goudenbaksteen22122.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 983 – april 2022
Gouden Baksteen voor Lydia Peeters

Dit jaar was het een speciale editie van de Gouden Baksteen, de prijs die Bouwunie toekent aan de politicus of instantie die in het afgelopen jaar het meest heeft betekend voor de bouw. Het was immers de vijfentwintigste keer dat de trofee werd uitgereikt. De winnaar was Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De uitreiking vond plaats tijdens een gala-avond met ruim 500 aanwezigen.

2centsdaikin.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 982 – maart 2022
Blijft de bouw betaalbaar?

De inflatie is terug van weggeweest, grondstoffenprijzen blijven klimmen en het einde van de stijging van de energieprijzen is nog niet in zicht. Bovendien blijft er veel vraag naar vastgoed. Dat alles maakt bouwen en verbouwen duurder. Zal deze situatie zich doorzetten, en wat kan men eraan doen? Communicatiebureau Two Cents stelde deze vraag aan enkele bedrijven (Daikin, Husqvarna, Velux, Hypotheek.winkel en Sto) en aan Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. We luisterden even mee.

buderusblueforest1.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 982 – maart 2022
Duurzaamheid centraal bij Bosch

De klimaatproblematiek staat centraal in de aanpak van de Bosch groep. De inspanningen spelen zich af op verschillende vlakken. Een eerste stap was om zelf klimaatneutraal te worden, iets wat de groep sinds 2020 heeft bereikt. Maar Bosch wil verder gaan, en ook de klanten en gebruikers helpen om hun eigen ecologische voetafdruk te verminderen, dankzij de energiezuinige producten en systemen van Bosch. Op het vlak van verwarming gaat het dan in eerste instantie om warmtepompen. Om de klimaatstrategie in de verf te zetten, organiseerde de Belgische vestiging van Bosch Thermotechnology een boomplantactie gekoppeld aan een promo-actie rond warmtepompen.


CC Happening 2023
intersolution226.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 982 – maart 2022
Energie-opslag centraal op Intersolution

Intersolution, de vakbeurs voor zonne-energie, trotseerde de coronapandemie, en vond plaats op Flanders Expo. Die beslissing bleek aan te slaan: er waren heel wat geïnteresseerde bezoekers op de stands te zien. Intersolution mag dan een compacte beurs zijn, men krijgt er een goed overzicht van wat er leeft op de markt voor zonne-energie. Voor dit jaar was er een trend duidelijk: er ging bijzonder veel aandacht naar systemen voor energiemanagement en -opslag.

1310zaal1pm1200x800.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 981 – februari 2022
Brede waaier aan onderwerpen op de Cool&Comfort Happening

Met de energietransitie en de coronacrisis groeien ook de uitdagingen voor de vaklui. Om de professionals te helpen om een antwoord te vinden op hun vele vragen, behandelden diverse experts in het kader van de Cool & Comfort Happening een reeks uiteenlopende onderwerpen. We citeren er enkele.

installdaydigital2021103.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 981 – februari 2022
Installday in het teken van de energietransitie

We moeten af van fossiele brandstoffen, daar is iedereen het over eens. Techlink, de nationale federatie voor installatiebedrijven sanitair, HVAC en elektriciteit, roept de overheid op tot meer samenwerking om de Belgische klimaatdoelstellingen te halen. Gebouweninstallaties zijn immers een sleutelsector om tot een koolstofneutrale samenleving te komen. Niet toevallig stond het evenement Installday dan ook in het teken van de energietransitie.


Batibouw 2023
stgbeursfoto1.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 980 – november 2021
Geslaagd eerste evenement voor groothandel STG

Dit voorjaar werden de groothandels Sax, Schrauwen en Lambrechts samengebracht onder één organisatie: STG, wat staat voor Sanitair Technische Groothandel. Om deze reorganisatie in de verf te zetten, nodigde de groothandel klanten, medewerkers en leveranciers uit op een feestelijke huisbeurs in de Nekkerhal in Mechelen. De talrijke opkomst en de tevreden gezichten toonden duidelijk dat dit initiatief een schot in de roos was.

gallerydaysfacq2.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 980 – november 2021
Nieuwigheden op Gallery Days

Met de coronacrisis werden een aantal productvoorstellingen noodgedwongen uitgesteld of vervangen door digitale versies. Nu er weer fysieke events mogelijk zijn, speelde communicatiebureau Two cents speelde daarop in door een originele productvoorstelling voor een aantal representatieve bedrijven uit de bouw- en woonsector te organiseren. Het geheel was opgevat als een vernissage, waarbij de bedrijven telkens een sterproduct in de schijnwerpers plaatsten. Er waren bijdragen van BMI Belgium, Daikin, Facq, Kreon, Sto, SMEG, Thomas & Piron en Wienerberger Voor onze sectoren waren vooral twee deelnemers van belang:

wpp21panel.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 980 – november 2021
Technische mogelijkheden, financiële obstakels

Na een digitale versie vorig jaar, werd het veertiende symposium van het Warmtepompplatform (WPP) weer fysiek gehouden, meer bepaald in de Van Marcke hoofdvestiging bij Kortrijk. Het WPP is een energieplatform onder ODE, dat alle geledingen van de warmtepompsector in Vlaanderen groepeert. Naast technische aspecten, kwamen vooral economische aspecten aan bod. Op technisch en industrieel vlak zijn de meeste obstakels voor de warmtepomp weggewerkt. Het motto voor dit symposium was dan niet toevallig ‘Wat kan de warmtepomp niet?’. Alleen de stroomtarieven gooien roet in het eten. De centrale vraag was dan ook: hoe kan de warmtepomp inspelen op de komende elektriciteitstarieven?


Euro-Index feb2023
hpa21irene.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 980 – november 2021
European Heat Pump Awards

Ter gelegenheid van het European Heat Pump Forum, reikt EHPA, de vereniging van de Europese warmtepompsector, traditioneel zijn awards uit. Dit jaar was het de elfde keer dat dit gebeurde. De uitreiking gebeurde voor de gelegenheid in een hybride ceremonie, waarbij een aantal deelnemers virtueel aanwezig waren.

heatpumpforumpanel.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 980 – november 2021
Warmtepompen als speerpunt van de energietransitie

Hoewel warmtepompen de laatste jaren een steile opgang gekend hebben, blijft de sector toch nog wat op zijn honger. Een groot deel van het potentieel wordt niet gerealiseerd, terwijl we net alle zeilen moeten bijzetten om de energietransitie tot een goed eind te brengen. Aan de techniek ligt het niet. Warmtepompen zijn ondertussen goed bekend en breed inzetbaar. Het komt er vooral op aan om de juiste randvoorwaarden te creëren, met in de eerste plaats een eerlijke prijsverhouding tussen groene energie en fossiele brandstoffen. Een CO2-taks kan hier uitkomst bieden.

installday18.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 979 – oktober 2021
Vierde editie van Install Day

Na een jaartje gedwongen afwezigheid vindt op vrijdag 19 november opnieuw Install Day plaats. Aan het vertrouwde concept wordt niet geraakt, dat heeft de voorbije jaren zijn succes bewezen. Nieuw deze editie is een inhoudelijk programma met als centraal thema: de energietransitie.