelijk een negatieve invloed had op de opkomst. Voor 2024 toonde de organisatie zich tevreden: MCE was eens te meer de HVAC-beurs bij uitstek op internationale schaal.

ehpaaward.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Winnaars van de 2023 Heat Pump Awards

Warmtepompen mogen dan wel stilaan hun plaats in het verwarmingslandschap veroveren, hun werkelijke mogelijkheden blijven nog al te vaak miskend. Om ambitieuze projecten in de kijker te zetten, riep EHPA, de vereniging van de Europese warmtepompsector de Heat Pump Awards in het leven. Deze werden voor de dertiende keer uitgereikt op het Heat Pump Forum van de EHPA in Brussel.

imsolarsol2023beursconcept.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Geslaagde start voor Solar Solutions Kortrijk

De nieuwe vakbeurs Solar Solutions Kortrijk bracht 6048 professionals uit de duurzame energiesector in België en de omliggende regio’s samen in Kortrijk Xpo om kennis uit te wisselen en om innovaties en zakelijke kansen te verkennen.

e4639.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
InterSolution kwart groter

Al 12 edities lang is InterSolution de netwerk- en vakbeurs voor de solarbranche in de Benelux bij uitstek. Op 17 en 18 januari is het opnieuw verzamelen geblazen in Flanders Expo in Gent. Op 10.000 m2 beursoppervlakte, overzichtelijk geconcentreerd in één hal, zullen vooraanstaande leveranciers hun innovaties voorstellen op het vlak van zonnepanelen, zonnecellen, omvormers, batterijen, montagesystemen en gerelateerde producten. Toegang is voorbehouden voor professionals na gratis online registratie.

189589126xlnormalnone.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Europese ambities voor groene waterstof

De boodschap op de Renewable Hydrogen Summit, een initiatief van de Renewable Hydrogen Coalition, was duidelijk: de EU mikt op marktleiderschap in productietechnieken van groene waterstof. Groene waterstof speelt immers een cruciale rol in de decarbonisering van moeilijk elektrificeerbare sectoren, zoals scheepvaart, luchtvaart en bepaalde takken van de industrie. Bovendien verhoogt eigen productiecapaciteit de energie-onafhankelijkheid van Europa. De Europese Commissie heeft de duidelijke ambitie om deze technologie uit te bouwen en in Europa te houden, als strategisch belangrijke sector.

newhouse20210924033535utc.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
De knik in de groei

2023 leek het jaar van de definitieve doorbraak van de warmtepomp te worden. Dankzij de galopperende gasprijzen en diverse beleidsmaatregelen, zou de warmtepomp eindelijk de gasketel van de troon stoten. De aanvankelijke recordcijfers in de verkoop deden het beste verwachten, maar de realiteit draaide anders uit. Overal in Europa daalden de verkoopcijfers. In ons land lijkt de markt af te stevenen op een stagnatie, wat nog een goed resultaat is, vergeleken met de omgevende landen. De stemming op het zestiende symposium van het Warmtepompplatform was dus voorzichtig optimistisch.

20230928122539.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 993 – oktober 2023
Tevredenheid over Cool&Comfort Happening

De formule van de Cool & Comfort Happening, het congres- en netwerkevent van ons zusterblad voor HVACR, blijkt aan te slaan. Ongeveer 250 professionals waren afgezakt naar ’t Bau-huis in Sint-Niklaas voor een gevarieerd lezingenprogramma, gecombineerd met een compacte vakbeurs waar ruim twee dozijn firma’s hun producten en diensten voorstelden. Na de moeilijke coronajaren zitten fysieke bijeenkomsten duidelijk weer in de lift. Op het congres werd een brede waaier aan toekomstgerichte technieken besproken, we lichten er enkele uit.

viessmannroadshow3.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 993 – oktober 2023
Viessmann informeert partners over energietransitie

De verwarmingssector staat op een kantelpunt. De beweging naar de elektrificatie is volop ingezet. Dat blijkt duidelijk uit de dalende verkoop van verwarmingsketels, terwijl de afzet van warmtepompen explodeert. De fabrikanten spelen daar op in met grote investeringen in productiecapaciteit. Warmtepompen zijn echter maar een deel van een bredere evolutie, waar ook elektrische voertuigen en productie van groene stroom deel van uitmaken. Er is dus nood aan overkoepelende systemen om alles in goede banen te leiden. De rol van de verwarmingstechnicus verandert dan ook: van installateur wordt hij tot energie-expert. Hoe Viessmann zijn partners daarin wil ondersteunen, maakte de fabrikant duidelijk op een reeks roadshows.

gallerydayshghar05357.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 993 – oktober 2023
Innoverende producten op Gallery Days

Op Gallery Days stellen een aantal vooraanstaande fabrikant van producten voor de gebouwde omgeving hun nieuwigheden voor. Dit jaar was het de derde editie, meteen de grootste uitgave tot nu toe. We vermelden de exposanten die het meest aansloten bij HVAC en sanitair.

