231013geofffbetechlinkinstalldayhd186.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 994 – november 2023
Recordopkomst voor Install Day

Blije gezichten rondom aan het einde van Install Day, de vakbeurs van Techlink en Embuild. Met ruim 5.000 bezoekers, waaronder 900 scholieren, deed deze editie het duidelijk beter dan vorig jaar, toen er 4.200 bezoekers over de vloer kwamen. De stemming op de beursvloer was opperbest. De organisatie is erin geslaagd om Install Day tot ‘the place to be’ van de Belgische installatiesector te maken.

211196145xlnormalnone.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 994 – november 2023
Bouwen aan een future proof Vlaanderen

Elk jaar presenteert Embuild Vlaanderen, voorheen de Vlaamse Confederatie Bouw, een visierapport aan de politiek. Met het verkiezingsjaar 2024 in zicht, krijgt het rapport dit jaar extra aandacht. De toestand is namelijk niet rooskleurig. Terwijl iedereen het erover eens is dat de bouw een cruciale rol speelt in het bereiken van de energietransitie, blijft de bouwactiviteit ter plaatse trappelen. Reden genoeg voor Embuild Vlaanderen om de leiding van de Vlaamse politieke partijen te vragen naar hun plannen voor de bouwsector.

koeling20panel.jpg

OPLEIDING  
Install Magazine 994 – november 2023
Eindevent project Koeling 2.0

Comfortkoeling heeft een ongunstig imago in ons land. Als de publiekspers over airconditioning bericht, bijvoorbeeld in het kader van een hittegolf, dan hoort daar steevast het woord ‘energieverslindend’ bij. De opvatting is nog wijdverspreid dat er in een goed ontworpen woning geen comfortkoeling nodig zou zijn. Als we dan kijken naar de talrijke buitenunits die her en der in het straatbeeld opduiken, dan moeten we concluderen dat ofwel die stelling niet klopt, ofwel dat onze architecten totaal niet in staat zijn om een goed ontwerp af te leveren. Vanuit de vaststelling dat comfortkoeling een onlosmakelijk deel van de bouwpraktijk is, wordt er onderzoek gedaan naar hoe we efficiënt zomercomfort kunnen verzekeren. De resultaten van Koeling 2.0, een project rond dit onderwerp, werden voorgesteld in de Thomas More Hogeschool in Geel.


Technicert november-december 2023
ehpaaward.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Winnaars van de 2023 Heat Pump Awards

Warmtepompen mogen dan wel stilaan hun plaats in het verwarmingslandschap veroveren, hun werkelijke mogelijkheden blijven nog al te vaak miskend. Om ambitieuze projecten in de kijker te zetten, riep EHPA, de vereniging van de Europese warmtepompsector de Heat Pump Awards in het leven. Deze werden voor de dertiende keer uitgereikt op het Heat Pump Forum van de EHPA in Brussel.

imsolarsol2023beursconcept.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Geslaagde start voor Solar Solutions Kortrijk

De nieuwe vakbeurs Solar Solutions Kortrijk bracht 6048 professionals uit de duurzame energiesector in België en de omliggende regio’s samen in Kortrijk Xpo om kennis uit te wisselen en om innovaties en zakelijke kansen te verkennen.

e4639.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
InterSolution kwart groter

Al 12 edities lang is InterSolution de netwerk- en vakbeurs voor de solarbranche in de Benelux bij uitstek. Op 17 en 18 januari is het opnieuw verzamelen geblazen in Flanders Expo in Gent. Op 10.000 m2 beursoppervlakte, overzichtelijk geconcentreerd in één hal, zullen vooraanstaande leveranciers hun innovaties voorstellen op het vlak van zonnepanelen, zonnecellen, omvormers, batterijen, montagesystemen en gerelateerde producten. Toegang is voorbehouden voor professionals na gratis online registratie.

189589126xlnormalnone.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Europese ambities voor groene waterstof

De boodschap op de Renewable Hydrogen Summit, een initiatief van de Renewable Hydrogen Coalition, was duidelijk: de EU mikt op marktleiderschap in productietechnieken van groene waterstof. Groene waterstof speelt immers een cruciale rol in de decarbonisering van moeilijk elektrificeerbare sectoren, zoals scheepvaart, luchtvaart en bepaalde takken van de industrie. Bovendien verhoogt eigen productiecapaciteit de energie-onafhankelijkheid van Europa. De Europese Commissie heeft de duidelijke ambitie om deze technologie uit te bouwen en in Europa te houden, als strategisch belangrijke sector.

newhouse20210924033535utc.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
De knik in de groei

2023 leek het jaar van de definitieve doorbraak van de warmtepomp te worden. Dankzij de galopperende gasprijzen en diverse beleidsmaatregelen, zou de warmtepomp eindelijk de gasketel van de troon stoten. De aanvankelijke recordcijfers in de verkoop deden het beste verwachten, maar de realiteit draaide anders uit. Overal in Europa daalden de verkoopcijfers. In ons land lijkt de markt af te stevenen op een stagnatie, wat nog een goed resultaat is, vergeleken met de omgevende landen. De stemming op het zestiende symposium van het Warmtepompplatform was dus voorzichtig optimistisch.

descomons1.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 994 – november 2023
Desco vernieuwt filiaal in Bergen

Begin oktober nodigde groothandel Desco klanten en partners uit voor de feestelijke heropening van het gerenoveerde filiaal in Bergen. Dit werd grondig onder handen genomen en kreeg een nieuwe inrichting, toonzaal en gevel. Het doel was om de Desco-sfeer te introduceren en zo de positie van de groothandel in Henegouwen verder uit te bouwen.

climapacpodcast2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Sanitair warm water met een warmtepomp

Dat warmtepompen een zuinige en milieuvriendelijke manier van verwarmen zijn, is ondertussen bekend. Maar hoe zit het met warmwatercomfort? Dikwijls wordt dat aangehaald als het zwakke punt van een warmtepompinstallatie. Is dat werkelijk zo, of gaat het om een mythe? FCO Media bracht enkele experts rond de tafel voor een gesprek: Yves Vervacke, Frederik Lecointre en Geert Gallet van leverancier Climapac, Tom Debrabandere van installatiebedrijf Quartier en Steven Beirinckx van studiebureau BM Engineering.

innovagebouw.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Innoverende warmtepomptoepassingen voor bestaande woningen

Elk jaar organiseert EHPA, de Europese vereniging van de warmtepompsector, de Heat Pump Award, een wedstrijd voor innoverende toepassingen van warmtepompen. De projecten zijn ingedeeld in verschillende categorieën: gebouwen, industrie, steden en voorbeeldprojecten. We wat dieper in op drie interessante inzendingen voor 2023 die zich specifiek richten op bestaande woningen. Dit is immers een van de grootste uitdagingen voor de energietransitie in gebouwen.

panasonichercull2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Duurzame kmo-units met Panasonic

De markt van kleine kmo-units is booming, en dan heel specifiek entiteiten van 100 tot 300 m2. Van startende tot groeiende bedrijven, voor elk type onderneming vallen er voordelen te halen. Tenminste als die unit voldoet aan enkele basisvoorwaarden, zoals een goede bereikbaarheid, kostenefficiëntie, comfort, duurzaamheid en met een toekomstgericht potentieel (aanpasbaar). Hercull heeft zich toegelegd op de ontwikkeling van (semi)-industriële units en logistiek op een maatschappelijk verantwoorde manier. We bezochten bedrijvenpark Kratos in Marke, een project van Hercull waar ze ook zelf hun kantoor hebben. Panasonic warmtepompen zorgen voor een comfortabel en duurzaam binnenklimaat.