fraunhoferwpreno1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 982 – maart 2022
Warmtepompen in bestaande gebouwen

Warmtepompen kunnen zinvol ingezet worden in bestaande gebouwen, want ze werken efficiënter dan doorgaans wordt gedacht. Onderzoek naar de mogelijkheden van de techniek aan de Duitse kennisinstelling Fraunhofer ISE weerlegt een aantal misvattingen die ook onder professionals nog gangbaar zijn.

87477223moderneluxeappartementgebouwtegenblauwehemel.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 982 – maart 2022
Combilus met boosterwarmtepompen

Een centrale stookplaats is wel een efficiënte manier van verwarmen in flatgebouwen, maar het is niet evident om dit te verzoenen met de eisen van sanitair warmwatercomfort. Als de centrale stookplaats dan nog eens uitgerust is met een warmtepomp, wordt het extra moeilijk. De hoge temperaturen die nodig zijn voor SWW, zijn immers nefast voor het rendement van de warmteproductie, zonder het dan nog over de circulatieverliezen te hebben. Een mogelijke oplossing is om beide systemen in serie te schakelen. De centrale stookplaats bedient dan de verwarming op lage-temperatuur, terwijl elk appartement voorzien is van een boosterwarmtepomp die op zijn beurt de temperatuur van de verwarmingsleiding verhoogt tot op het niveau dat nodig is voor SWW. Maar hoe laat men dat nu best in de praktijk werken? Dat werd onderzocht in het kader van een Tetra project.

ctcrebry1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 982 – maart 2022
Modulerende warmtepomp en multi-energie buffervat

Zaakvoerder Bert Rebry van het gelijknamige installatiebedrijf uit Roeselare, zocht naar een ecologische verwarmingsoplossing voor zijn eigen woning. Bert, een overtuigd CTC-ambassadeur, ging niet over één nacht ijs en koos uiteindelijk voor een modulerende CTC lucht-water warmtepomp, in combinatie met het intelligente multi-energie buffervat EcoZenith i555 PRO, annex regeling van CTC. De installatie draait nu exact een jaartje, ideaal om de verwachtingen te toetsen aan de realiteit.

extraqtclosedloop.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 981 – februari 2022
Een totaalservice voor aquathermie

Hoewel aquathermie een groot potentieel heeft, blijft de techniek nog relatief onbekend in ons land. Aquathermie is in principe vergelijkbaar met geothermie: het is een warmtepompsysteem, maar in plaats van de bodem of grondwater als warmtebron te benutten, kiest men voor oppervlaktewater of andere waterstromen. Extraqt levert gespecialiseerde expertise bij projecten en wil zo deze techniek een bredere bekendheid geven. Aquathermie kan immers sterk bijdragen tot het slagen van de energietransitie.

weishauptgda.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 981 – februari 2022
Weishaupt mikt op warmtepompen

Weishaupt heeft in de verwarmingswereld een stevige reputatie opgebouwd als specialist in branders en ketels. Maar het familiebedrijf heeft de afgelopen jaren een koerswijziging ingezet om de toekomst veilig te stellen. Zeker in het residentiële segment mikt Weishaupt volop op de warmtepomp. Om de installateurs te helpen deze overstap te maken, biedt het bedrijf een sterk uitgebouwde ondersteuning. Met deze combinatie van advies en kwaliteit wil de constructeur ook het potentieel van renovatie aanboren.

viessmanngalvacoat2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 981 – februari 2022
Warmteterugwinning bij metaalbehandeling

Het bedrijf Galvacoat Steelcoat in Lummen is gespecialiseerd in het poederlakken van metalen onderdelen. Bij die activiteit komt er heel wat warmte vrij. Tegelijk zijn er een aantal processtappen, zoals spoelen en beitsen, waarbij er warmte nodig is. Om die cirkel te sluiten maakt het bedrijf gebruik van een warmtepomp van Viessmann. Deze gebruikt de omgevingswarmte om het water op te warmen waarmee de te lakken onderdelen worden schoongemaakt. Zo slaat Galvacoat Steelcoat twee vliegen in een klap: het bedrijf spaart energie, en de werknemers kunnen genieten van koeling.

stiebelzolder2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 980 – november 2021
Stiebel Eltron Innovation Tour

Bij Stiebel Eltron heeft men niet stilgezeten. De fabrikant bereidt zich voor op de energietransitie en brengt een hele resem nieuwigheden uit. De professionals konden ermee kennismaken op de Innovation Tour, een roadshow in een speciaal gebouwde rijdende toonzaal. Een impressie.

therconuzgent2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 980 – november 2021
VRF-systeem voor UZ Gent

Het Universitair Ziekenhuis Gent bereidt zich voor op de toekomst. Het nieuwbouwproject start in 2024 en als in 2029 het UZ Gent 70 jaar bestaat, zullen de eerste patiënten in het nieuwe ziekenhuis terecht kunnen. Maar dit betekent geenszins dat er vandaag niet volop wordt ingezet op het creëren van ideale omstandigheden voor patiënten en personeel. Zo werd er dit jaar een performant aircosysteem van General geplaatst in de gebouwen K1 en K2.

buderusghysfoto1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 979 – oktober 2021
Een oplossing voor alle situaties

Thomas Ghys vertegenwoordigt de tweede generatie van het familiebedrijf Chauffage Etienne Ghys in Manage in Henegouwen. Het bedrijf werd opgericht door zijn vader in 1947, en hijzelf nam het een zestal jaar geleden over. Van een traditionele installatiefirma gebaseerd op ketels en branders, is de focus aan het verschuiven naar warmtepompen. De leverancier is echter dezelfde gebleven: het bedrijf is een trouwe partner van Buderus. Thomas Ghys waardeert niet alleen de kwaliteit van de toestellen, maar ook het ruime aanbod en de steun vanwege de fabrikant.

mggroupdeltadiscoveryairassen.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 978 – september 2021
Discrete warmtepompbehuizing met inspectieluik

Tot voor enkele jaren specialiseerde het Europese concern M&G Group zich in oplossingen voor de rookgasafvoer- en ventilatiemarkt. Daar komt nu de warmtepompenmarkt bij. “M&G Group gaat mee in het energietransitieverhaal. Zoals we al adapters voor rookgasafvoer maken, produceren we nu ook behuizingen voor warmtepompen”, aldus Luc Bal, Country Manager voor ons land.

hysoptwpfiguur2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 978 – september 2021
Renovatie met warmtepomp vereist aangepast hydraulisch ontwerp

Een bestaand gebouw uitrusten met een warmtepomp is een goede manier om de CO2-uitstoot te verlagen. In de praktijk is het voornaamste bezwaar dat het afgiftesysteem ontworpen is voor veel hogere temperaturen dan gangbaar zijn voor een warmtepomp. De opdrachtgever staat dan voor de keuze: het afgiftesysteem aanpassen zodat het op lage-temperaturen kan werken, of opteren voor een warmtepomp die wel hoge temperaturen aankan, maar minder efficiënt is. Mits een verzorgd hydraulisch ontwerp kan men echter die valkuilen vermijden. Hoe dat in zijn werk kan gaan, vernamen we in een webinar van Hysopt.

92801581l.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 978 – september 2021
Combinatie van zonne-energie met warmtepompen

Bij de combinatie van zonne-energie met warmtepompen, denkt men in de eerste plaats aan PV-panelen om een elektrisch aangedreven warmtepomp van stroom te voorzien. Er zijn echter nog andere methoden denkbaar, die onder meer gebruik maken van zonnewarmte om zo tot een geïntegreerd systeem te komen waarbij hernieuwbare energie maximaal benut wordt.