flux50test2.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 987 – november 2022
Slim ontwerp van ventilatiesystemen

Het belang van een goede binnenluchtkwaliteit moet niet meer worden aangetoond, zeker met de coronapandemie in gedachten. Maar goed ventileren is meer dan massaal verse lucht binnen brengen. Het moet ook efficiënt gebeuren, met aandacht voor andere aspecten, zoals geluid en tocht. Een dergelijke ontwerpmethode ontbreekt echter tot nu toe. Met het project Towards Smart Ventilation in Mid-Sized Buildings wil Flux50 daar verandering in brengen.

smitsairjetsystemensacrondeuitvoering.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Steeds meer hooginducerende SAC-plena voor distributiecentra

Bij heel wat transport- en overslagbedrijven schakelt men – mede door de aanzienlijke stijging van de gasprijzen – over van gas op elektriciteit voor het verwarmen van logistieke hallen. “Steeds meer distributiecentra maken hiervoor gebruik van hogedruk lucht-lucht warmtepomp units in combinatie met Smitsair hooginducerende SAC-plena”, aldus Rolf Langeweg, Commercial Director van Smitsair Jetsystemen B.V.

linumalixodakdoorvoersokkels.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 985 – september 2022
Alixo schakelt een versnelling hoger

Met Alixo zet Linum Group, de bekende verdeler van onderdelen voor HVAC-installaties, een eigen merk in de markt als antwoord op vele vragen van installateurs. “Inmiddels is het productportfolio vrij breed: van dakdoorvoeren tot alle mogelijke componenten om een HVAC-installatieproject mooi af te werken en te onderhouden”, aldus Jan Vanderbeke, CEO van Linum Group, dat met Alixo ook zelf producent wordt.


CC Happening 2023
linumprihodatextielkanalenmagazijn.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 984 – mei 2022
Textielkanalen van Prihoda geven comfortgevoel in grote ruimtes

Sinds 2017 is Linum Group de exclusieve verdeler van de textielkanalen van het merk Prihoda. Gezien het toenemende belang van ventilatie als niche in de bouwwereld werd recent – voor de Belgische en de Franse markt – de bedrijfsnaam van de Tsjechische fabrikant overgenomen. Voortaan heeft elk bedrijf binnen Linum Group een eigen merk. Bij Linum (HVAC) is dat Alixo, bij Plastibac is het merk nu QUBB (Quality Bins & Boxes) en bij de firma Prihoda is dat uiteraard Prihoda.

rehauawadukt1_1.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 984 – mei 2022
Koele zomers en warme winters met de Awadukt Thermo lucht-aardwarmtewisselaar

De zomers worden steeds warmer en woningen worden luchtdichter. De behoefte en noodzaak aan koelen neemt daarmee ook toe om oververhitting tegen te gaan. Dat kan op diverse manieren. Een airco lijkt een eenvoudige oplossing, maar kost stroom, heeft verhoudingsgewijs een korte levensduur en veroorzaakt naast CO2-uitstoot ook geluid. Zonwering, zonwerend glas en bomen verlagen enkel de zonintensiteit binnen, terwijl je de zon ’s winters juist wel binnen wilt hebben. En ventilatieluiken voeren de warme lucht pas ’s nachts weer af. Deze mogelijkheden leveren dus niet op duurzame wijze de hele dag de gewenste koelte of warmte… Een lucht-aardwarmtewisselaar, zoals Awadukt Thermo van REHAU, doet dat wel!

ducoinstallpro2022ducoflex.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 984 – mei 2022
Naar een comfortabel, gezond en vooral groener binnenklimaat

The Future is Green. Zo luidt het credo van Duco dat voor een comfortabel, gezond en vooral groener binnenklimaat gaat. Het nieuwe kantorencomplex in aanbouw onderstreept de verdere groei van de ventilatiefabrikant. Op InstallPro pakt Duco uit met energetische ventilatieoplossingen voor nieuwbouw en renovatie. Met de lancering van vier nieuwe toestellen zet het bedrijf opnieuw een stap vooruit in de evolutie van zijn ventilatie-oplossingen.

