164209130xlnormalnone.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Ervaringen met groene brandstoffen

De energietransitie wordt doorgaans gelijkgesteld met elektrificatie. Maar de overschakeling op elektrische technieken zal niet van vandaag op morgen gebeuren, zeker niet voor gebouwenverwarming. Groene brandstoffen bieden dan een interessant alternatief. Om de mogelijkheden van groene brandstoffen te schetsen, organiseerde het kenniscentrum BtecCH samen met hogeschool Vives een studiedag.

aticlowemissions6.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
Systèmes de production à basses émissions de CO2

En avril dernier, l’Atic, l’association des professionnels CVC, a organisé à la VUB une journée d’étude consacrée aux systèmes de production à basses émissions de CO2. Réunissant de nombreux installateurs, architectes, développeurs de projets, sociétés de maintenance et autres ingénieurs, cette après-midi de conférences entrecoupée de moments de réseautage a permis de faire le point sur la manière dont nous allions répondre à nos besoins futurs en termes de confort thermique tout en réduisant notre impact sur l’environnement et nos besoins en énergie. Au travers de présentations de cas concrets, les divers intervenants ont abordé des sujets aussi divers que les pompes à chaleur, la géothermie, la riothermie, les fluides frigorigènes de demain ou encore les applications de l’hydrogène.

energiecongressfeer2.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 992 – september 2023
De weg naar een koolstofneutraal gebouwenbestand

Bij het vorige Energiecongres was een van de conclusies dat men aan het eind van de dag nog lang niet was uitgepraat over de uitdagingen van de energietransitie in gebouwen. Toeval of niet, maar voor de editie van dit jaar was er een hele dag voorzien. De traditionele organisator Embuild Vlaanderen werd nu bijgestaan door Flux 50, de organisatie die Vlaanderen op de kaart moet zetten als slimme energieregio. Sprekers vanuit diverse hoeken gingen in op uitdagingen en oplossingen op de weg naar koolstofneutrale gebouwen.

johnsonopenblue4.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 990 – april 2023
OpenBlue Innovation Center van Johnson Controls in Rotterdam

Johnson Controls opende recent een nieuw OpenBlue Innovation Center in Rotterdam. Partners en klanten kunnen hier een kijkje achter de schermen nemen en zien hoe OpenBlue-en andere belangrijke gebouwoplossingen worden toegepast in een real-time operationele omgeving. Bezoekers kunnen dan uit eerste hand ervaren hoe technologie het comfort, de gezondheid en de productiviteit kan verbeteren. Daarnaast zien ze ook nog hoe technologie bij renovatie en nieuwbouw zorgt voor duurzaamheid, energiezuinigheid en decarbonisatie.

ishsfeer.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 990 – april 2023
De ISH van de energietransitie

Na vier jaar – met een digitale editie in 2021 wegens corona – liepen de beurshallen in Frankfurt weer vol voor het grootste evenement op de kalender van de installatiesector. Blijkbaar zaten vele mensen hier op te wachten, want al van bij de start was het druk en ook in de volgende dagen bleven de bezoekers toestromen. Ook uit België kwamen er heel wat professionals naar de beurs afgezakt. De exposanten waren in elk geval tevreden over de opkomst.

intersolution231.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 989 – maart 2023
Opkomst van de geïntegreerde systemen

Intersolution, de vakbeurs rond zonne-energie, blijft de successen aaneenrijgen. Vorig jaar nam de organisatie het risico om een fysiek evenement te laten doorgaan in coronatijden – mits de nodige voorzorgen – wat een geslaagde gok bleek. Iedereen keek dus uit naar deze eerste postcoronabeurs, die niet teleurstelde. De beurs was een stuk groter dan vorig jaar en telde 120 expsoanten. Het publiek was ook talrijk opgedaagd: met 5800 professionals lag de opkomst meer dan twee keer zo hoog als in 2022.

goudenbaksteendiependaele.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 989 – maart 2023
Gouden Baksteen voor Matthias Diependaele

