ehpaaward.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Winnaars van de 2023 Heat Pump Awards

Warmtepompen mogen dan wel stilaan hun plaats in het verwarmingslandschap veroveren, hun werkelijke mogelijkheden blijven nog al te vaak miskend. Om ambitieuze projecten in de kijker te zetten, riep EHPA, de vereniging van de Europese warmtepompsector de Heat Pump Awards in het leven. Deze werden voor de dertiende keer uitgereikt op het Heat Pump Forum van de EHPA in Brussel.

imsolarsol2023beursconcept.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Geslaagde start voor Solar Solutions Kortrijk

De nieuwe vakbeurs Solar Solutions Kortrijk bracht 6048 professionals uit de duurzame energiesector in België en de omliggende regio’s samen in Kortrijk Xpo om kennis uit te wisselen en om innovaties en zakelijke kansen te verkennen.

e4639.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
InterSolution kwart groter

Al 12 edities lang is InterSolution de netwerk- en vakbeurs voor de solarbranche in de Benelux bij uitstek. Op 17 en 18 januari is het opnieuw verzamelen geblazen in Flanders Expo in Gent. Op 10.000 m2 beursoppervlakte, overzichtelijk geconcentreerd in één hal, zullen vooraanstaande leveranciers hun innovaties voorstellen op het vlak van zonnepanelen, zonnecellen, omvormers, batterijen, montagesystemen en gerelateerde producten. Toegang is voorbehouden voor professionals na gratis online registratie.

189589126xlnormalnone.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Europese ambities voor groene waterstof

De boodschap op de Renewable Hydrogen Summit, een initiatief van de Renewable Hydrogen Coalition, was duidelijk: de EU mikt op marktleiderschap in productietechnieken van groene waterstof. Groene waterstof speelt immers een cruciale rol in de decarbonisering van moeilijk elektrificeerbare sectoren, zoals scheepvaart, luchtvaart en bepaalde takken van de industrie. Bovendien verhoogt eigen productiecapaciteit de energie-onafhankelijkheid van Europa. De Europese Commissie heeft de duidelijke ambitie om deze technologie uit te bouwen en in Europa te houden, als strategisch belangrijke sector.

newhouse20210924033535utc.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
De knik in de groei

2023 leek het jaar van de definitieve doorbraak van de warmtepomp te worden. Dankzij de galopperende gasprijzen en diverse beleidsmaatregelen, zou de warmtepomp eindelijk de gasketel van de troon stoten. De aanvankelijke recordcijfers in de verkoop deden het beste verwachten, maar de realiteit draaide anders uit. Overal in Europa daalden de verkoopcijfers. In ons land lijkt de markt af te stevenen op een stagnatie, wat nog een goed resultaat is, vergeleken met de omgevende landen. De stemming op het zestiende symposium van het Warmtepompplatform was dus voorzichtig optimistisch.

20230928122539.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 993 – oktober 2023
Tevredenheid over Cool&Comfort Happening

De formule van de Cool & Comfort Happening, het congres- en netwerkevent van ons zusterblad voor HVACR, blijkt aan te slaan. Ongeveer 250 professionals waren afgezakt naar ’t Bau-huis in Sint-Niklaas voor een gevarieerd lezingenprogramma, gecombineerd met een compacte vakbeurs waar ruim twee dozijn firma’s hun producten en diensten voorstelden. Na de moeilijke coronajaren zitten fysieke bijeenkomsten duidelijk weer in de lift. Op het congres werd een brede waaier aan toekomstgerichte technieken besproken, we lichten er enkele uit.

viessmannroadshow3.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 993 – oktober 2023
Viessmann informeert partners over energietransitie

De verwarmingssector staat op een kantelpunt. De beweging naar de elektrificatie is volop ingezet. Dat blijkt duidelijk uit de dalende verkoop van verwarmingsketels, terwijl de afzet van warmtepompen explodeert. De fabrikanten spelen daar op in met grote investeringen in productiecapaciteit. Warmtepompen zijn echter maar een deel van een bredere evolutie, waar ook elektrische voertuigen en productie van groene stroom deel van uitmaken. Er is dus nood aan overkoepelende systemen om alles in goede banen te leiden. De rol van de verwarmingstechnicus verandert dan ook: van installateur wordt hij tot energie-expert. Hoe Viessmann zijn partners daarin wil ondersteunen, maakte de fabrikant duidelijk op een reeks roadshows.

gallerydayshghar05357.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 993 – oktober 2023
Innoverende producten op Gallery Days

Op Gallery Days stellen een aantal vooraanstaande fabrikant van producten voor de gebouwde omgeving hun nieuwigheden voor. Dit jaar was het de derde editie, meteen de grootste uitgave tot nu toe. We vermelden de exposanten die het meest aansloten bij HVAC en sanitair.

174896373xlnormalnone.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 993 – oktober 2023
Roadshow lage-temperatuurverwarming

De energietransitie houdt meer in dan gewoon CV-ketels vervangen door warmtepompen. Een warmtepomp haalt immers het beste rendement bij lagere temperatuurregimes. De afgifte-installatie moet dus afgestemd zijn op lage-temperatuurverwarming. Om de installateur te informeren over wat daar allemaal bij komt kijken, organiseren vier vooraanstaande fabrikanten een roadshow. Omdat de boog niet altijd gespannen moet staan, gebeurt dit in een aangenaam kader: de uiteenzettingen worden gegeven telkens in een brouwerij, met aansluitend de gelegenheid tot een bezoek.

daikinbluedays1b.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Daikin Blue Days

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Na een verplichte pauze van twee jaar organiseerde Daikin Belgium in Eghezée, Gent en Halen opnieuw de succesvolle Daikin Blue Days, die ook dit jaar weer op een grote opkomst konden rekenen. De deelnemers kregen in een aangename setting naast het nodige vertier ook een zeer divers programma voorgeschoteld, met o.a. de evolutie van de HVACR-markt in residentiële, commerciële en industriële toepassingen, huidige en toekomstige tendensen, inzicht in de koudemiddelenproblematiek, Daikin services en enkele revolutionaire productontwikkelingen.

bauhuis.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Cool & Comfort Happening 2023

Na de Franstalige editie in 2022, keert de Cool & Comfort Happening in de oneven jaren terug naar Vlaanderen, meer bepaald naar ’t Bau-huis in Sint-Niklaas. De formule blijft dezelfde: een combinatie van HVACR congres en netwerkevent. Concreet vertaalt zich dat in een reeks lezingen, afgewisseld met netwerkmomenten, het geheel afgesloten met een gezellige receptie. De lezingen zijn verdeeld over twee zalen, zodat de deelnemers telkens het onderwerp kunnen kiezen dat het best bij hun interesses aansluit. De opzet van het evenement is dus dubbel: enerzijds bijblijven met de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van wetgeving en techniek, en anderzijds contacten leggen met collega’s en leveranciers.

buurtkrachtthermisch_1.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Warmtewende in gebouwen

De doelstellingen voor de energietransitie in gebouwen zijn uitgezet, nu moeten we nog alleen maar uitzoeken hoe we die kunnen bereiken. Om die vraag te helpen beantwoorden, organiseerden Ode, de Vlaamse sectororganisatie voor duurzame energie, en Cogen Vlaanderen, de sectororganisatie rond WKK, een studiedag.