agoriadigit.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 985 – september 2022
Uitstoot verminderen door digitalisering

We staan voor een dubbele transitie. Enerzijds is er de welbekende energietransitie, maar tegelijk is de maatschappij aan een snel tempo aan het digitaliseren. Industrievereniging Agoria liet daarom onderzoeken in welke mate de digitale transitie kon bijdragen tot een vermindering van de CO2-uitstoot. De conclusies van de studie Digital4Climate zijn bemoedigend: digitalisering zou tegen 2030 de uitstoot met een kleine 9% kunnen doen dalen ten opzichte van 2019. Gaat men uit van een sneller tempo van digitaliseren, wordt dat zelfs meer dan 11%. Agoria pleit dan ook voor een versnelling van de dubbele transitie.

btecchav22.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 985 – september 2022
De visie van BtecCH op de energietransitie

BtecCH, de opvolger van Cedicol, is uitgegroeid tot tot een algemeen platform voor technische informatie over verwarming in België. Op de jongste algemene vergadering werd de structuur doorgelicht en werden de nieuwe plannen voorgesteld. Deze vergadering werd afgesloten met een panelgesprek met vertegenwoordigers van de sector, het onderwijs en de overheden van de drie gewesten, die hun visie op de energietransitie gaven.

vcbenergiecongres22panel.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 985 – september 2022
Dertiende Energiecongres van de VCB

Het Energiecongres van de Vlaamse Confederatie Bouw was destijds in het leven geroepen om systematische verstrenging van de energieprestatie-eisen tot het BEN-niveau (E30) te begeleiden. Ondertussen zijn de ambities een heel stuk hoger geworden: het gaat erom koolstofneutraal te bouwen. Een eerste referentiedatum is 2030. In het Fit for 55 pakket heeft de EU namelijk voorop gesteld dat de CO2-uitstoot tegen dan met 55% moet verminderd zijn. De impact van deze doelstellingen op de bouwsector vormde het centrale thema van dit congres, dat naar goede gewoonte plaatsvond in de Lamot-site in Mechelen.


CC Happening 2023
2022groepsfoto.jpg

OPLEIDING  
Install Magazine 985 – september 2022
Zestiende editie Scholenwedstrijd Sanitair en Verwarming

Na een editie die beheerst werd door de coronamaatregelen, keerde de organisatie van de Scholenwedstrijd West-Vlaanderen terug naar een meer normale aanpak voor deze zestiende editie. Met dit initiatief willen de Confederatie Bouw West-Vlaanderen en Techlink de installatiesector onder de aandacht brengen bij jongeren. De winnaars voor dit schooljaar waren VTI Roeselare (BSO) en De Ast Poperinge (Buso).

odewarmtenettenbxlstudiedagpubliek.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 985 – september 2022
Studiedag “Brussel koolstofvrij maken via warmtenetten”

De gebouwverwarming in Brussel koolstofvrij maken door groene warmtebronnen lokaal te delen, dat was de eerste focus van de recente studiedag rond Heating Cities & Cooling Communities in de gebouwen van Leefmilieu Brussel. De duurzame energiefederaties EDORA, Warmtenetwerk Vlaanderen en Cluster TWEED brachten 200 experts, vertegenwoordigers van lokale en regionale overheden en commerciële partners samen over de rol van warmtenetten in het Brussels gewest.

mce224.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 985 – september 2022
Een beurs op halve kracht

Mostra Convegno Expocomfort is een van de belangrijkste beurzen voor HVAC in Europa. Na een afgelasting in 2020, was het de oorspronkelijke bedoeling om de editie 2022 zoals gewoonlijk in maart te laten doorgaan. Het coronavirus bleek echter taaier dan gedacht, zodat het evenement naar eind juni verschoven werd. Een grote vakbeurs organiseren in de vakantieperiode, houdt echter zijn risico’s in. Zo gaven een aantal belangrijke exposanten verstek, en kende de beurs een trage start. We zien de MCE 2022 dus best als een overgangseditie, om dan in maart 2024 weer volop van start te gaan.

59063988l.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 985 – september 2022
Clima 2022

Clima 2022, het wetenschappelijk congres van Rehva, de Europese koepelvereniging van HVAC-technici, vond eind mei plaats in Rotterdam. Centraal in deze editie stonden de klimaatuitdagingen voor 2030, uitdagingen die door de Russische inval in Oekraïne nog een stuk complexer zijn geworden. Omdat de impact van het coronavirus zich nog liet voelen, werd gekozen voor een hybride formule. Het fysieke congres werd aangevuld met bijdragen online, en er was ook de mogelijkheid om alles op afstand te volgen.

vsk22atlantic.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 985 – september 2022
Klaar voor een gasloze toekomst

Naar deze editie van de vakbeurs VSK in Utrecht werd uitgekeken om verschillende redenen. In 2020 was VSK namelijk de laatste vakbeurs in onze sector die nog normaal doorging voor het conoravirus losbarstte. Nu zou het de eerste grote beurs post-corona zijn. Misschien nog belangrijker is de algemene context op het vlak van energiepolitiek in Nederland. Het is immers de bedoeling om van aardgas af te raken. VSK was dus een goede gelegenheid om te zien hoe een traditioneel gaswandketelland daarop inspeelt.

geberitmeisetoonzaalb2creserve.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 985 – september 2022
Nieuwe hub in Meise

51 jaar geleden zette Geberit haar eerste stappen op de Belgische markt. Met haar innovatieve kwaliteitsproducten kon de onderneming uitgroeien tot marktleider in de wereld van sanitaire producten. De Zwitserse fabrikant kijkt echter naar de toekomst en steeds meer naar de eindgebruiker. De recente verhuizing naar een nieuw gebouw in het Brixius Business Park in Meise past perfect in dit plaatje. “Geberit is altijd op zoek naar toegevoegde waarde”, aldus José Wyns, algemeen directeur.

lembrehts1.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 985 – september 2022
50-jarig bestaan van Lembreghts

Op 14 mei vierde de firma Lembreghts samen met 900 installateurs haar 50-jarig bestaan. Het bedrijf werd in 1972 door Louis Lembreghts opgericht in Oevel (Westerlo), en is gespecialiseerd in de verdeling van HVAC-materiaal. Het telt nu drie vestigingen en de activiteiten bestrijken zowat heel Vlaanderen.

buderuswpfoto1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 985 – september 2022
Efficiëntie door planning

Naar verwachting zullen we meer en meer warmtepompen zien in renovatie. Mits de juiste kennis voor het ontwerp van verwarmingsinstallaties kunnen professionals hierop inspelen. Voor een efficiënte werking van een warmtepomp is er echter een juist ontwerp en dimensionering nodig. Het volgende artikel toont de nodige stappen aan de hand van een concreet voorbeeld, namelijk een lucht-water warmtepomp.

daikinbluealtherma.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 985 – september 2022
Daikin optimistisch over warmtepompmarkt

Na een noodgedwongen onderbreking van twee jaar door corona, knoopte Daikin weer aan met de traditie van de Blue Days. Deze evenementen zijn een combinatie van netwerkmoment en productvoorstelling, waarbij de fabrikant zijn visie voor de komende jaren toelicht. De grote opkomst bewijst dat deze formule duidelijk in de smaak valt. We gaan kort in op de marktvisie van Daikin.