antargaz4.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 987 – november 2022
Propaan en de energiecrisis

In de discussie rond de energietransitie en de hoge gasprijzen gaat veruit de meeste aandacht uit naar aardgas en elektrisch aangedreven warmtepompen. Nochtans zijn er nog andere mogelijkheden om gebouwen energiezuinig te verwarmen, zoals propaangasketels. Leverancier Antargaz heeft een duidelijke visie van de rol die propaan kan spelen in de energietransitie.

flux50test2.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 987 – november 2022
Slim ontwerp van ventilatiesystemen

Het belang van een goede binnenluchtkwaliteit moet niet meer worden aangetoond, zeker met de coronapandemie in gedachten. Maar goed ventileren is meer dan massaal verse lucht binnen brengen. Het moet ook efficiënt gebeuren, met aandacht voor andere aspecten, zoals geluid en tocht. Een dergelijke ontwerpmethode ontbreekt echter tot nu toe. Met het project Towards Smart Ventilation in Mid-Sized Buildings wil Flux50 daar verandering in brengen.

castel2.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 987 – november 2022
Een perfecte installatie van de warmtepomp

Castel Engineering is een Belgische fabrikant van kunststoffen accessoires en onderdelen, met als belangrijkste markt de HVACR-sector. Begonnen als een lokale ondernemer heeft het maakbedrijf zich doorheen de jaren opgewerkt tot een Europese speler met producten die als referentiestandaard worden erkend. Op Chillventa stelde Castel Engineering een selectie van de nieuwe producten in de schijnwerpers.


CC Happening 2023
20191017094515.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 987 – november 2022
Plenion – Software op maat van de installateur

Efficiënt, flexibel, eenvoudig, snel, betrouwbaar, doeltreffend, up-to-date, ondersteuning... We kunnen nog een tijdje doorgaan, maar dit zijn alvast enkele sleutelwoorden die de software van Plenion voor de installatiesector omschrijven. Doordat alle processen met elkaar verbonden worden, moet je maar één keer alle gegevens invoeren. Bovendien is het ook software op mensenmaat, en hierdoor ook perfect bruikbaar voor de installateur die alleen of met enkele medewerkers software zoekt die waarmaakt wat wordt beloofd: slimmer, beter en sneller werken.

rauvitherm1.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 987 – november 2022
Van warmtebron naar woning

De energietransitie is in volle gang. Dit brengt moderne energie-efficiënte oplossingen met zich mee die vragen om innovatieve installatiesystemen. Het moet sneller, slimmer en duurzamer. Met het hybride buissysteem Rauvitherm van REHAU spring je als installateur eenvoudig in op de toenemende vraag naar een robuuste terreinleiding van een warmtebron in een bijgebouw naar woning.

115104268l.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Belgisch platform voor hybride warmtepompen

Het probleem is bekend: om de klimaatdoelstellingen te halen, moet onze verwarming koolstofneutraal worden. De impact van de oorlog in Oekraïne op de gasprijs heeft bovendien energiebesparing hoog op de agenda gezet bij vele gezinnen. Er is dus nood aan efficiënte energiebesparende ingrepen die snel kunnen worden ingevoerd. In de sector is er een brede consensus dat de hybride warmtepomp daar een rol in kan spelen. Om de introductie daarvan te bespoedigen, is er een koepelvereniging opgericht, het Hybrid Heat Pump Platform (HHPP).

shk221scholieren.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Op weg naar de energietransitie

Net als de overige uitgestelde vakbeurzen werden omwille van de coronamaatregelen, zoals VSK Utrecht of MCE in Milaan, was het resultaat van SHK in Essen (Duitsland) eerder gematigd. Het is een mooi voorbeeld van de klassieke vraag of het glas halfvol dan wel halfleeg is. SHK 2022 was een duidelijk kleinere editie dan in 2018 (2020 werd afgelast) met ook een lagere opkomst, anderzijds was iedereen tevreden dat er weer een gelegenheid was voor echte ontmoetingen. We zien deze editie dus best als een opstap naar 2024.

183753878l.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Gas in een koolstofneutrale wereld

Gas staat de laatste tijd bijzonder in de belangstelling. Ten eerste is er de rol van gassen, zowel fossiel als hernieuwbaar, in de overgang naar een koolstofneutrale samenleving. De vragen welke rol dat precies is, en hoe groot die moet zijn, lokken nog bitsige discussies uit. Met de invasie van Oekraïne zijn daar veel dringendere vragen bij gekomen, namelijk of er überhaupt nog wel voldoende gas voorradig zal zijn, en zo ja, tegen welke prijs. Stof tot debat genoeg dus voor de jaarlijkse conferentie van Eurogas, de Europese vereniging van de gassector.

induscabelstg1blockmans.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Nieuw begin voor Induscabel

De traditionele opendeurdag van groothandel Induscabel in Louve Expo in La Louvière was dit jaar niet zoals alle andere. Het was immers enerzijds een afscheid van voormalig algemeen directeur Bernard Blockmans aan klanten en medewerkers, en tegelijk een doorstart van de firma binnen de STG groep.

thermocomfortmallegebouw.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Nieuwe hub Engels Group in Malle in gebruik

Na 95 jaar verhuisde Engels Group in mei 2022 van de Antwerpse Paardenmarkt naar een nieuw logistiek distributiecentrum in de industriezone van Malle. De nieuwe site is grotendeels in gebruik. Enkel de multifunctionele state-of-the-art toonzaal van 2.500 m² zal pas in de eerste helft van 2023 operationeel zijn. Alle faciliteiten zijn aanwezig om installateurs, leveranciers en eigen medewerkers een aangename werk- en verblijfsomgeving te bezorgen. Engels Group mag zich officieel een ‘Great Place to Work’ noemen. “Voor de blijvende groei van onze onderneming was een nieuwe locatie buiten het centrum van Antwerpen noodzakelijk. In Malle hebben we plaats om aan onze toekomst te bouwen”, aldus Jan en Marc Engels, de derde generatie bedrijfsleiders van Engels Group.

frigrodenul5.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Panasonic warmtepompen voor ’t Otel Jan De Nul

Bouw-en baggerbedrijf Jan De Nul staat voor expertise, kwaliteit en investering in mens en techniek. Dat blijkt nu ook opnieuw met de bouw van ’t Otel, een bedrijfshotel om buitenlandse en Belgische werknemers tijdelijk onderdak te geven. Het gebouw bestaat uit 14 wooneenheden met 1 of 2 slaapkamers, een fitnesszaal en enkele gemeenschappelijke ruimtes voor de praktische zaken, zoals fietsenstalling, huisvuilopberging en een wasruimte. De bewoners beschikken niet alleen over stijlvolle en comfortabele appartementen, maar kunnen ook gebruik maken van hotelservice. Op die manier kunnen ze ten volle genieten van hun vrije momenten of krijgen ze ruimte voor een gezonde focus op studie.

vanmarckewpdoprefab.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 986 – oktober 2022
Van Marcke ontzorgt elke installateur

Met de grote veranderingen in de HVAC-markt en de stijgende energieprijzen, neemt de vraag naar warmtepompen toe. “We moeten alle installateurs mee krijgen in het warmtepompverhaal. Met zijn uitgebreid aanbod aan services is Van Marcke de perfecte partner om de installateur hierbij te ontzorgen. Naast onze Solutions Centers en Big Blue Points, is er een steeds belangrijkere rol weggelegd voor ons opleidingscentrum, Van Marcke College”, aldus Vincent Dumortier, Category Manager HVAC bij Van Marcke.