174896373xlnormalnone.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 993 – oktober 2023
Roadshow lage-temperatuurverwarming

De energietransitie houdt meer in dan gewoon CV-ketels vervangen door warmtepompen. Een warmtepomp haalt immers het beste rendement bij lagere temperatuurregimes. De afgifte-installatie moet dus afgestemd zijn op lage-temperatuurverwarming. Om de installateur te informeren over wat daar allemaal bij komt kijken, organiseren vier vooraanstaande fabrikanten een roadshow. Omdat de boog niet altijd gespannen moet staan, gebeurt dit in een aangenaam kader: de uiteenzettingen worden gegeven telkens in een brouwerij, met aansluitend de gelegenheid tot een bezoek.

daikinbluedays1b.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Daikin Blue Days

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Na een verplichte pauze van twee jaar organiseerde Daikin Belgium in Eghezée, Gent en Halen opnieuw de succesvolle Daikin Blue Days, die ook dit jaar weer op een grote opkomst konden rekenen. De deelnemers kregen in een aangename setting naast het nodige vertier ook een zeer divers programma voorgeschoteld, met o.a. de evolutie van de HVACR-markt in residentiële, commerciële en industriële toepassingen, huidige en toekomstige tendensen, inzicht in de koudemiddelenproblematiek, Daikin services en enkele revolutionaire productontwikkelingen.

bauhuis.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Cool & Comfort Happening 2023

Na de Franstalige editie in 2022, keert de Cool & Comfort Happening in de oneven jaren terug naar Vlaanderen, meer bepaald naar ’t Bau-huis in Sint-Niklaas. De formule blijft dezelfde: een combinatie van HVACR congres en netwerkevent. Concreet vertaalt zich dat in een reeks lezingen, afgewisseld met netwerkmomenten, het geheel afgesloten met een gezellige receptie. De lezingen zijn verdeeld over twee zalen, zodat de deelnemers telkens het onderwerp kunnen kiezen dat het best bij hun interesses aansluit. De opzet van het evenement is dus dubbel: enerzijds bijblijven met de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van wetgeving en techniek, en anderzijds contacten leggen met collega’s en leveranciers.

buurtkrachtthermisch_1.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Warmtewende in gebouwen

De doelstellingen voor de energietransitie in gebouwen zijn uitgezet, nu moeten we nog alleen maar uitzoeken hoe we die kunnen bereiken. Om die vraag te helpen beantwoorden, organiseerden Ode, de Vlaamse sectororganisatie voor duurzame energie, en Cogen Vlaanderen, de sectororganisatie rond WKK, een studiedag.

164209130xlnormalnone.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Ervaringen met groene brandstoffen

De energietransitie wordt doorgaans gelijkgesteld met elektrificatie. Maar de overschakeling op elektrische technieken zal niet van vandaag op morgen gebeuren, zeker niet voor gebouwenverwarming. Groene brandstoffen bieden dan een interessant alternatief. Om de mogelijkheden van groene brandstoffen te schetsen, organiseerde het kenniscentrum BtecCH samen met hogeschool Vives een studiedag.

aticlowemissions6.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Systèmes de production à basses émissions de CO2

En avril dernier, l’Atic, l’association des professionnels CVC, a organisé à la VUB une journée d’étude consacrée aux systèmes de production à basses émissions de CO2. Réunissant de nombreux installateurs, architectes, développeurs de projets, sociétés de maintenance et autres ingénieurs, cette après-midi de conférences entrecoupée de moments de réseautage a permis de faire le point sur la manière dont nous allions répondre à nos besoins futurs en termes de confort thermique tout en réduisant notre impact sur l’environnement et nos besoins en énergie. Au travers de présentations de cas concrets, les divers intervenants ont abordé des sujets aussi divers que les pompes à chaleur, la géothermie, la riothermie, les fluides frigorigènes de demain ou encore les applications de l’hydrogène.

energiecongressfeer2.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
De weg naar een koolstofneutraal gebouwenbestand

Bij het vorige Energiecongres was een van de conclusies dat men aan het eind van de dag nog lang niet was uitgepraat over de uitdagingen van de energietransitie in gebouwen. Toeval of niet, maar voor de editie van dit jaar was er een hele dag voorzien. De traditionele organisator Embuild Vlaanderen werd nu bijgestaan door Flux 50, de organisatie die Vlaanderen op de kaart moet zetten als slimme energieregio. Sprekers vanuit diverse hoeken gingen in op uitdagingen en oplossingen op de weg naar koolstofneutrale gebouwen.

johnsonopenblue4.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 990 – april 2023
OpenBlue Innovation Center van Johnson Controls in Rotterdam

Johnson Controls opende recent een nieuw OpenBlue Innovation Center in Rotterdam. Partners en klanten kunnen hier een kijkje achter de schermen nemen en zien hoe OpenBlue-en andere belangrijke gebouwoplossingen worden toegepast in een real-time operationele omgeving. Bezoekers kunnen dan uit eerste hand ervaren hoe technologie het comfort, de gezondheid en de productiviteit kan verbeteren. Daarnaast zien ze ook nog hoe technologie bij renovatie en nieuwbouw zorgt voor duurzaamheid, energiezuinigheid en decarbonisatie.