69176363theautomationcontrolroom.jpg

SECTORNIEUWS 08/01/2024

Vlaanderen verplicht controlesystemen voor HVAC in niet-residentiële gebouwen

Niet-residentiële gebouwen met verwarmings- en/of koelsystemen met een totaal nominaal vermogen van meer dan 290 kW moeten over gebouwautomatisering en controlesystemen beschikken tegen eind 2025. Meer bepaald gaat het over:

* niet-residentiële gebouwen met een verwarmingssysteem of een gecombineerd systeem (ruimteverwarming en ventilatie) met een totaal nominaal vermogen van meer dan 290 kW.

* niet-residentiële gebouwen met een airconditioningsysteem of gecombineerd systeem (airconditioning en ventilatie) met een totaal nominaal vermogen van meer dan 290 kW.

Daarbij wordt verwarming en koeling apart bekeken: er is een grens van 290 kW voor verwarming en een aparte grens van 290 kW voor koeling. Het gaat ook om het totale vermogen van de installaties per gebouw en niet per site. Deze verplichting geldt voor bestaande niet-residentiële gebouwen.

De gebouwautomatisering en het gebouwcontrolesysteem moet ten minste het energieverbruik monitoren, de energie-efficiëntie van het gebouw toetsen, en communicatie met andere technische systemen in het gebouw mogelijk maken.

www.vlaanderen.be