ventiline3.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 983 – april 2022
Ventilatie en geluid

Ventilatie is niet meer weg te denken in een bouwproces. Langs de ene kant is het verplicht voor elke nieuwbouw of energetische renovatie, langs de andere kant is het de oplossing om het binnenklimaat optimaal gezond te houden. Ventilatie biedt vele voordelen voor de gebruiker, maar kan ook ongemak veroorzaken. Een van de grootste uitdagingen bij ventilatie-installaties is het risico op geluidsoverlast.

smitsairjetsystemeneetkomeetinblaassysteem.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 982 – maart 2022
Luchtverdeling op maat voor indoor speeltuin De Eetkomeet

Smitsair Jetsystemen B.V. is gespecialiseerd in ontwerp, levering, montage en inbedrijfstelling van luchtdistributiesystemen om te koelen, te verwarmen en te ventileren. Ook voor indoor speeltuin De Eetkomeet in Tremelo-Baal concipieerde en produceerde het Nederlandse bedrijf – deel de Schako Group – luchtverdeling op maat.

uvclightprotection.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 981 – februari 2022
Behandeling van de binnenlucht door #CIAT4life

COVID-19 heeft een licht geworpen op de kritiek van gezonde en veilige binnenomgevingen, vandaag is er een toegenomen vraag naar de binnenluchtkwaliteit (IAQ) van gebouwen. Er zijn veel aspecten aan het creëren van gezonde gebouwen, van cognitieve en gezondheidsvoordelen van verbeterde luchtkwaliteit en ventilatie, tot veiligheid en beveiliging. Het is essentieel geworden om een alomvattende aanpak te hanteren om gezondere gebouwen te garanderen die een positieve invloed hebben op de mensen binnenin.

topair1.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 981 – februari 2022
Topair luchtgordijnen voor energie-efficiënt comfort

Als je al de voordelen van luchtgordijnen op een rijtje zet, dan kan je de vraag stellen waarom ze niet nog meer worden toegepast. Zowel in residentiële, commerciële als industriële toepassingen kunnen luchtgordijnen het verschil maken zowel voor energieverbruik als rendement. Tenminste als je kwaliteitsvolle luchtgordijnen plaatst die de beloftes waarmaken. Bij Topair luchtgordijnen krijg je deze garanties. De Onderneming zocht de importeur van Topair luchtgordijnen in België op en kwam terecht bij een éminence grise van de Belgische HVACR-sector: Martin Van Hoey.

tuberlijnregenwater7.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 981 – februari 2022
Regenwatergebruik als element in klimaatbestendige architectuur

De klimaatverandering is ook in onze streken voelbaar. We kunnen ons aanpassen aan de effecten ervan, met behulp van een aantal eenvoudige technieken, bijvoorbeeld door de koeling van gebouwen met regenwater. Het Institut für Physik aan de Humboldt Universiteit in Berlijn Adlershof voert al 20 jaar onderzoek naar verschillende varianten van deze techniek. Een aantal daarvan werden al succesvol in de praktijk toegepast.

153997742l_2.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 980 – november 2021
Ontwerpregels voor luchtreiniging in gasfase als alternatief voor ventilatie

Wereldwijd groeit zowel het aantal publicaties over luchtreinigers als de verkoop van dergelijke toestellen zelf. Dat doet op zijn beurt de vraag rijzen welk effect luchtreinigers hebben op binnenluchtkwaliteit, comfort, welzijn en gezondheid. Het is belangrijk om te weten in hoeverre luchtreiniging een alternatief kan zijn voor ventilatie om een goede luchtkwaliteit te verzekeren. Meer bepaald, in welke mate beantwoordt luchtreiniging aan de ventilatievereisten volgens de diverse normen? Internationale normen voor ventilatie (binnenluchtkwaliteit) zoals EN 16798-1, ISO 17772-1 en ASHRAE 62.1 zijn vaak gebaseerd op de luchtkwaliteit zoals die wordt ervaren (Perceived Air Quality PAQ). Deze criteria zijn soms uitgedrukt als niveaus van CO2, als kenwaarde voor de belasting door personen.