De Gouden Baksteen is de trofee die Bouwunie, de vereniging van de bouw-kmo’s, uitreikt aan de politicus of organisatie die zich het afgelopen jaar het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de bouwsector. Dit jaar ging de prijs naar Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed. Maatregelen zoals MijnVerbouwLening, MijnVerbouwPremie en de sloop- en heropbouwpremie geven kandidaat-bouwers en -verbouwers een duwtje in de rug. Daarnaast ijvert de minister voor meer betaalbare en sociale woningen, en werkt hij aan stipte betalingen voor de overheid.

edihebesfeer.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 989 – maart 2023
Centraal aanspreekpunt voor digitalisatie in de bouw

De toekomst is digitaal, zoveel staat vast, maar digitalisatie in de bouw is niet evident. Om die overgang vlotter te laten verlopen, werd EDIH-EBE in het leven geroepen, voluit European Digital Innovation Hub Energy in the Built Environment. Deze organisatie biedt diverse diensten aan om de digitale kennis van Vlaamse bouwondernemingen te verhogen. De focus ligt op het snijpunt tussen bouw, energie en ICT. Door alle informatie samen te brengen op één punt, wordt het eenvoudiger voor bedrijven om de stap te zetten naar digitale toepassingen. Omgekeerd vormt EDIH-EBE ook een platform om aanbieders van diensten en opleidingen in contact te brengen met geïnteresseerden.

veroniquemattheeuws.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 989 – maart 2023
Blijft renovatie betaalbaar?

De bouw wordt de afgelopen maanden geplaagd door de ene prijsstijging na de andere. Daar komt nu een stijging van de rentevoeten voor hypothecair krediet bij, wat een extra last betekent voor het budget van kandidaat bouwers en verbouwers. Terwijl er een grote inhaalbeweging nodig is in renovatie, dreigt die markt stil te vallen door de stijgende prijzen. Communicatiebureau Two Cents bracht een aantal firma’s samen om de marktvooruitzichten te bespreken. Deelnemers waren Wouter Thierie van ING, Lieven Verstaen van Daikin, Steven Verraes van Hansgrohe en Veronique Mattheeuw van Skylux

batibouwdsc6020.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 988 – februari 2023
De schildpad krijgt een duurzame kant

Na alle problemen door corona is Batibouw terug op zijn vertrouwde tijdstip en zijn vertrouwde plek. De organisatie heeft deze nieuwe start aangegrepen om de beurs aan te passen aan de huidige noden. Batibouw 2023 wordt dus compacter en duurzamer. Ook de beursbeleving evolueert: de kandidaat-bouwer wordt in de media overstelpt met informatie; Batibouw wil daarom een leidraad bieden. De nadruk ligt meer dan ooit op beleving en inspiratie.

wppsymposiumvandenbulck18.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 987 – november 2022
Het jaar van de warmtepomp

De stemming in de warmtepompsector is zonder meer positief. De verkoop is door het dak geschoten, en stilaan groeit het besef bij de consument dat de warmtepomp een breed inzetbaar alternatief is voor verwarming op fossiele brandstof. De sector maakt zich sterk dat de bezorgdheid over de impact van warmtepompen op het elektriciteitsnet ongegrond is. Een bedenking is wel dat het huidige enthousiasme voor de techniek ingegeven is door de enorm gestegen energieprijzen. Het zal erop aankomen om de beweging niet te laten stilvallen als de prijzen zich weer stabiliseren.

installday220713.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 987 – november 2022
Techlink wil installatievak beter bekend maken

Blije gezichten alom aan het einde van deze vijfde editie van Install Day, de vakbeurs georganiseerd door bouwfederatie Embuild, en Techlink, de vereniging van de installatieberoepen. Met meer dan 4,200 bezoekers voor ruim 250 exposanten, was dit een recordeditie. Een speciale vermelding gaat naar het vierhonderdtal scholieren dat de beurs bezocht heeft. De sector kampt met een gebrek aan instroom, dus het is van levensbelang om de jongeren warm te maken voor een carrière in de installatietechniek. Techlink wil haar steentje bijdragen en stelde een imagocampagne voor.