optiair4ka.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 992 – september 2023
Ventilatie en comfort

Ventilatie is een verplichting in elke woning die nieuw gebouwd of die energetisch gerenoveerd wordt. Deze verplichting biedt mogelijkheden maar ook veel vragen, die we in dit artikel zullen aanpakken en beantwoorden.

ducoim992labottegazelzatefix.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 992 – september 2023
Zonale ventilatie en structurele zonwering voor La BoTTega

Eind mei 2023 werd het prestigieuze project La BoTTega van Strak project in Zelzate – naar een ontwerp van Sofie Ooms Architects – opgeleverd. Om de appartementen te voorzien van een optimaal thermisch binnenklimaat werd voor ventilatie en zonwering beroep gedaan op DUCO. Het project van Strak project uit Maldegem en architectenbureau Sofie Ooms Architects uit Antwerpen mag het nieuwe paradepaardje van Zelzate genoemd worden. Gelegen aan het vernieuwde en groene busplein, beschikken de 18 appartementen over een open en lichtrijk uitzicht.

thermocomfort.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 991 – mei 2023
Thermisch comfort met ventiloconvectoren

De opkomst van de warmtepomp betekent dat het afgiftesysteem moet aangepast worden. Doorgaans denkt men dan aan vloerverwarming, maar ook ventiloconvectoren hebben interessante troeven. Ze kunnen werken als lage-temperatuurverwarming en zorgen ook voor efficiënte en zuinige koeling. Thermo Comfort heeft met de AirLeaf een interessante oplossing.

ubbinkairexcellentventilateaccessoiresreserve.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 990 – april 2023
Slimme en complete ventilatie-oplossingen

De ventilatiemarkt is inmiddels goed voor meer dan de helft van de omzet bij Ubbink. “Met ons stelselmatig uitgebreide en complete ventilatiesysteem – met als paradepaardje het Air Excellent luchtverdeelsysteem – zijn we ook op de projectenmarkt actief. Onze performante en betrouwbare oplossingen verminderen het energieverbruik in gebouwen en zorgen voor een gezond binnenklimaat. Kwaliteit en het ontzorgen van de installateur staan voorop”, zegt Dominique Casteleyn, Sales & Marketing Manager van Ubbink BeLux.

rensonflux3.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 990 – april 2023
Nieuwe balansventilatie-unit van Renson

Met de Flux+ Flat lanceert ventilatiespecialist Renson de eerste in een nieuwe reeks compacte, geconnecteerde en vraaggestuurde balansventilatietoestellen voor zowel nieuwbouw als grondige renovaties. Daarmee trekt het bedrijf zijn expertise in C+-systemen, zoals de Healthbox 3.0, door naar balansventilatie met warmteterugwinning.

ducoinstallsuikerparkberging.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 989 – maart 2023
Aangenaam en gezond ventileren in appartementen Suikerpark

Wonen, ontspannen en werken in een groene omgeving kan voortaan ook in een stadspark in hartje Veurne. Het project Suikerpark – van bouwheer ION – staat niet enkel voor een natuurgebied en een recreatief park, maar ook voor duurzame bouwoplossingen en maximaal energiezuinig leefcomfort. Zo krijgen de appartementen in de Suikertorens verse lucht via elektronisch gestuurde TronicVent ventilatieroosters van Duco, gekoppeld aan het Duco Silent Tronic System.

rensonheader.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 988 – februari 2023
Efficiëntie door vraagsturing

Efficiënt ventileren is een evenwichtsoefening. Enerzijds moet er voldoende verse lucht worden toegevoerd voor een gezond binnenklimaat, anderzijds moeten de ventilatieverliezen en het energieverbruik zo laag mogelijk zijn, zeker in tijden van hoge energieprijzen. Met het vraaggestuurd C+ systeem heeft Renson een oplossing in huis die aan beide voorwaarden voldoet. Dat blijkt onder meer uit het voorbeeld van een woning in Hamme, waarbij de ventilatie gerealiseerd werd door de firma Yvick-Ventilatie.

daikinugent2ahu.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 988 – februari 2023
Daikin ventilatiesysteem in faculteit Dierengeneeskunde (UGent)

De faculteit Dierengeneeskunde van UGent draagt tot wijd buiten onze landsgrenzen een ijzersterke reputatie. Wie daaraan twijfelt, moet maar eens de parking oprijden en op de vele buitenlandse nummerplaten letten. In de categorie Veterinary Sciences staat de faculteit opnieuw op de eerste plaats in de ‘Shanghai Ranking of Academic Subjects’, een prestigieuze en internationale ranking van de beste universiteiten. De faculteit Dierengeneeskunde van UGent kampeert er zowat op de eerste plaats. Professoren, (aspirant-)dierenartsen, ondersteunend personeel, iedereen komt elke dag met diezelfde drive naar Merelbeke om alles uit de kast te halen om de patiënten de best mogelijke zorgen te geven. Gaat het nu om een paard, een hond, een reptiel of een hamster, sowieso komen ze in goede handen.

flux50test2.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 987 – november 2022
Slim ontwerp van ventilatiesystemen

Het belang van een goede binnenluchtkwaliteit moet niet meer worden aangetoond, zeker met de coronapandemie in gedachten. Maar goed ventileren is meer dan massaal verse lucht binnen brengen. Het moet ook efficiënt gebeuren, met aandacht voor andere aspecten, zoals geluid en tocht. Een dergelijke ontwerpmethode ontbreekt echter tot nu toe. Met het project Towards Smart Ventilation in Mid-Sized Buildings wil Flux50 daar verandering in brengen.

smitsairjetsystemensacrondeuitvoering.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Steeds meer hooginducerende SAC-plena voor distributiecentra

Bij heel wat transport- en overslagbedrijven schakelt men – mede door de aanzienlijke stijging van de gasprijzen – over van gas op elektriciteit voor het verwarmen van logistieke hallen. “Steeds meer distributiecentra maken hiervoor gebruik van hogedruk lucht-lucht warmtepomp units in combinatie met Smitsair hooginducerende SAC-plena”, aldus Rolf Langeweg, Commercial Director van Smitsair Jetsystemen B.V.

linumalixodakdoorvoersokkels.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 985 – september 2022
Alixo schakelt een versnelling hoger

Met Alixo zet Linum Group, de bekende verdeler van onderdelen voor HVAC-installaties, een eigen merk in de markt als antwoord op vele vragen van installateurs. “Inmiddels is het productportfolio vrij breed: van dakdoorvoeren tot alle mogelijke componenten om een HVAC-installatieproject mooi af te werken en te onderhouden”, aldus Jan Vanderbeke, CEO van Linum Group, dat met Alixo ook zelf producent wordt.

linumprihodatextielkanalenmagazijn.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 984 – mei 2022
Textielkanalen van Prihoda geven comfortgevoel in grote ruimtes

Sinds 2017 is Linum Group de exclusieve verdeler van de textielkanalen van het merk Prihoda. Gezien het toenemende belang van ventilatie als niche in de bouwwereld werd recent – voor de Belgische en de Franse markt – de bedrijfsnaam van de Tsjechische fabrikant overgenomen. Voortaan heeft elk bedrijf binnen Linum Group een eigen merk. Bij Linum (HVAC) is dat Alixo, bij Plastibac is het merk nu QUBB (Quality Bins & Boxes) en bij de firma Prihoda is dat uiteraard Prihoda.