aticfurfari7.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 987 – november 2022
Energietransitie in meergezinswoningen en kantoren: uitdagingen

De energiecrisis heeft de kwestie van de energietransitie in de gebouwde omgeving bijzonder scherp gesteld. Om na te gaan wat de uitdagingen en mogelijkheden waren, organiseerde Atic, de Belgische vereniging van HVAC-technici, een studiedag rond dit thema, speciaal over grotere gebouwen. Diverse experts gaven een visie vanuit verschillende hoeken, zowel qua wetgeving, energiebeleid en natuurlijk de technische mogelijkheden.

139722835l.jpg

OPLEIDING  
Install Magazine 987 – november 2022
Ontwerpen en inregelen van cv-installaties

Iedereen kent het probleem bij cv-installaties: te warm in één kamer, te koud in de andere, en draaien aan thermostaatkranen brengt niet veel soelaas. De kans is groot dat een slechte inregeling aan de basis ligt. Er stroomt dan bijvoorbeeld te veel warm water door kleine of veraf gelegen radiatoren terwijl grote of nabij gelegen radiatoren onvoldoende debiet krijgen. Door waterzijdig in te regelen stroomt overal het juiste debiet, en dat is nodig om comfort te combineren met een energiezuinige verwarming.

wppsymposiumvandenbulck18.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 987 – november 2022
Het jaar van de warmtepomp

De stemming in de warmtepompsector is zonder meer positief. De verkoop is door het dak geschoten, en stilaan groeit het besef bij de consument dat de warmtepomp een breed inzetbaar alternatief is voor verwarming op fossiele brandstof. De sector maakt zich sterk dat de bezorgdheid over de impact van warmtepompen op het elektriciteitsnet ongegrond is. Een bedenking is wel dat het huidige enthousiasme voor de techniek ingegeven is door de enorm gestegen energieprijzen. Het zal erop aankomen om de beweging niet te laten stilvallen als de prijzen zich weer stabiliseren.


CC Happening 2023
installday220713.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 987 – november 2022
Techlink wil installatievak beter bekend maken

Blije gezichten alom aan het einde van deze vijfde editie van Install Day, de vakbeurs georganiseerd door bouwfederatie Embuild, en Techlink, de vereniging van de installatieberoepen. Met meer dan 4,200 bezoekers voor ruim 250 exposanten, was dit een recordeditie. Een speciale vermelding gaat naar het vierhonderdtal scholieren dat de beurs bezocht heeft. De sector kampt met een gebrek aan instroom, dus het is van levensbelang om de jongeren warm te maken voor een carrière in de installatietechniek. Techlink wil haar steentje bijdragen en stelde een imagocampagne voor.

hpforum223sfeer.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 987 – november 2022
Heat Pump Forum pleit voor versnelde invoering warmtepompen

EHPA, kort voor European Heat Pump Association, is de federatie van de Europese warmtepompsector, en groepeert fabrikanten, kennisinstellingen en energiebedrijven. Elk jaar wordt een forum georganiseerd om de stand van zaken te bespreken. Bij die gelegenheid worden ook verdienstelijke projecten in de kijker gezet tijdens de Heat Pump Award Ceremony. De editie 2022 vond plaats in het Atomium in Brussel, en had als thema Ambition requires action: The Heat Pump Accelerator for RepowerEU.

cch222.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 987 – november 2022
Tevredenheid over Cool & Comfort Happening 2022 in Charleroi

Op 22 september vond de Cool & Comfort Happening voor de eerste plaats in het Franstalig landsgedeelte, meer bepaald in de Charleroi Espace Meeting Européen (CEME), op een boogscheut van het centrum van Charleroi. Hoewel opkomst relatief beperkt was (ongeveer 200 deelnemers), was het twintigtal exposanten toch zeer tevreden over de contacten. Een groot deel heeft zich trouwens al ingeschreven voor de volgende editie. Naar goede gewoonte bracht ook de editie 2022 een goedgevuld lezingenprogramma in een aangename sfeer.

descointeam3.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 987 – november 2022
Desco ontvangt professionals op de expo Inteam

In het filiaal Desco Luik (Ans) werd de Inteam actie georganiseerd, om de vakmensen kennis te laten maken met nieuwigheden uit de Desco Collection. Dat omvat een breed gamma innovaties van de groothandel op het vlak van badkamers, watertechniek en verwarming. Tevens was het een goede gelegenheid om in te gaan op de toekomstplannen van de firma, zoals de opening van een ultramodern en duurzaam logistiek centrum in Wijnegem.

rbmteam1.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 987 – november 2022
RBM versterkt team

RBM, de Italiaanse totaalaanbieder van installatiemateriaal, kende de afgelopen jaren een gestage groei in ons land. Om de uitbreiding van de activiteiten te ondersteunen, werd het verkoopsteam versterkt. Technische producten zoals het RBM-assortiment vereisen immers advies en ondersteuning. Daarom deed RBM een beroep op mensen die al een brede ervaring in de sector hebben. We maken kennis met Koen Fransen, Didier Parduyns en Didier Van Damme.

buderus13.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 987 – november 2022
Professionele hybride opstelling dankzij Buderus-training

Zoekt u een comfortabele oplossing voor de verwarming en koeling van de woning van uw klant? Dan kiest u best voor een Buderus hybride opstelling. Op die manier geniet uw klant op een duurzame manier van warmte- en warmwatercomfort.

viessmannvub1stookplaats.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 987 – november 2022
Stookplaatsrenovatie van de VUB-campus in Etterbeek

De campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in Etterbeek is de grootste van deze instelling in Brussel. Zowat alle gebouwen van deze campus, plus nog het aanpalende gedeelte van de Franstalige tegenhanger ULB, worden verwarmd door een enkele stookplaats op de terreinen van de VUB. Na een eerste gedeeltelijke renovatie werden nu ook de laatste oude ketels vervangen door moderne exemplaren van Viessmann, met branders van Weishaupt. Dit is een eerste stap naar een algemene modernisering van de installatie. Een grondige hydraulische optimalisering en overschakeling op werking op lage-temperatuur wordt de volgende.

184513003l.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 987 – november 2022
Waterstof in het verwarmingslandschap van de toekomst

Waterstof wordt algemeen gezien als een cruciaal element in de energietransitie. In de recente plannen van de Europese Commissie om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen, is waterstof een van de speerpunten. Er wordt 3 miljard euro uitgetrokken om de waterstofindustrie uit te bouwen. In hoeverre kan waterstof deze ambities waarmaken, en betekent dat ook dat er een plaats voor is in de gebouwenverwarming van de toekomst? In een info-avond in Antwerpen trachtte verwarmingsfabrikant BDR (Remeha/DeDietrich) op beide vragen een antwoord te geven.

spirotecherp2installatie.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 987 – november 2022
Monumentale boerderij met moderne installatie

Een langgevel woonboerderij uit 1740 in Erp (Nederland) is voorzien van hydraulisch balanceren, lucht- en vuilafscheiding in één compacte unit. Spirotech biedt met de installatie van deze SpiroCross namelijk de mogelijkheid om een gecombineerd verwarmingssysteem met radiatoren en vloerverwarming te verbinden met een hybride monoblok lucht-water warmtepomp van 8 kW van Atlantic en een cv-ketel.