thercontrainingcenter20230525091115.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 992 – september 2023
Thercon 2.0: Excellence als kernwaarde

Wie het nieuwe gebouw van Thercon bezoekt, kan niet naast de grote groene E op de muur kijken. Die staat er niet zomaar, maar symboliseert ‘Excellence’ als kernwaarde voor het bedrijf. Tegelijk staat die E ook voor de verschillende vlakken waarop Thercon die excellentie wil bereiken, zoals ecologie en efficiëntie. Met de verhuis naar een nieuw pand zet de firma een volgende stap in haar ontwikkeling.

ctcoverzichtgamma.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Eeuwfeest voor warmtepompspecialist

De warmtepomp heeft de wind in de zeilen. Iedereen wil een graantje meepikken van die groeimarkt en dus schakelen fabrikanten van verwarming of airconditioning massaal over op warmtepompen. Enkele constructeurs zijn echter al tientallen jaren gespecialiseerd in deze techniek. Aangezet door de olieschokken van de jaren 70 startten zij al met warmtepompen, die ze systematisch verder ontwikkelden. Een van deze pioniers is CTC, een firma uit Zweden, zowat de bakermat van de warmtepomp in Europa. Deze firma viert nu haar 100-jarig bestaan en heeft duidelijke ambities op de Benelux-markt.

weishauptaeroblockwabfront.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Stille en performante monoblok

Op de ISH in Frankfurt waren monoblok lucht-water warmtepompen op propaan overal te zien. Weishaupt vormde geen uitzondering, en stelde eveneens een dergelijk toestel voor. Trouw aan zichzelf legde de fabrikant de lat zeer hoog: hetzelfde niveau qua design en stille werking halen als de vorige generatie lucht-water splits, maar dan voor een monoblok-constructie. Met de Aeroblock heeft Weishaupt deze ambitie waargemaakt.

optiair4ka.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 992 – september 2023
Ventilatie en comfort

Ventilatie is een verplichting in elke woning die nieuw gebouwd of die energetisch gerenoveerd wordt. Deze verplichting biedt mogelijkheden maar ook veel vragen, die we in dit artikel zullen aanpakken en beantwoorden.

ducoim992labottegazelzatefix.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 992 – september 2023
Zonale ventilatie en structurele zonwering voor La BoTTega

Eind mei 2023 werd het prestigieuze project La BoTTega van Strak project in Zelzate – naar een ontwerp van Sofie Ooms Architects – opgeleverd. Om de appartementen te voorzien van een optimaal thermisch binnenklimaat werd voor ventilatie en zonwering beroep gedaan op DUCO. Het project van Strak project uit Maldegem en architectenbureau Sofie Ooms Architects uit Antwerpen mag het nieuwe paradepaardje van Zelzate genoemd worden. Gelegen aan het vernieuwde en groene busplein, beschikken de 18 appartementen over een open en lichtrijk uitzicht.

schellcertificering.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 992 – september 2023
Water besparen door aangepast kraanwerk

Door de klimaatverandering moeten we rekenen met langere droogteperiodes. In België valt het voorlopig nog mee, maar de problemen in Zuid-Europa bewijzen dat we nog niet uit de gevarenzone zijn. Bewust omspringen met drinkwater is dus geboden. Kraanspecialist Schell wijst erop dat er met aangepast kraanwerk al heel wat te besparen valt, met een minimum aan investeringen.

vanmarckelabtouchscreeninuse.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 992 – september 2023
Tinder voor badkamers

De coronamaatregelen hebben de shift naar online winkelen een stevige duw in de rug gegeven. Geen enkele sector is er immuun voor, ook niet de sanitairtoonzaal. Groothandel Van Marcke anticipeert op deze ontwikkeling met de opening van het Van Marcke Lab: een volledig digitale showroom in hartje Antwerpen. Hier kunnen eindklanten hun badkamer ontwerpen aan de hand van performante digitale instrumenten.

hansgroheibox2montage.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 992 – september 2023
De nieuwste generatie inbouwlichamen

Exact 22 jaar na zijn voorganger is de hansgrohe iBox Universal 2, de nieuwste generatie van baanbrekende inbouwtechnieken, een feit. De vereenvoudigde installatie en toegevoegde technische snufjes bieden nog meer comfort, veiligheid en flexibiliteit waardoor het product ideaal is voor toekomstige badkamerinstallaties. Met deze innovatie komt hansgrohe tegemoet aan de behoeften van de installateur en biedt een oplossing voor elke toepassing.

facqconelrekken.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 992 – september 2023
Facq breidt aanbod installatiemateriaal uit

Er is een nieuwe stap gezet in de synergie tussen Facq en de internationale groothandelsgroep GC. De Belgische groothandel neemt namelijk het Conel-gamma op in zijn assortiment. Dat is het eigen label voor installatiemateriaal van GC. De filosofie daarachter is dezelfde als wat we al kennen van het sanitair met het merk Vigour. Conel staat voor producten die gemaakt worden door vooraanstaande fabrikanten, maar die de groothandel aan scherpe prijs kan aanbieden, zonder echter af te doen aan de kwaliteit waar Facq bekend voor staat.

plenion1b.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 992 – september 2023
Standaardsoftware op maat van het installatiebedrijf

Succes zorgt voor nieuwe uitdagingen. Vraag dat maar aan Bart Thienpondt, ERP-ICT verantwoordelijke bij Eco Heating. Het installatiebedrijf uit Melle is tussen 2018 en 2023 exponentieel gegroeid van 7 naar 50 medewerkers, onder meer door enkele succesvolle overnames voor een betere service. Als je bijvoorbeeld geothermische warmtepompen installeert, heb je veel meer controle over de uitvoering als je ook de grondboringen zelf doet, wat ten voordele van de klant is. Maar voor het bedrijf betekent dat wel een ander niveau van ondersteuning. Hiervoor vond Eco Heating standaardsoftware op maat bij Plenion.

atic.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 991 – mei 2023
Studies rond energiemix en low tech oplossingen bekroond

Met de Prijs Marcel Herman wil Atic veelbelovende studenten een duwtje in de rug geven. Dat die opzet slaagt, bleek uit een van de laureaten van deze editie, namelijk Ulrike Roose. Een van de promotoren van dit eindwerk was immers Marijke Steeman die voordien ook al deze prijs had gewonnen. Voor het academiejaar 2021-22 waren er twee laureaten: Ulrike Roose (Universiteit Gent) voor: ‘De dynamische levenscyclusanalyse: de energiemix’ en Antoine Lemaire (Université de Liège) voor: ‘ Développement de sytèmes low tech pour un bâtiment industriel Nearly Zero Energy’. Ulrike Roose stelde haar eindwerk voor ter gelegenheid van de algemene vergadering.

techlink.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 991 – mei 2023
Techlink zet leden in de bloemetjes

Voor de editie 2023 was het gala van de Techlink Awards verhuisd naar Thor Central in Genk. Deze voormalige steenkoolmijn, die nu onderdak biedt aan een campus voor innoverende energietechnieken, is immers een mooi voorbeeld van de energietransitie. Dit was ook de eerste Awards Night na het samengaan tussen Techlink en FEE. De fusie-organisatie groepeert nu alle geledingen van de speciale technieken: leveranciers, distributie, onderhoud en installatie. Rode draad doorheen de avond was de energietransitie: het ecosysteem van multifunctionele technieken waar Techlink voor staat heeft hier immers een sleutelrol in te spelen.